kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Ortadoğu'ya özgü suikast

Lübnan'ın en ünlü ve en zengin politikacısı, eski Başbakan Refik Hariri'ye Beyrut'ta güpegündüz düzenlenen suikastin arkasındaki eller çok büyük bir olasılıkla asla ortaya çıkarılamayacak.
Ama en azından bir ülkenin lider kadrosu, Hariri'nin konvoyunu havaya uçuran bombalı aracı patlatanların adresini bilecek: 15 bin askeri ve binlerce ajanıyla Lübnan halkını nefes alışına kadar denetleyen "Ağabey" Suriye.
Şam yönetiminin, sözünü geçiremediği Refik Hariri'den pek hoşlanmadığı sır değildi. Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud ile yıllardır süren iktidar mücadelesinde onun sık sık kulağını çekmişti.
Hatta o dönemde, 2003 haziranında, Hariri'ye ait "El-Mustakbel TV" ve "El-Şark Radyo" binalarına yapılan füzeli saldırı, Suriye'den gönderilen uyarı" diye yorumlanmıştı. Hariri de saldırıyı "Lübnan'ın istikrarını bozmayı amaçlayan güçlerin işi"diye nitelemiş, adresle ilgili soruları buruk bir gülümsemeyle geçiştirmişti.

Suriye asileri sevmez
En ciddi kriz de geçen yıl görev süresi dolan Lahud'u işbaşında tutmak için Suriye'nin dayatmasıyla yapılan anayasa değişikliği sırasında yaşanmıştı. Başta ABD, İngiltere ve Fransa olmak üzere uluslararası topluluğun büyük tepkisine rağmen Suriye sonuna kadar diretmişti. Çünkü Lübnan ordusunun eski komutanı Lahud, siyasal hayatını ve ikbalini Beşşar Esad'a borçluydu. 1998'de onun sayesinde devlet başkanlığına gelince, ilk işi Suriye ile ekonomik, askeri, diplomatik, ticari, hatta kültürel bir dizi protokol imzalayıp Lübnan'ı Esad'a altın tepside armağan etmek olmuştu.
İşte o anayasa değişikliği sürecinde Başbakan olan Hariri, hem Batı'daki dostlarına, hem de hamisi Suudi Arabistan Kralı Fahd'a güvenerek, "Suriye'nin baskılarına boyun eğmektense siyasi intiharı tercih ederim" diye meydan okumaya kalkmıştı. Ve apar-topar Şam'a götürülmüş, adeta şakağına tabanca dayanmıştı. Ağustos sonundaki bu gözdağının ardından Hariri birkaç ay dayanabilmiş, Ekimde "Lübnan'ı Allah'a emanet ediyorum" diyerek istifasını vermişti.
1992 ile 2004 arasında 5 hükümete başkanlık eden, aynı zamanda Suudi Arabistan vatandaşı olan (Milyar dolarla belirtilen servetini de oradaki taahhüt işlerinde kazandı) Hariri, iç savaşta harabeye dönen Lübnan'ı yeniden yaratan adam olarak biliniyor. Ayrıca yabancı sermayeyi ülkesine çekmek için de olağanüstü çaba harcadı.

İç savaşın yaraları
Hariri'nin öldürülmesi, uluslararası topluluğun Birleşmiş Milletler aracılığıyla Suriye'ye baskıları iyice yoğunlaştırdığı bir döneme rastladı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan daha geçen hafta özel temsilcisini Şam'a gönderip "Lübnan'dan çekil" çağrısını bir kez daha tekrarladı.
Hariri suikasti, geçen yıl yine bir muhalefet milletvekilini hedef alan -yaralı olarak kurtulmuştu- bombalı saldırıyı saymazsak, iç savaş sonrası dönemin ilk trajedisi oldu. Ve çok kritik bir dönemde meydana geldi:
Lübnan, Hariri'nin kesin favori gösterildiği seçim sürecinin eşiğindeydi. Hariri'nin Filistin-İsrail barış görüşmelerine Lübnan'ı da katma niyetlerinden söz ediliyordu. Lübnan'ın İsrail'le Suriye'den bağımsız, tek başına barış anlaşması imzalaması olasılığı birden çok başkentte uykuları kaçırıyordu.
Dua edelim, Lübnan bu felaketi daha büyük acılar yaşamadan atlatsın. Çünkü çıkacak yangın bu kez sadece o küçük ülkeyle sınırlı kalmaz...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Afganistan bizden sorulur   / 14-02-2005
 Yoksullukla savaş   / 13-02-2005
 Utandıran cimrilik   / 12-02-2005
 Dışa açılım   / 11-02-2005
 Problem yok!   / 10-02-2005
 Kilitleyen gerekçe   / 09-02-2005
 Ezberler bozulunca   / 08-02-2005
 Ateş dansı   / 07-02-2005
 Kayıp yılların bedeli   / 06-02-2005
 Aklı, fikri trende   / 05-02-2005
ERDAL ŞAFAK
Ortadoğu'ya özgü suikast
Lübnan'ın en ünlü ve en zengin...
ALİ KIRCA
Kadınlar cezaevinde Sevgililer Günü...
Dün Sevgililer...
ÖMER LÜTFİ METE
Aykırı Nazi muhabbetleri
International Herald Tribune...
UMUR TALU
Düğmeciler!
Düğmeye basıldı...
"Halkla ilişkiler"...
Ortadoğu'yu karıştıracak suikast
Suriye’nin ülkedeki etkisi tartışmaları üzerine istifa edip Şam’a...
Başbakan kim?
Başbakanlık için ise bir dönem okul arkadaşı olan şimdiki Başbakan...
İşte A takımı
İşte A takımı
Herkes uyum sorunu yaşayacağını düşünüyordu. Ama Anelka eleştirileri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu