kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek: 35 bin polis açığı var

Adalet Bakanı Çiçek, polis açığının 35 bin olduğuna işaret ederek, polis teşkilatının güçlendirilmesi amacıyla TBMM'ye yeni bir tasarının sevkedildiğini söyledi. 4 yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olanlara en az 6 ay meslek içi eğitim verilmek suretiyle polis açığı giderilecek.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, polis teşkilatının her yönüyle güçlendirilmesi amacıyla TBMM'ye yeni bir tasarının sevkedileceğini bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde TBMM'ye getirilecek bazı kanun tasarıları olduğunu söyledi. Bunların başında Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda yapılan değişikliklerin geldiğini anlatan Çiçek, güvenlik konusunun Türkiye'nin her dönemde en önemli ve öncelikli konularının başında geldiğini vurguladı. Son günlerde de basında güvenlikle ilgili olarak haberler çıktığını anımsatan Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun bu konuyu değerlendirdiğini söyledi.

Çiçek, özellikle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde polis sayısında bir yetersizlik söz konusu olduğunu vurgulayarak, her sene polis okulları ve meslek yüksek okullarından 5 bin 500 ile 6 bin arasında öğrenci mezun olduğunu, buna karşılık geçen yıl 5 bin polis memurunun emekli olduğunu anlattı. Çiçek, şunları kaydetti:

''Bundan çıkan sonuç şudur ki okuldan mezun olanlarla emekli olanların sayısı başa baş gitmektedir. Halbuki Türkiye'de polisin görev alanı bir taraftan genişlemekte, öbür taraftan nüfus hareketliliği var. Dünyadaki yeni gelişmelere insan hareketine paralel olarak suçlar daha karmaşık hale gelmiştir. Bunun için polis teşkilatının her yönüyle güçlendirilmesinde fayda var. Bunun için yeni bir tasarının sevkine karar verilmiştir. Bu da öncelikle yasalaştırılacak.

Buna göre, 4 yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olanlara en az 6 ay meslek içi eğitim verilmek suretiyle bu polis açığının giderilmesi yoluna gidilecektir. Çünkü AB ülkelerinde 250 kişiye bir polis düşerken Türkiye'de bu 300'ün üzerindedir. Tabiatıyla bunun doğurduğu bazı sonuçlar var. Bu yasa tasarısıyla 4 yıllık üniversiteyi bitirmiş olan gençlerimizi hem bu mesleğe kazandırmak hem de istihdam açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.''

Çiçek, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin kaç polis alınacağına ilişkin sorusu üzerine Çiçek, esas itibariyle AB standartları açısından bakıldığında şu anki açığın 35 bin civarında olduğunu söyledi.

''Bu, 35 bin kişi alınacak anlamına gelmiyor'' diyen Çiçek, 250 kişiye bir polis hesabı üzerinden şu an 35 bin açığın olduğunu bildirdi.

Çiçek, ''Son dönemde İstanbul'da meydana gelen başta kapkaç gibi asayiş olaylarıyla bu polis alımının bir ilgisi var mı?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Hayır. Kapkaç ile ilgili düzenlemeler Ceza Kanunu'nda yapıldı, cezalar artırıldı. Yeni yasa 1 Nisan'da yürürlüğe girecek. Şimdi yürürlükte olan eski yasa. Dolayısıyla İstanbul'da bu neviden olayların birden çok sebebi var. Çarpık şehirleşmeden tutun, gelir adaletsizliği başta olmak üzere... Bu olayları bir tek sebebe indirmek ve çözümünü sadece bir tek yasal düzenlemeye bağlamak meseleyi bir bütün içerisinde görmemek anlamına gelir. Aslında bugün yürürlükteki yasaya göre dahi Yargıtay, özellikle cebir ve şiddet kullanılarak kapkaç olayı gerçekleşmişse bunu gasp olarak kabul etmektedir. Gasp olayı örgütsel olarak suç olursa onunda cezası ağırdır. Yeni yasada kapkaç olayları için 7 sene gibi bir ceza öngörülmektedir. İçeride kalma süresi de 5'te ikiden 3'te ikiye çıkmaktadır. Yani bundan sonra suç işleyenlerin bugünkü gibi 5 gün ceza alıp iki gün yatması, otomatik olarak şartlı tahliyelerden yararlanması mümkün değil.''

Çiçek, güvenliğin tesisi açısından polis teşkilatının sayısının artırılması, araç gereç açısından güçlendirilmesi ve birçok eksikliğin giderilmesinin suçla mücadele açısından önemli olduğunu söyledi. Kapkaç gibi suçlarda 18 yaşından küçük olan çocukların kullanıldığını kaydeden Çiçek, bunun arkasındaki örgütlerin ortaya çıkarılması ve sorumluların yakalanmasının suçla mücadele açısından önemli olduğunu ifade etti.

Polis teşkilatının sayısal açıdan yetersizliğinin söz konusu olduğunu dile getiren Çiçek, hükümetin daha kısa yoldan insanların beklentisini karşılayabilmek adına üniversite mezunlarını alarak kalitenin daha yukarı çekileceğini ifade etti.

''SEÇİMLER KURALINA UYGUN YAPILMADI''

Çiçek, Kerkük'teki gelişmeler ve Irak'taki seçimlerin toplantıda değerlendirilip değerlendirilmediğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de konuya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'nın bir açıklama yaptığını anımsattı.

Bu açıklamanın bir anlamda hükümet adına yapılan açıklama olduğunu kaydeden Çiçek, Irak'ta seçimlerin yapılmasını olumlu bir adım olarak gördüklerini ancak seçimlerin kuralına uygun olarak yapılmadığının değişik vesilelerle ifade edildiğini belirtti.

Çiçek, şöyle konuştu: ''Türkiye olarak bu noktadaki itirazlarımızı hep söyledik. Hem BM'ye hem de başta ABD olmak üzere muhatabımız olan kimse onlara da ifade etmeye çalıştık. Bugün orada bir geçiş parlamentosu oluşuyor. Ama bazı yerlerde yeteri kadar katılım olmadı, bazı yerlerde usulüne uygun oy kullanımı olmadı. Bazı grupların mevcut otorite zaafından istifadeyle manipülasyon içerisinde olduklarını biliyoruz. Bazı yerlere yeterince oy ve sandık gitmedi ya da sabah 07.00'de başlaması gereken oy verme işlemi öğleden sonra başladı. Yani neresinden bakarsanız bakın, bu seçimde usulsüzlükler ve kuralsızlıklar söz konusu olmuştur. Tabiatıyla böyle bir seçimde ortaya çıkan parlamentoda da bazı dengesizliklerin ve eksikliklerin olduğu da aşikardır. Ümit ediyoruz ki; bu konular seçim komisyonu, BM tarafından gerekli şekilde değerlendirilir. Parlamentoda bu dengesizliklerin giderilebilmesinin yolları bulunur. Bundan sonra yapılacak Anayasa referandumu ve seçimlerde bugün yaşanan sıkıntılar yaşanmaz.''

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilatı yasa tasarısı ile Bankalar Kanunu tasarısının, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun, yürürlükteki Bankalar Kanunu'nu değiştiren, ona bütünlük kazandıran, ihtiyaçları karşılayacak ve geçmişte karşılaşılan sorunları bertaraf edecek bir Bankalar Kanunu'nun çıkarılmasını kararlaştırdığını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde TBMM'ye getirilecek bazı kanun tasarılarının Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi. Bunların arasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat Yasası'yla ilgili tasarının da
yer aldığını anlatan Çiçek, yasa tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi.

BANKALAR KANUNU İMZAYA AÇILDI


Bankalar Kanunu'nun da Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini ifade eden Çiçek, kanun tasarının imzaya açıldığını bildirdi. Bankacılık sektörünün bir ülke ekonomisinde ne kadar önemli olduğunun bilindiğini kaydeden Çiçek, Türkiye'nin bu konuda acı tecrübeler yaşadığını, onun için bu sektörün zaman zaman karşı karşıya bulunduğu ya da Türkiye'yi karşı karşıya bıraktığı sorunlar sebebiyle Bankalar Kanunu'nun muhtelif tarihlerde parça parça değiştirildiğini hatırlattı.

Bunun getirdiği bir dağınıklığın söz konusu olduğunu ifade eden Çiçek, bu nedenle başta Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu olmak üzere konunun tarafı olan kuruluşlarca bir çok kez toplantılar yapılarak, yürürlükteki Bankalar Kanunu'nu değiştiren, ona bütünlük kazandıran, bunun ihtiyaçlarını da karşılayacak, geçmişte karşılaşılan sorunları da bertaraf edecek bir Bankalar Kanunu'nun çıkarılmasının Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldığını bildirdi.

LÜBNAN'DAKİ BOMBALI SALDIRI

Cemil Çiçek, toplantı sırasında haber aldıkları, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ölümüne yol açan Lübnan'daki bombalı saldırıdan büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Lübnan'ın geçmişte uzun süren savaşlar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını ve bunun da bölgeye getirdiği bir kısım sıkıntılar olduğunu hatırlatan Çiçek, Lübnan'da bir süreden beri bir sükunetin söz konusu olduğunu, ancak bugün orada bir terör saldırısı meydana geldiğini söyledi. Çiçek, ''Türkiye olarak bu olayı nefretle kınıyoruz. Lübnan'ın barış ve huzur içinde ileriye doğru yeni bir mesafe katetmesinde büyük emek harcamış olan eski Başbakan Hariri'nin ve beraberinde pek çok kişinin öldürülmüş olmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Merhuma Allah'tan Rahmet diliyoruz, Lübnan hükümetine ve halkına da taziyelerimizi belirtmek istiyoruz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Grammy'de Ray Charles'a 8 ödül
 Roche'a baskın: 10 gözaltı
 El Kaide davası başladı
 Başbakanlıkta iş kazası:1 ölü
 Eve giderken dondu
 Kalbiniz mutlaka uyarıyor
 Kapkaç bir yılda yüzde 31 arttı
 Nüfustan çok Yeşil Kartlı var
 İşadamı Has toprağa verildi
 Kadınlar için 'Su Damlası' projesi
 Enerji bürokratının eşi 'muhafazakâr feminist'
 'Hukuk'ta Türk imzası
 Çevreciler sahip çıktı
 'Seni her zaman yanımda hissettim'
 PKK, DHKP-C gerginliği
ERDAL ŞAFAK
Afganistan bizden sorulur
Almanya Başbakanı Gerhard...
UMUR TALU
1 Nisan şakası!
Tabii ki şaka değil, epey ciddi. Şakaya...
ERGUN BABAHAN
Bir portre ve Erdal Şafak
Türk basınının keşfedilmiş,...
MEHMET ALTAN
Murat Aslan'ı Orhan Pamuk mu öldürdü?
Geçen pazartesi...
ÖMER LÜTFİ METE
Türkler aşağılanmaktan hoşlanır mı?
Cem Uzan, babası ile...
Anahtar Kürtler'de
Ertelenen Irak seçimi sonuçları dün açıklandı. Seçimden beklendiği...
Amerika, İran'ı havadan izliyor
ABD ve İran arasında nükleer program gerginliği gittikçe...
Kostümlü prova
Kostümlü prova
Nobre duble yaptı. Anelka ve Luciano'nun golleri farkı getirdi. Adeta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu