kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Kardeş Azerbaycan için yazılanlar doğru mu?..

Tanıyan herkes bilir. Azeri kültürüne karşı büyük ilgim ve sevgim var. Ta çocukluk günlerinden kalma anıları şöyle bir harmanlasam, Reşit Beybidof'ların, Zeynep Hanlarova'ların dünyayı sarsan o güzelim sesleriyle okunmuş plaklarını dinlemek bize ninni yerine geçerdi demeliyim.

Dere tepe düz
Türkiye'de Azeri müziklerini, şarkılarını, danslarını en iyi bilen 1000 kişi arasına girerim desem abartı olmaz sanırım. Defalarca bu ülkeye ziyaretler yaptım. Hem öyle Bakü'nün ana caddeleri, turistik tarihi yerleriyle sınırlı bırakarak değil, bu gezilerde mümkün olduğunca fazla yer gezerek Şeki'den, Gence'ye, dağlardan tepelere dolaştım durdum.

Har-ı bülbül
Köylerde, kasabalarda yaşlı Azeri dedeleriyle, nineleriyle sohbetler kurdum, toylarına (düğünlerine) katıldım. Mahnıları (şarkıları) bir ağızdan okudum Azeri kardeşlerimizle. Örneğin bir dönem Kültür Bakanlığı da yapan Polat Bülbüloğlu'nu ta oralardan, Har-ı Bülbül festivallerinden tanırım. Birlikte konserlere, şiir karşılaşmalarına, konservatuar diploma törenlerine az mı katıldık?

Duyuyorum ki...
Türkiye'den gelenlere gösterdikleri izzet ikram, saygı sevgi görülmeye değerdi. Döndüğümde hep bunları yazdım, anlattım. Lakin son yıllarda giderek tatsızlaşan ilişki biçimleri de gelişiyor kardeşler arasında sanki. Bizim memleket insanlarından da, onlardan da birbirimizi örseleyecek hareket yapanlar oluyormuş duyuyorum.

Satırlar yakıcı
Ama az sonra okuyacağınız satırlarda yazan olaylar doğruysa vay ki vay. Yanlış olmasını temenni ederek.. Azeri yetkililerin bu iddialara ivedi yanıt vermesini dileyerek.. Buyurun okuyun, sonra da benim gibi gelecek yanıtları bekleyin olur mu? Bir anne, Alo Savaş Abi köşemize uzunca bir mektup yazmış. İşte bu satırlar oradan alıntı:

İnanamazsınız
Sevgili Savaş Abi.. Ben bir kızıyla yaşam savaşı veren bir doktor anneyim. Kızım geçen yıl ÖSS sınavında 347 puan -ki bu çok iyi bir puan- alarak ve ÖSS kontenjan kılavuzundaki bilgilere inanarak tercih ettiğimiz sadece ilk üç yılını okuyacağı Bakü Devlet Tıp Fakültesi'ne (Son üç yılımızı da Çapa Tıp olarak) yerleştirildik. Kızımı aldım Bakü'ye götürdüm yerleştirdim ve hala şoktan çıkamadım. Hangisini anlatayım size; böyle devlet anlayışı olur mu, böyle tıp fakültesi olur mu? Olanlara inanamazsınız.

Kimse dinlemez
ÖSYM oraya her yıl 20 Türk gönderiyor. Puanlara dikkat edin lütfen; taban puanı 344.. Çok yüksek puan alan onlarca gencimiz orada ne çileler çekiyor bilmelisiniz. Ben gördüklerimi ve hal yaşananları ÖSYM'ye anlatayım dedim, kimse beni dinlemedi bile. Yalvarıyorum size bu pırıl pırıl tıp öğrencilerini kurtarın, oraya akan Türk paralarını ki bunların tamamı orada rüşvete gidiyor, biz Türk aileleri çalış çalış, tüm kazandığımızla inanın oradaki hocaları, polisleri besliyoruz.

Yetmez gibi
Bakın neler oluyor, birkaç örnek: Tıp Fakültesinde ders falan yok, her şeyin fiyatı belli. Devamsızlıklar, sınav notları hep ücrete tabi.. En ucuzu 10 dolar, kesinlikle çalışırım geçerim diyemezsiniz. Dekanla bile pazarlık yapılıyor. Örneğin 2 geçer not 40 dolar, 4 almak isterseniz 100 dolara kadar çıkıyor; vermeden imkanı yok geçilmez. Bir de hocalara para verdiğiniz yetmez gibi öğrencileri aşağılıyorlar, hakaret ediyorlar. Çünkü Türkler'den nefret ediyorlar, siyaseti takip edip ertesi gün derste "başbakanınız şunu yaptı, bunu yaptı" deyip hakaret ediyorlar.

Esrar bulduk
Yurt denilen metruk bir binaları var, kızlar erkekler aynı tuvaleti kullanıyor. Aynı binada Taylandlılar, Bangladeşliler var, fuhuş yapılıyor. Bunların da ücreti yurt müdürüne ödeniyor. Her akşam kapıyı polis çalıp günlük haracını, 2-3 dolar alıyor, vermezseniz odanızda esrar buldum diyor.

Böyle bir tıp
Ben kızıma ev tuttum, sürekli rapor alıp gidiyorum; zira her gün kapı çalınıyor.. Elektrikçi, telefoncu gelip 3-5 dolar alıyor, vermezsem hatlar, teller kesiliyor. Kızımı okula göndermiyorum, çünkü binaları metruk, Ruslar'dan kalma. Bina buz gibi, devamsızlık parasını ödüyorum. Hatta geçen yıl sadece 2 ay kaldı, parasını ödedik notlarımızı aldık. Ben
ÖSS'ye söyledim, bakın pasaportumuza, 2 ayda sınıf geçtik dedim. Böyle tıp olur mu? Bunlar 3 yıl sonra Çapa'da, Hacettepe'de, Ege Tıp'ta nasıl okuyacaklar?..

Yazık ki!..
Savaş Abi biz yandık, başka aileler yanmasın, sesimizi duyur. Bu çok akıllı çocukları devlet gönderdiği gibi geri çeksin. Nasılsa Türkiye tıp fakültelerine yerleştirdiler. Bunlar doktor olacak güya. Geri dönenlerin bir bölümü zaten akıl hastası olup, geldikleri yeni okullarda sınıf geçemiyorlar. Yazık değil mi bu çocuklara?..

Azap bu
Ne olur, ne olur Savaş Abi, bir şeyler yapın da, bizi bu rüşvet batağından, fuhuş yuvasından kurtarın. Bir devleti biz Türk aileler beslemesin.. Paralarımıza yazık.. Hocalar, dekanlar, polisler 10 dolar maaş alıyorlar. Tek geçim kapısı biz Türkler. Yalvarıyorum bu çocukları kurtarın; yüzlercesi çile çekiyor, maddi-manevi azap çekiyor. Yardım et onlara abi ne olur..
Sevgilerimle, teşekkürlerimle, sana inanıyorum.
Aylin K...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Biz ayrıldıktan 3 saat sonra skandal patlamış meğer!..   / 10-02-2005
 Örümcek kadının öpücüğü ve katil sanığı İranlı kız   / 09-02-2005
 Hayal kırıklığının milliyeti olmaz   / 08-02-2005
 Bekir Coşkun A Takımı'nı yazmış gurur duydum elbette!..   / 07-02-2005
 Bir şeyler yapmazsak Cem Karaca asıl bu hafta ölecek!..   / 06-02-2005
 Suçlu peşine düşersem Bakan Aksu deklanşöre basar elbet!..   / 05-02-2005
 Kaymakam eşini kahreden şüphe: Eşim öldürülmüş olabilir   / 04-02-2005
 Finlandiyalı fizikçinin Van macerası   / 03-02-2005
 İnsanın hayvana yaptığı zulmün ucu bucağı yok ki!..   / 02-02-2005
 SSK'lılara çocuk sahibi olmak yasak!   / 01-02-2005
ALTAN TANRIKULU
Babalar ve kızları
Samsun'a sanırım üçüncü gidişim.. Üçü...
MAHMUT ÖVÜR
Güllüce ne yapmak istiyor?
Önümüzdeki günlerde...
HINCAL ULUÇ
Zeytinoğlu ile Bilgin'in farkı..
Bazı okurlar, Fatih...
EMRE AKÖZ
Ağlayacaksınız!
Türk filmlerinin, özellikle de...
MEHMET BARLAS
Meğer Nur Çintay A. ne kadar şanslıymış!
Herkesle ve...
REFİK DURBAŞ
Pamukova'nın sorumluları
Pamukova'daki tren kazasında...
SAVAŞ AY
Kardeş Azerbaycan için yazılanlar doğru mu?..
Tanıyan...
Fener'in nesi var?
Fener'in nesi var?
Real Zaragoza'nın hocası Munoz: "İki Avrupa Kupamız var. F.Bahçe'nin...
Tekrar normal
Tekrar normal
Beşiktaş'ın hocası Çalımbay, G.Birliği maçının tekrarı ile ilgili...
Tamtamlarla karşılandı
Sri Lanka'da tsunami felaketinde ölenler için yapılan dinsel törene...
'Diyalog mekanizması kuralım'
Anastasiadis, Gül'e, "partilerarası diyalog mekanizması" kurulmasını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu