kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erkan Mumcu Meclisten makam değil, sivil plakalı kendi özel arabasıyla ayrıldı.
Mumcu'dan sürpriz istifa
Hükümetle neden ters düştü ?

AKP'de misafir gibiydim

Erkan Mumcu'dan sürpriz istifa. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan hem de AKP'den ayrıldığını açıkladı.

Erkan Mumcu istifasını "Uzun süredir Başbakan'la görüşemiyorum" diyerek Meclis'te açıkladı. "AKP ve hükümete katkıda bulunma imkânı kalmadı" diyen Mumcu AKP'de bir misafir gibi algılandığını söyledi.

KİŞİSEL TERCİHİDİR
Mumcu'nun istifasının duyulduğu saatlerde Arnavutluk başkenti Tiran'da bulunan Başbakan Erdoğan'ın tepkisi "Önemli değil, kişisel tercihidir" oldu.


Mumcu'dan sürpriz istifa

Son Bakanlar Kurulu'nda 'başörtüsü' ve 'öğrenci affı' nedeniyle Başbakan Erdoğan'la tartışan Mumcu, bakanlıktan ve AKP'den istifa etti 'Misafir gibi algılandığım yerde daha çok kalmayı doğru bulmadım' diyen Mumcu, siyasette yeni seçenekler yaratma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu hem AK Parti'den hem de "misafir gibi algılandığım bir yer" diye tanımladığı kabineden istifa etti. Bakanlar Kurulu'nun önceki günkü toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan ile öğrenci affı ve türban nedeniyle tartışan Mumcu, istifasını açıkladığı basın toplantısında "Katılmadığım çözümlerin altına imza atmak istemiyorum" dedi. Mumcu, istifasındaki en önemli gerekçenin Türkiye siyasetinde seçenekler yaratma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Türkiye siyaseti bu seçeneksizlik ortamında daha fazla devam edemez" sözleriyle "yeni bir seçenek" sinyali verdi.

ERDOĞAN: ÖNEMLİ DEĞİL
Bir süredir hükümeti "popülist" politikalar yürütmekle eleştiren ve revizyon söylentilerinde ismi hep gündeme gelen Mumcu, Başbakanla görüşme fırsatı bulamayınca, Erdoğan Arnavutluk gezisinde iken dün akşam saatlerinde istifasını açıkladı. Mumcu'nun istifasını Tiran'da öğrenen Erdoğan'ın ilk tepkisi, "Önemli değil" oldu. Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, "Ben bu konuda detaya girecek değilim. Arkadaşımız kişisel takdir yetkisini kullanmıştır, hayırlı olsun" demekle yetindi. Mumcu'nun istifasıyla AKP'nin Meclis'teki sandalye sayısı Anayasa'yı değiştirecek çoğunluk olan 367'nin altına, 366'ya düştü. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan Vekili olarak istifayı kendisinin kabul ettiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise "Mumcu'nun Bakanlar Kurulu'nda reddedilen önergesinin aynısını ben de vermiştim. Kabul edilmeyince derin bir görüş ayrılığı olmadı." dedi.

BARDAĞI TAŞIRAN DAMLA
Mumcu'nun önceki gün Bakanlar Kurulu'nda öğrenci affı ve türban konusunda Erdoğan'la girdiği polemik bardağı taşıran son damla oldu. Mumcu'nun, "Samimiyseniz YÖK yasasını değiştirirsiniz" dediği ve Erdoğan'dan sert karşılık aldığı öğrenildi. Alman Welt Am Sontag Gazetesi'nde yayınlanan demeci ima eden Mumcu'nun "Bir gazeteye türbanla ilgili demeç veriliyor, beklenti oluşturuluyor. Sonra yanlış anlaşıldı deniyor. Net tavır takınılmalı" sözlerine Erdoğan'ın, "Ben nerede, ne zaman, ne söyleceğimi kimseye soracak değilim" diye yanıt verdiği öğrenildi.

İSTİFA GEREKÇELERİ
Yaşanan tüm bu gerginliklerin ardından aldığı istifa kararını dün akşam Meclis'te düzenlediği basın toplantıyla açıklayan Mumcu, istifa gerekçelerini ve bundan sonraki sürece ilişkin görüşlerini söyle açıkladı:

BAKANLIK LÜTUF DEĞİL: Bakanlar Kurulu'nda uzun zamandır görüş ayrılıkları vardı. Katkıda bulunma imkanımın ortadan kalktı. Katkıda bulunmadığım, misafir gibi algılandığım bir yerde, kimilerinin lütuf gibi ihsan gibi görmeye başladığı bakanlık koltuğunda oturmak ne siyaset anlayışıma ne siyaset ahlakıma ne de kişisel ahlakıma sığmayacak bir şey olduğu için istifa kararı verdim.

SEÇENEK SUNACAĞIM: Bugünden sonra, daha önce hükümette yapmaya çalıştığım katkılarımı kamuoyu ile paylaşacağım. Türkiye'nin yararlanabileceği seçenekler, çözümler sunacağım. Bunlar destek görürse, kamuoyundan aldığı güçle Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu çözümlere dönüşecektir. 3 Kasım seçimleri, seçeneksizlik ortamında olmuştur. Türkiye siyaseti bu seçeneksizlik ortamında daha fazla devam edemez.

DOKU UYUŞMAZLIĞI: Doku uyuşmazlığı olarak kendisini gösteren konu zaman zaman kabine revizyonu ya da görüş ayrılıkları olarak çıkıyor. Çözümler konusunda karar ve yetki Başbakanda. Katılmadığım çözümlerin altına imza atmak istemiyorum.

AF ATIŞMASI: Bakanlar Kurulu'ndaki af tartışması da benim katkıda bulunma olanağım kalmadığı konulardan biridir. Başbakanın yaklaşımına saygı duymakla beraber, bu yöntemle aranan çözümlere kavuşulabileceği kanaatinde değilim.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞEMEDİK: Özel olarak görüşme çabası içinde oldum. Ama Başbakan zaman bulamadı.

Zübeyde YALÇIN / Osman AYDOĞAN / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Din hanesi kalkabilir din dersi tartışılabilir
 Arınç: Avrupalı dostların bir kulağını çekiyoruz
 Türkmen oyları Ankara'yı kızdırdı
 Baykal: Yolsuzluk AKP'nin öz evladı
 Oral'a devlet töreni
 Göstericiye biber gazı
MUHARREM SARIKAYA
Güler: Sorumluluk ve hata bizim...
İktidar partisinin...
YAVUZ DONAT
Söylenme söyle
Yaşar Okuyan'la konuşuyorduk... "Sayın...
Yaralanan kapkaççısını hastaneye götürdü
Bir minibüsün camını kırarak çanta çalan kapkaççı kaçmaya çalışırken...
Mekânlar doldu taştı!
Önceki akşam İstanbul'un tüm eğlence mekânlarında Sevgililer Günü...
Haftada 4 öğün balık her gün bebe aspirini
Haftada 4 öğün balık her gün bebe aspirini
Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Genco Yücel "Midenizin etkilenmesinden...
'SSK ilaçta rekabet ortamı yaratmadı'
'SSK ilaçta rekabet ortamı yaratmadı'
Eczacılar Odası ve Tabipler Odası'nın hazırladığı raporda,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu