kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

Binlerce öğrenci af bekliyor

Derin haber.

TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu 2000-2001 öğretim yılından itibaren üniversitelerden ilişiği kesilen öğrencilere yeni haklar verilmesini öngören yasa teklifini bugün görüşecek. Büyük bir ihtimalle konu önümüzdeki hafta da Genel Kurul'da ele alınacak. Üniversitelerden çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen öğrenci sayısı 224 bin. Bunların 91 bin 814'ünün kendi isteğiyle, 54 bin 365'inin devamsızlıktan, 271'inin ise disiplin sucundan dolayı ilişiği kesildi. Bana göre bu 224 bin öğrencinin tamamı aftan yararlansa dahi, çeşitli nedenlerden dolayı yüzde 10'u üniversiteli olabilir.
Ancak Üniversitelerarası Kurul bu affa karşı. Tüm kuralları yerine getirerek ve anayasal eşitliği gözeterek uyguladıkları eğitim-öğretimin bu yasa tasarısıyla yok sayılacağı kanısında. Üniversitelerin fiziki ortamlarının yeterli olmadığı, affın eşitlik ilkesini zedeleyeceğini ve sonuçta başarılı öğrencilerin cezalandırıldığı düşüncesinde. Bu yönde getirilmesi düşünülen kanun teklifinin öğrencilerde "sürekli af" beklentisi yaratarak üniversite sistemine zararlı olacağına, ayrıca farklı yönlere de çekilebileceği endişesinde olan CHP'nin görüşü de "olumsuz". Bu haklardan yararlanmak isteyen öğrencilerin, kanunun yürürlük tarihinden itibaren az iki ay içinde kurumlarına başvurmaları şart. Teklif şu esaslardan oluşuyor:

Yasa teklifinin içeriği
* Yükseköğretim kurumlarının hazırlık ve diğer tüm sınıflarında ön lisans ve lisans öğrenimi yapan öğrencilerden, 2000-2001'den bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar (isteğiyle ilişiği kesilenler dahil) ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilmiş öğrencilere tüm dersler için bir yıl devam ve üç sınav hakkı verilecek.
* Öğrenciler, başarısız oldukları dersler programdan çıkarılmış ise, bu derslerin yerine belirlenecek başka derslerden sınava girecek. Bu sınavlarda başarılı olmaları halinde öğrenciliğe intibakları yapılacak.
* Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan öğrencilere, devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam imkanı sağlanacak. Bu öğrenciler için Kanunun öngördüğü sınav süreci ilgili yönetmeliklerindeki devam şartını tamamladıktan sonra başlayacak.
* Sınıf geçme sistemi uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok üç dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere; üst sınıfa devam ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı verilecek.
* Not ortalaması sebebiyle sınıf geçemeyen veya mezun olamayan öğrencilere, istedikleri üç dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacak.
* Azami öğrenim sürelerini doldurdukları için ilişkileri kesilen öğrencilere; alamadıkları dersler için, bir defaya mahsus bir yıl devam etme ve sınav hakkı verilecek.
n Başvuru süresinde askerlik zamanı gelmiş olanlar, bu kanunun verdiği hakları kullandıkları takdirde tecilli sayılacak. Askerlik görevini yapmakta olanların terhisten sonraki iki ay içinde başvuru hakları saklı kalacak. Gözlem altında veya tutuklu bulunanlar, bu hallerinin sona ermesini izleyen iki ay içinde başvururlarsa haklarını kullanabilecekler.
* Lisansüstü öğrenim görürken ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için iki sınav hakkı; Yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için iki yıl tez hazırlama süresi verilecek. Doktora yeterlilik sınavına girmek için, yabancı dil sınavında başarısız olanlara bir sınav hakkı tanınacak.
* Sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuar ve uygulamalı derslere devam ile eksik rotasyonlarını tamamlama şartıyla iki sınav hakkı verilecek.

Bugüne kadar katillere, tecavüzcülere, hortumculara, hatta dopingli atlara af çıktı. Öğrenciler ne katil, ne de hortumcu. Bugün "af" bekleyen binlerce öğrencinin gözü siz siyasilerin üzerinde olacak. Gençleri harcamayalım, onlara sahip çıkalım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mükemmel bir MEB projesi   / 09-02-2005
 Ordu'ya üniversite kurulmalı   / 02-02-2005
 Öğretmen başvuruları başlıyor   / 26-01-2005
 Bir başarı öyküsü   / 19-01-2005
 Kızılay afet bilincini oluşturuyor   / 12-01-2005
 Felsefeciler rehber olabilmeli   / 05-01-2005
 Eğitim fuarını kaçırmayın   / 29-12-2004
 Kart atın, bir çocuk daha gülsün   / 22-12-2004
 Genç girişimciler projesi   / 08-12-2004
 Ülkeme hizmet etmek istiyorum   / 01-12-2004
MANSUR FORUTAN
Bir buzdolabının anatomisi
Buzdolabımızın kapılarını...
MEHMET BARLAS
Ertuğrul Akbay kaç yaşında 30'una girecek...
MAHMUT ÖVÜR
Köşklerde yasağa devam
Çelik Gülersoy'un İstanbul'a...
REFİK DURBAŞ
Okura özeleştiri
4 Şubat 2005 tarihli SABAH Posta...
SAVAŞ AY
Bornova Erkek Yetiştirme Yurdu'nda neler oldu?..
Bornova...
SAİT GÜRSOY
Binlerce öğrenci af bekliyor
Derin haberTBMM Milli...
HINCAL ULUÇ
Ferhat Göçer'le, aşk da bir başka..
Doktor Ferhat...
EMRE AKÖZ
İyimser bir yorum
Tarih Vakfı ve Türkiye Bilimler...
Ümit Başkan
Ümit Başkan
Oynadığı futbol ve sergilediği örnek davranışlarıyla tüm...
Yap-Seyret-Devret
Yap-Seyret-Devret
Fenerbahçe, numaralı tribünün inşaatı için finansmanı yepyeni bir...
Mumcu'dan sürpriz istifa
Son Bakanlar Kurulu'nda 'başörtüsü' ve 'öğrenci affı' nedeniyle...
Din hanesi kalkabilir din dersi tartışılabilir
Avrupa Konseyi'nin, zorunlu din dersinin kaldırılması ve nüfus...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu