kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2.el otomobil fuarı
2.el otomobil fuarı

CNR Expo'da açılan 2.el otomobil fuara 50'nin üzerinde şirket katılıyor.

20 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen ve 50'nin üzerinde firmanın katıldığı fuarda otomobil, karavan, motosiklet, oto aksesuarları, lastik, akü ve elektronik ekipmanlar sergileniyor. 150 binden fazla ziyaretçinin beklendiği fuarın giriş ücreti 1 milyon lira olarak belirlendi. Fuar 20 Şubat tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Türkiye'ye 2. el araç girme tehlikesine dikkat çekerek, ''İç pazarda otomotiv sektörünün gelişmesi 2. el pazarında dış dünyanın Türkiye'ye yapmayı düşündüğü ihracatı önleyebilmemize bağlı. Bir şekilde kapı açılırsa tsunami felaketi olur'' dedi.

CNR Uluslararası Fuarcılık tarafından, CNR Expo'da bu yıl 3.'sü düzenlenen ''2. El Otomobil Fuarı''nın açılışında konuşan Aybar, Türkiye'nin otomotiv sektöründe dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline geldiğini, bunu korumak gerektiğini söyledi.

Aybar, otomotivde Türkiye'nin dünyada cazibe merkezi olması için iç pazarın canlı olması gerektiğini, bunun da üretimin canlı olması ve çeşitlenmesine bağlı olduğunu belirterek, şöyle dedi: ''2. elin güven içinde gelişmesi, 1. el aşamalarını da geliştirmeye devam edecek. Bu noktada bizlerin Türkiye'deki gelişimi 2. el pazarında dış dünyanın Türkiye'ye yapmayı düşündüğü ihracatı önleyebilmemize bağlı. Bugüne kadar başardık. İnşallah bundan sonra AB süreci içerisinde meydana gelebilecek çeşitli görüşmelerde bunu başarırız. O zaman çok daha güvenli gelişeceğimizi düşünüyorum.''

2. elde bugüne kadar gelen olumlu olmayan bir imaj da bulunduğunu anlatan Aybar, bunu aşmak için kurumsallaşmanın önemine işaret etti. Aybar '' 2. el araç alırken işin hukuki yönünü, teknik yönünü tamamlayacağız. 2. el müşterilerinin de 1. el müşterilerinden hiç farkı olmadığını kabul ederek, onlara en güvenli, en iyi şartlarda otomobil teslim etmeyi başaracağız'' diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Aybar, AB ülkelerinden 2. el araç ticareti yapılmasıyla ilgili talepler geldiğini, bunun otomotiv yatırımları, sanayinin gelişimi, iç pazarda yerli ürünün gelişimi için tehlikeleri bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Gümrük Birliği anlaşmasının getirdiği imkanlar var. Biz 2. el araç ithal etmiyoruz. İç pazarda otomotiv sektörünün gelişmesi için bu şekilde yürümesi çok önemli. Bu konuda sektör olarak gerekli raporları hükümete verdik. Sektörün beklentileri yönünde politikaların oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Bir şekilde kapı açılırsa tsunami felaketi olur.''

Sektörde bu yıl yüzde 15-20 daralma beklediklerini söyleyen Aybar, kar yağışlarının satışlara etkisine ilişkin olarak da ''Sektör her yılbaşı en düşük dönemini yaşar. Böyle bir dönemde kara yakalanmak belki iyi oldu'' dedi.

2004 yılında 2. el araç satışlarının 1. el araç satışları ile birebir oranında gerçekleştiğini, daha yüksek olmamasını 1. el araç satışlarına bağlayan Aybar, bu yıl hurda indirimi olmaması ve vergilerin yüksek olmaması nedeniyle 2. elde canlanma olabileceğini kaydetti.

TÜRKİYE'DE HER BİN KİŞİYE 69-70 ARAÇ DÜŞÜYOR

Toyotosa Satış Müdürü Ahmet Çelik de geçen yıl en az yeni otomobil talebi kadar kullanılmış otomobil talebi olduğunu, 450 bin adetlik 2. el pazarında yetkili satıcıların aldığı payın sadece yüzde 15'lerde kaldığını söyledi.

Bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdıkları araştırmada, sıfır kilometre araç alan müşterilerin yüzde 64'ünün takas yoluyla aracını satarak yeni araç aldığını ve otomobil sahibi olma süresinin 3.5 yıl olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Yurdakul, şöyle dedi: ''Biz de buna istinaden kullanılmış araç ticaretinde yetkili satıcılarımızın daha kurumsal bir çalışma göstermesi için teşvik etme yolunu izledik. Toyotasa bünyesinde 101 nokta testinden geçebilen araçlarımıza verdiğimiz özel garanti paketi ve 3 yılın ardından 4-5 yıla çıkabilen garanti ekstra paketleri müşterilerimizin hizmetine sunduk.''

Citroen Genel Müdürü Nurkan Yurdakul da Türkiye'de her bin kişiye düşen otomobil sayısının 69-70 civarında olurken, dünya ortalamasının 90, 25 AB ülkesi ortalamasının da 225 civarında olduğunu belirterek, ''Daha gidecek çok yolumuz var'' diye konuştu.

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu da otomobil sektörünün ayrılmaz parçası olan 2. el pazarının daha güçlendirilmesi kanısında olduklarını belirtti. Güvenli araçlar, güvenli satıcılar ilkesiyle yeni bir projeye adım attıklarını ifade eden Tarakçıoğlu, ''Biz güvenli araçlar ve güvenilir satıcılar ilkesinin tüm 2. el sektörü için, tüm otomotiv sektörü için uygulanabilir olmasını, bunun için de tüm distribütör firmaların, tüm markaların emek vermesini bekliyoruz. 2. elin güvenli yapılabilmesi için bu işin peşindeyiz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Tarihi yarımadanın 'dokusu' değişiyor
 Evliliğe 'polisiye' tavsiyeler
 Beyoğlu'nda patlama
 O korkunç an zihninden hâlâ silinmedi
 İsteyince oluyormuş
 Personel maaşlarını gasp ettiler
 İlkim Karaca'ya konuşma yasağı
 'Kız kaçırma'ya kefaletle tahliye
 Hemşire duyarlı olsaydı ölmezdi
 55 evsiz vatandaş memleketine...
 Uyanık esnaf yakalattı
 Kuyumcu soygunu
 Buzlu yolda kaydı
 İstanbul'da kışla mücadele çalışmaları devam ediyor
 Alo SABAH İstanbul
ALTAN TANRIKULU
Babalar ve kızları
Samsun'a sanırım üçüncü gidişim.. Üçü...
MAHMUT ÖVÜR
Güllüce ne yapmak istiyor?
Önümüzdeki günlerde...
HINCAL ULUÇ
Zeytinoğlu ile Bilgin'in farkı..
Bazı okurlar, Fatih...
EMRE AKÖZ
Ağlayacaksınız!
Türk filmlerinin, özellikle de...
MEHMET BARLAS
Meğer Nur Çintay A. ne kadar şanslıymış!
Herkesle ve...
REFİK DURBAŞ
Pamukova'nın sorumluları
Pamukova'daki tren kazasında...
SAVAŞ AY
Kardeş Azerbaycan için yazılanlar doğru mu?..
Tanıyan...
Fener'in nesi var?
Fener'in nesi var?
Real Zaragoza'nın hocası Munoz: "İki Avrupa Kupamız var. F.Bahçe'nin...
Tekrar normal
Tekrar normal
Beşiktaş'ın hocası Çalımbay, G.Birliği maçının tekrarı ile ilgili...
Tamtamlarla karşılandı
Sri Lanka'da tsunami felaketinde ölenler için yapılan dinsel törene...
'Diyalog mekanizması kuralım'
Anastasiadis, Gül'e, "partilerarası diyalog mekanizması" kurulmasını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu