kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asıl misyonerliği Alevilere karşı Diyanet yapıyor
Asıl misyonerliği Alevilere karşı Diyanet yapıyor
"Ali" Tanrı'nın adlarından biri
Alevilik İslam'dan çok farklı

Kuran-ı Kerim Aleviyi bağlamaz

"Aleviliği Ne Yapmalı" adlı kitabı yayınlanan Erdoğan Aydın'ın sözleri tartışılacak. Aydın, "İslam'ın beş şartı düşünüldüğünde Aleviler, Müslüman değil. Onları Kuran'ın hükümleri bağlamıyor" diyor.


Asıl misyonerliği Alevilere karşı Diyanet yapıyor

Yazar Erdoğan Aydın'ın Alevilik hakkındaki açıklamaları tartışma yaratacak. Aydın iddialarını "Aleviler asimile ediliyor. En büyük misyonerlik devlet bütçesinden, yasal güvenceyle Alevilere karşı gerçekleştiriliyor" diye sıralıyor.

Hemen herkesin fikir birliğine vardığı "Alevilik Türkiye'nin bir gerçeğidir" sözü, aynı zamanda birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği'nin gündeme getirdiği talepler de son aylarda Alevilik'ten sıkça bahsedilmesine neden oldu. Erdoğan Aydın'ın "Aleviliği Ne Yapmalı" adını taşıyan kitabı da konuyu tarihsel geçmişiyle birlikte kavrama amacını taşıyor. Röportajda dile getirdiği "Alevilerin Sünni eğitim sistemi ve Diyanet tarafından asimile edildiği", "İslam'ın beş şartına göre, Alevilerin Müslüman sayılmayacağı" gibi iddiaları daha büyük tartışmalara neden olabilecek Aydın, görüşlerini Aktüel Pazar okuyucuları ile paylaştı.

* Alevilik üzerine yapılan araştırmalar artıyor. Genellikle Alevi araştırmacı ve yazarlar bu konuya duyarlılık gösteriyor. Siz de Alevi olduğunuz için mi, gerçekleri ortaya çıkarma ihtiyacı duydunuz?
Alevi değilim ama Türkiye'de tarih, toplum ve dinbilimi ile ilgileniyorsanız, Alevilik, gelip sizi buluyor. Eğer ki onu özellikle görmezden gelmek gibi bir niyetiniz yoksa, adalet duygunuz da gelişkinse Alevilik kendiliğinden ilgi alanınıza giriyor. Alevilik, bu toprakların en yerli inancı. Osmanlı'dan, Selçuklu'dan bugüne yok etme çabalarına rağmen, 20 milyon yurttaşın inancı. Benim için Aleviliği yazmak, memleketin herhangi bir temel sorununu yazmak kadar doğal. Hele ki belli bir yaşınıza kadar Aleviliğe dair gerçekdışı iddialarla koşullandırılmışsanız, araştırma yapmak kişisel olarak zorunlu oluyor. Ne yazık ki bizi yönetenler, egemen kıldıkları kimlik dışında kalan toplumsal kimliklerimizin tanınmasını istemediğinden, onları yok etmeye yönelik çaba sergilediğinden bu gibi sorunlar üzerinde çalışılmasından rahatsızlık duyuyor.

KATLİAMA HEDEF OLDULAR
* Kitaba "Aleviliği Ne Yapmalı" gibi biraz ironik, biraz kışkırtıcı bir isim seçmişsiniz. Türkiye'de Aleviliğe yönelik politikalara imza atanların dikkatini mi çekmek istediniz?
Kışkırtıcı değil ama ironik bir isim. Amacım, Alevilere yönelik politikalarla yüzleşmeyi sağlamak, bu politikaları izleyenleri rahatsız etmektir. Anayasasında laik, demokratik ve hukuk devleti olduğu yazılan Türkiye'de, Alevi çocukları zorunlu din dersiyle asimile ediliyor. Alevi yerleşim alanlarına cami yapılıyor; ibadet mekanları olan cemevlerine izin verilmiyor. Aleviler'in can güvenlikleri sistematik olarak ihlal ediliyor. Alevi yerleşim birimlerinin tümünde kitlesel katliamlar gerçekleşmiştir. Maraş'ta, Çorum'da, Erzincan'da, Sivas'ta, Gazi'de kitlesel katliamların hedefi olmuştur Aleviler.

* Bu çok ciddi bir iddia... Sözünü ettiğiniz katliamları ırkçı veya şeriatçı güçlerin gerçekleştirdiği biliniyor oysa...
Doğru ancak dikkat edin katliamların tümünde güvenlik güçlerinin seyirci kaldığını, katliamcılar işlerini bitirdikten sonra ortaya çıktıklarını, katliamı protesto etmeye kalkan mağdurlara saldırdıklarını görüyoruz. Nasıl ki Alevilerin inançlarını unutturmaya yönelik sistematik bir eğitim politikası söz konusuysa, Sünni çoğunluk içinde kendilerini güvensizleştiren yerleşim politikası da söz konusu. Sabah ezanlarıyla, Ramazan davullarıyla uyanmaları sağlanmakta; "dinimiz" diye kendilerine ait olmayan bir dini öğrenip benimsemeye, kurallarına uymaya zorlanmakta, inançlarını ifade etmeleri, yasal ve yasadışı yollardan olanaksızlaştırılmaktadır.

"İÇKİ BİR NİMET"
* Türkiye'de Alevilerin sayısı hiç az değil. "Bu çoğunluk bu kadar baskı altında nasıl yaşayabilir?" sorusu geliyor akla... Siz bir de Alevilik'ten başka bir inanç gibi söz ediyorsunuz...
Kuşkusuz ince bir nokta burası; ne de olsa tarih boyunca ensesinde boza pişirilmiş, katliama uğramış, inancı yasaklanmış, "sapkınlık" olarak damgalanmış bir topluluktan söz ediyoruz. Dolayısıyla ortalama bir Alevi anne babaya sorduğunuzda, "Elbette Müslümanız" yanıtıyla karşılaşırsınız. Eğer Müslümanlık İslam'ın beş şartı yani Kelime-i Şehadet, namaz, oruç, hac, zekat ise Aleviler Müslüman değil. Alevilik öncelikle kendilerini Kuran'ın hükümleriyle bağlamıyor, onların Kuran'ı "Kuran-ı Natık" yani "insan Kuran", "kamil insan"dır. Onların namazı değil; insana, pirlerine niyazı vardır. Hacca gitmezler ve Kabe olarak insanın yüzünü görürler. İbadet mekanları cami değil cemevidir. Biraz daha öteye gideyim; Kuran'da haram olan içkiyi Tanrı'- nın nimeti görürler. Cihadı, başka inançlardan insanların inanç özgürlüğünün çiğnenmesi olarak reddeder, bunun yerine "Eline, beline, diline, hakim ol" kuralını kendilerine temel ilke edinirler. Kuran'da ayrıntılarıyla anlatılan cehenneme itibar etmez, yaratıcının insanları yakabileceğine inanmazlar. Topraktan değil Tanrı'nın nurundan yaratıldıklarına, zaaflarından arınan insanın tanrılaşabileceğine, "ene-l hak" düzeyine yükselebileceğine inanırlar. Kafalarına yatmayan konularda Tanrı'yı eleştirebileceklerini inanırlar. Liste uzatılabilir, karşımıza çıkan tablo Alevilerin, bildiğimiz anlamda Müslüman olmadığıdır...

* Son zamanlarda Diyanet Aleviler ile ilgilenmeye başlamadı mı? Gelecek yıl din dersinde de Alevilik öğretilecekmiş...
Diyanet'in ilgisi, AB entegrasyonu nedeniyle Alevilerin yok sayılmasının olanaksız hale geldiği günümüzde başvurulan yeni bir alicengiz oyunu. Diyanet'te kurulacak Alevi masasının, Alevilik eklemelerinin, Alevileri daha ince yollarla asimile etmek yöneliminden başka bir amaç taşımayacağı açık. Devlet inanç alanından elini tümden çekmeli, dinsel gereksinimlerin bizzat yurttaşlarca karşılanmasını sağlamalı. Devletin dine burnunu sokmasının laikliğe değil, İslamcı tek tipleştirme ve şeriatçılığın patlama yaşamasına neden olduğu ortada. Misyonerlik yaygarasına karşı da özellikle belirtilmelidir ki, misyonerliğin en büyüğü devletin bütçe ve yasal güvencesiyle Diyanet tarafından Alevi yurttaşlara karşı gerçekleşmektedir.

Sayım Çınar

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Jülide'yi çok beğeniyorum
 Kanser eskiden en büyük fobimdi
 Ne Seda'yı üzmek isterim ne de ailemi
 Nikahı terk etmeye cesaretim yoktu
 Aşkı da ihaneti de acıyı da tattım
 Beyin okuyan Türk Amerika'da çığır açtı
 Artık iyice kudurdum
 Diyanet İşleri Başkanlığı laikliğe hiç yakışmıyor
 Evlilik hediyesini öldükten sonra aldım
 Bütün entelektüellerin içi çürümüş
 Yağmur çamur hikaye Phaeaton gerçekten şahane
 Gazanfer Bilge 81 yaşında bir delikanlı
 Habercilik değişti çünkü Türkiye değişti
 Öğrenciler gözlüklerimi çok havalı buluyor
 Türkiye ikinci vatanım
 Asıl mücadele şimdi
 Filistin'in Mandela'sı doğuyor
 İşte Aktuna'nın gençlik formülü
 Türkiye'de perdelerimizi kapatmak zorundayız
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
İslamabad terzisi
İslamabad terzisi
Pakistan'ın atom bombasının babası ve dünyanın gelmiş geçmiş en...
Bir oyla başlayan tartışma
Bir oyla başlayan tartışma
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 312. maddeyi yorumlayan kararı...
Bir fincan salep olsa
Kış kendini gösterince nezle ve grip de arttı... İşte bu mevsimde...
Her gün yemek pişirin evinizin bereketi artsın
Feng shui artık mutfakta da uygulanıyor. Buna göre yeşil sebzeyle...
Rock'ın yeni savaşçıları
Pop müzikte yaşanan düşüş, rockçılara yaradı. Daha önce barlarda ya da...
İsviçre'nin masal vadilerinde gezi
İsviçre denince akla gelen ilk kelimeler, "kar ve kayak" olur genellikle. Alp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.