kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özen: Yabancı ortak istiyoruz

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bölgesel banka olmak için yabancı ortak istedikleri söyledi.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Biz stratejik ortak olarak, önümüzdeki 5-10 seneyi dizayn etmek için, bölgesel banka olmak için
yabancı ortak istiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
Özen, Garanti Bankası'nın başından geçen evlilik girişimiyle ilgili olarak bankanın stratejisinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Özen, Garanti'nin Banca Intesa ile ortaklık görüşmelerinin başarısız sonuçlanmasında fiyat konusunun öne çıktığının basına yansıdığının anımsatılması üzerine, ''Bankanın değerini sayın Ferit Şahenk'ten daha iyi bilen yoktur. Yani bankanın değerini çok iyi bilir'' ifadesini kullandı.

Özen, bir başka soru üzerine de Türkiye'de bankacılıktan sonra önümüzdeki 2-3 yıl içinde sigorta şirketlerine çok talep olacağını düşündüğünü bildirdi.

'KREDİ KARTI TAKSİTİNDE İRRASYONEL REKABET VAR'


Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, kredi kartında taksit uygulamaları konusunda bankacılık sektöründe bir rahatsızlık bulunduğunu belirterek, ''İşi daha makul bir rekabete getirmemiz lazım. İrrasyonel bir rekabet var burada'' dedi.

Özen, bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin bankacılık sektörünün çok iyi gittiğini, hiçbir sıkıntı görmediğini söyledi. Kredi kartında da bir sıkıntı bulunmadığını dile getiren Ergun Özen, geri dönüşte yüzde 5-6'lık bir sorunun son derece doğal olduğunu savundu.

Ergun Özen, ''Dünyaya baktığınızda bunu en iyi yapan bankaların sorunluluk oranı yüzde 3-4'ler civarındadır. Kötü yapanların oranı yüzde 9-10'lara çıkabilir. Bizim Türkiye'de yüzde 5-6 seviyesindedir. Krizden çıkmış bir ülkede son derece makul karşılıyorum. Gittikçe daha da azalacağını düşünüyorum'' dedi.

Özen, kredi kartında taksit uygulamalarının yaygınlaşması konusunda ise bankacılık sektöründe bir rahatsızlık bulunduğunu söyledi. Özellikle hızlı tüketim mallarında taksiti özü itibariyle yanlış bulduğunu ifade eden Özen, şunları kaydetti:

''Ama başka bankacılar farklı görüşler söyleyebilir. İşi bu konuda daha makul bir rekabete getirmemiz lazım. Buradaki rekabet işi hakikaten biraz aşırı oldu diye düşünüyorum. İrrasyonel bir rekabet var. Bu konuda bankacılık sektörü olarak uğraşıyoruz. Önümüzdeki günlerde kararlar alabiliriz.''

Bankaların yavaş yavaş bu piyasada rekabeti, taksit sayısını düşürerek makul bir seviyeye çekebileceğini belirten Özen, ''Garanti Bankası olarak öyle mi yapacaksınız?'' sorunu da şöyle yanıtladı: ''Önümüzdeki günlerde planımız bunlardır. Burada rekabete de bakacağımızı söylemek isterim. Bu sadece Garanti'nin yapması ile olacak iş değildir. Garanti bunu tek başına yapmayacaktır. Rekabetle birlikte, burada akıllı bir şekilde indirmemiz lazım. Çünkü karlılık açısından baktığımız zaman önümüzdeki günlerde rahatsız edici seviyeye gelebilir.''

TEB-BNP PARIBAS ORTAKLIĞI

Özen, Türk Ekonomi Bankası'nın yüzde 84.25'ine sahip TEB Mali Yatırımlar ile Fransız BNP Paribas arasında gerçekleşen ortaklığı değerlendirirken de olaya son derece pozitif baktığını bildirdi.

BNP'nin kıta Avrupa'sının en iyi bankalarından biri olduğunu, başarılı bir performansı bulunduğunu vurgulayan Özen, ''Çok iyi bir evlilik olduğunu düşünüyorum. Türk piyasasına katkısı olacağına inanıyorum. İki tane çok düzgün, çok iyi grup yanyana geldi diye düşünüyorum açıkçası'' dedi.

Özen, ''Yabancı bankaların Türk bankacılık piyasasını yavaş yavaş ele geçireceği ve bir kriz halinde krizin derinleşmesine neden olabileceği'' yönündeki endişelerin anımsatılması üzerine de, kriz psikolojisinden artık kurtulmak gerektiğini vurguladı.

Ergun Özen, şu değerlendirmede bulundu: ''Artık Türkiye riskini alan adam kriziyle beraber alır, iyi gününü de kötü gününü de alır. Bu bankalar ciddi bankalardır. Diğer yerlere baktığınız zaman, düzgün yönetilen ülkelerde her zaman bunlar da taşın altına elini koymuşlardır. Bundan korkmamak lazım. Ulusal bankacılık son derece önemlidir. Ama yabancıların yüzde 5-6 gibi bir payı vardır. Payı çok düşüktür, bunun artması normaldir. 2-3 sene içinde yüzde 20-30'lara kadar çıkacağını tahmin ediyorum.''

Kriz döneminde Türk şirketlerinin değerinin çok düştüğü, yabancılar tarafından adeta ucuza kapatılacağı yönünde yorumlar yapıldığının anımsatılması üzerine de Özen, ''Bu sürecin tam tersindeyiz şimdi. Gayet iyi borsa performansı var. Şirketler değerlendi. Şirketin değerini alıcı ile satıcı bilir. Ucuza kapatılacağı endişesine kesinlikle katılmıyorum. Geçmişte bunun örneklerini gördük'' diye konuştu.

Özen, TEB'in evlilik fiyatı konusunda bir soruyu yanıtlarken de ''Fiyatı konusunda yorum yapmak bana düşmez. O alıcı ile satıcı arasında bir şey. Ama bankacılıkta çarpan dediğimiz yani özkaynaklar çarpı bir çarpan ile fiyata ulaşılır. Türk bankacılık sektöründe o çarpanlar yükseliyor'' dedi.

(AA)


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 FT: İMKB'ye yatırım yapan ödülünü alır
 '100 liranın 82 lirası gizlendi'
 Hazine'den iki ihale
 İran meclisi, İrancell yasasını onayladı
 Moody's'den bankalara not
 Çiçek 'arabuluculuk' için Pakistan'a gitti
 ÖTV'yi indirin, Türk halkı yepyeni taksilere binsin
 Türkmenler imar hamlesine başladı, ilk harcı Çalık attı
 Bu masanın yarısı Erdemir'e talip
 Temizel savcılığa ifade verdi
 Turkcell: Irancell anlaşması riske girdi
 Lehman: YTL piyasaları ateşledi
 Hazine'nin 2010 yılı sınavı bugün
 İSO seçimleri 16 Mart'ta yapılacak
 Bankalar Kanunu imzaya açıldı
 Demirel'e komşu olan Divan'ın gözü Anadolu'da
 Fiat: GM ile yolları ayırdık, yatırımların önünü açtık
 'TMSF medya şirketlerini satsın'
 Dünya Bunları Konuşuyor
 İngiltere'de krediler müflis gençlik yarattı
 GSM devleri ultra-ucuz cep telefonu çıkarıyor
 ABD'li Glazer Manchester yönetimine el koyacak
AYDIN AYAYDIN
Telekom'dan ne kadar şikayetçi varmış
Cumartesi günkü...
ŞELALE KADAK
Açılışın sürprizi yeni fabrika
Türkmenistan'ın başkenti...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Teşvik kısır döngüsüne girdik yatırım ortamını...
Aynaya bakmak artık zor gelmiyor
Genç yaşında koca şiddetine maruz kalan ve polis memuru olan kocası...
Sığındıklarına bin pişman etti
İstanbul'da hırsızlık yapmaya çalışırken polis tarafından fark edilen...
Kaç yaşında olursanız olun tansiyon değişmez
Kaç yaşında olursanız olun tansiyon değişmez
Kalp hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Gülbaran: "Her yaşta ideal...
Roche'ta büyük operasyon
Roche'ta büyük operasyon
SSK'nın yüksek fiyattan ilaç alımıyla ilgili olarak 23 kişi gözaltına...
IMKB
E: 28.164 D:% 0,57
DOLAR
S: 1,313 D:% -0,228
EURO
S: 1,705 D:% 0,118
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu