kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Biz sönmüş bir yanardağ değiliz
Biz sönmüş bir yanardağ değiliz

Yetmişli yıllara damgasını vuran Modern Folk Üçlüsü yıllar sonra yeniden bir arada. Bu akşam Yeni Melek'te konser verecek olan grup üyeleri genellikle yurt dışı konserlerde bir araya geliyor.

Her geçen gün yeni bir ismin lanse edildiği Türk müziğinde bazı isimler var ki yıllar geçse de değerlerinden, hayran kitlelerinden hiçbir şey kaybetmiyor. 1969 yılında kurulan Modern Folk Üçlüsü'nün üyeleri Doğan Canku, Ahmet Kurtaran ve Selami Karaibrahimgil de Türk müziğinin her zaman klasik kalan isimlerinden. Uzun süre birlikte müzik yapmaya ara veren üçlü, 35. yıllarında tekrar bir araya geliyor ve yıllar sonra ilk konserlerini bu akşam 21.00'de Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde veriyor. Gruba Türk ve Batı müziği enstrümanlarından oluşan bir orkestra eşlik edecek. Gecenin sunuculuğu uzun yıllar grubun menajerliğini yapan Hıncal Uluç yapıyor. Geleneksel halk ezgilerini, klasik Türk müziğini ve özgün Türk çocuk şarkılarını çok sesli yorumlayarak Türk Pop Müziği'nin klasikleri arasına giren Modern Folk Üçlüsü, hala hatırlanan birçok albüm ve şarkıyla dinleyicinin karşısına çıktı. Yorumladıkları "Ali Paşa Ağıtı", "Tello", "Takalar", "Ayrılık", "Gecelerim", "İncecikten Bir Kar Yağar", "Elif", "Dudilli", "Efem", "Klasikler" ve "Leblebi" gibi şarkıları sadece Türkiye'de değil birçok defa yurtdışında da seslendirdiler. Türkiye'yi yurtdışında temsil rekorunu elinde tutan grup, 1978 yılında Nükhet Duru ile seslendirdikleri "Dostluğa Davet" ile Seul Şarkı Yarışması'nda "En İyi Performans Ödülü"nü kazandı. 1981 yılında da Ayşegül Aldinç ile birlikte Türkiye'yi Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil etti. Modern Folk Üçlüsü'nün dağılmayıp, kendi deyimleriyle birlikte müzik yapmaya ara vermelerinin nedeni ise artık kendi mesleklerine ağırlık vermek istemeleriydi. Müzik okulu bulunan Doğan Canku, diş hekimi olan Ahmet Kurtaran ve yurtdışında ateşe olan Selami Karaibrahimgil'in, belli aralıklarla bir araya gelip konserler vermeye, özellikle de yurtdışında Türkiye'yi tanıtmaya devam etmeleri de dağılmadıklarının bir göstergesi aslında.

KENDİ DEĞERLERİMİZ VAR
Modern Folk Üçlüsü'nün bu kez bir araya gelişleri öncekilere oranla daha uzun sürecek, yani bir konserle sınırlı kalmayacak. Grup çeşitli illerde düzenlenecek konserlerin yanı sıra flarmoni orkestralarıyla da konserler verecek. Ahmet Kurtaran yeniden bir araya gelişlerinin nedenini şöyle anlatıyor: "Amacımız yine liste başı olalım da herkes bizi dinlesin değil. Biz bu işten yeter derecede keyif aldık. İstediğimiz bundan sonraki jenerasyona bir mesaj vermek. O da şu; kendi öz değerlerimizi alıp, bunu evrensel normlarda yeniden gözden geçirirsek, ki bu da Batı müziği anlamını taşıyor, müziğimizi uluslararası platforma taşımak mümkün olur." Doğan Canku ise yeniden bir araya gelişlerinin biraz yanlış anlaşıldığını düşünüyor ve grubun yeni çalışmalara imza atmak gibi bir amacı olmadığına dikkat çekiyor: "Biz hiçbir zaman sönmüş bir yanardağ olmadık. Bir araya gelmemiz yeni bir üretimde bulunacağımız anlamına gelmiyor. Potansiyel bir hayran kitlemiz var. Tabii onların bir takım arzuları var, 'niye ortalıklarda yoksunuz?' diye soruyorlar. Bu nedenle bir araya gelelim, genç nesile kendimizi tanıtalım diye yola çıktık." Ahmet Kurtaran, bugün ülkemizde müzik konusunda belli değer yargılarının değişmekte olduğunu üzülerek gördüklerini söylüyor. Oysa son derece yetenekli genç müzisyenlerin olduğunu ve ülkemizin sahip olduğu hazinenin olduğu gibi durduğunu düşünüyor ve "Anadolu'nun pek çok yerinde gün ışığına çıkarılabilecek çok değerli halk müziği ezgileri olduğuna inanıyorum. İşte biz de birilerinin bu gözlüklerle bakması için bir mesaj vermeyi amaçlıyoruz." diyor. Ahmet Kurtaran ve Doğan Canku'ya Yeni Melek'te verecekleri konser için nasıl bir hazırlıkta bulunduklarını soruyoruz. Doğan Canku yaş ortalamalarının 59 olduğunu hatırlatıyor ve dinleyicilerin de kendilerden şov beklemeyeceklerini söylüyor. Grup üyeleri kendilerini yıllardır takip eden yaşıtları kadar genç nesilden de ilgi göreceklerine inanıyor. Ahmet Kurtaran geçtiğimiz yıllarda verdikleri konserlere ailelerin isteğiyle ya da merak ettikleri için gelen gençlerin salondan etkilenmiş olarak çıkmalarının da bu görüşlerini desteklediğini söylüyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Dizi yıldızlarıyla aynı giyinebilirsiniz
 Takı değil sanat eseri
 Yardım bileklikleri ticarete araç oldu
 Ucuz ve dahiyane buluş
 Küçük kadınlar ve adamlar
 Dışarı Çıkmadan Önce-1
 Dışarı çıkmadan önce -2
 Mezarda unutulan tarih
 7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
 Vicdanı rahatlatmak için koruyucu aile olunmaz
 Z O O M
 Güzelliğinin sırrı hemoroid kremi
 Yaratıcı Değişim Projesi başladı
 Avusturya moda elçimizi alkışlıyor
 Türk futbolcuların yıldızı dünyada parlayacak
 Nihavent makamında bir operet kralı
 Yeni evine alışabilecek mi?
 Kısa Kısa
 Çiçek çocukları kırk yıl sonra Paris'te
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Aşk için ölmek, öldürmek...
Geçenlerde bir Sevgililer...
FİLİZ AKIN
Sevgililer Günü
İnsanlar gençken "aşk, para, sağlık",...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Sarhoşum ben bu gece
N.Ş.A yani normal şartlar altında...
KENAN ONUK
West Side Story İstanbul'da
Amerikan müzikal dünyasında...
Sıcak şarap içimizi ısıtıyor
Soğuk kış gecelerinde bir kadeh sıcak şaraptan daha lezzetli ne olabilir?...
Adını mitolojiden almış
Bursa'nın bağları ve şarapçılığıyla ünlü Tirilye kasabasında butik tarzda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.