kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Adana Botaştaki törenden, Başbakan Erdoğandan gelen telefon üzerine apar topar ayrıldı.
6 aylık takipten sonra soruşturma başlatıldı
Aksa Enerji: 3.5 yıldır hiçbir ihaleye girmedik
Sergen'i BJK'ye getiren işadamı
Başbakan'dan Ankara'ya dön' talimatı
Bakan Güler: Konuşmak doğru olmaz

Büyük gözaltı

11 bürokratın sorgulandığı Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk soruşturmasında son iki yılda yapılan tüm ihaleler incelemeye alındı.

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun ihalelere fesat karıştırıldığı iddiasıyla başlattığı soruşturma bürokratlardan sonra şirketlere de sıçradı. Fernas'ın Başkanı Muzaffer Nasıroğlu, Ezgi İnşaat'ın sahibi İbrahim Selçuk ve Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı gözaltına alındı.

6 aylık takipten sonra soruşturma başlatıldı

Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve BOTAŞ'ta yüz kadar ihaleyi kapsayan soruşturmanın kapsamı, bizzat Enerji Bakanı Hilmi Güler'in talimatıyla bürokratlardan sonra işadamlarını kapsayacak biçimde genişletildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 'Beyaz Enerji' ve 'Mavi Akım' soruşturmalarının ardından yüze yakın ihaleye fesat karıştırıldığı ve rüşvet dağıtıldığı iddiasıyla başlatılan operasyon tüm hızıyla sürüyor. Cumhuriyet Savcıları Hamza Keleş ve Şemsettin Özcan tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve BOTAŞ'ta milyonlarca dolarlık enerji ihaleleri mercek altına alındı. Gizlililk içinde gerçekleşen ve teşhirden kaçınılan soruşturma devam ederken gözaltına alınanlar ve ifadesine başvurulanlarla ilgili kamuoyuna bilgi verilmedi.

POLİS DİNLEMEDEYDİ
EÜAŞ ve BOTAŞ'ta, iki yıl boyunca yapılan bazı ihalelere 'fesat karıştırıldığı ve 'rüşvet alış-verişi yapıldığı' ihbarı üzerine, emniyet birimleri, savcılık talimatıyla 6 ay önce şüpheli bürokrat ve işadamlarının iş, cep ve ev telefonlarını dinlemeye aldı. Yeterli delilin toplanmasının ardından Aralık 2004'te Bakan Hilmi Güler'e bilgi verildi. 9 Şubat günü Bakan Güler'in onayı ile düğmeye basıldı. Önceki sabah saat 06.00 sularında, Gölbaşı'ndaki TEDAŞ Lojmanları'na giden polis, EÜAŞ Genel Müdür Vekili Önder Piyade, Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst, Çevre Daire Başkanı Fuat Kutsal, Katı Yakıtlı Santral İşletme ve Bakım Müdürü Mesut Dal'ı gözaltına alındı. Bu sırada, bazı bürokratların eşleri fenalaştı. BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Fuat Celepçi ise saat 11.00'e kadar makamında çalıştı, daha sonra emniyete götürüldü. Soruşturma kapsamında, FERNAS AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Nasıroğlu (AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu'nun amcasının oğlu), Ezgi İnşaat'ın sahibi İbrahim Selçuk ve Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı da gözaltına alındı. Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu, Temmuz 2004'te, EÜAŞ'ın açtığı Soma ve Seyitömer Termik Santralları baca gazı arıtma tesisi ihalesinde bazı usulsüzlükler saptadı. Bu saptamayla birlikte başlayan izleme sürecinde son iki yılda yapılan tüm ihaleler kuşkulu hale geldi. Teknik takip sırasında, Ezgi İnşaat'ın sahibi İbrahim Selçuk'un bazı ihalelerinEÜAŞ Genel Müdürü Önder Piyade de gözaltına alınanlar arasında. Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından, EÜAŞın açtığı Soma ve Seyitömer Termik Santralları baca arıtma tesisi ihalesinde usulsüzlükler tespit edildişartnamelerini önceden edindiği, ihale düzenini bazı firmalara göre ayarlattığı ve bunun karşılığında yüzde 10 komisyon alarak, bürokratlara hediye adı altında 'rüşvet' verdiği bulgusuna ulaşıldı. Bu bulgu da incelemeye başlandı. Savcı ve polis, BOTAŞ'ta ise Karadeniz ve Yunanistan doğalgaz boru hatları ihalelerini mercek altına aldı. İhaleleri üstlenen bazı firmaların temsilcilerinin, üst düzey bürokratları İstanbul'da 5 yıldızlı otellerde ağırladıkları, bu sırada alem düzenledikleri iddiası da araştırılıyor.
AKP Batman Milletvekili Nezir Nasıroğlu amcaoğlunun işadamı olduğunu belirterek, "Kendisi Enerji Bakanlığı ile de iş yapıyordu" dedi. Nasıroğlu, amcaoğlu ile ortak bir işi bulunmadığını, gözaltına alınma olayından haberi olmadığını da söyledi. Savcılık ve polis, Enerji Bakanlığı ekseninde düzenlenen ihaleleri kazanan bazı şirketlerin, "çıkma" adı altında ihaleyi kazanamayan şirketlere "haksız çıkar temin ettikleri" iddiasını da araştırıyor. Gözaltına alınan üst düzey bürokratların mal varlıkları ve bankalardaki hesap hareketleri de inceleniyor. Mal varlıklarına tedbir konabileceği belirtiliyor. Savcının nezaretinde EÜAŞ ve BOTAŞ'ta ilgili bürokratların makam odalarında da arama yapıldı. Belgelere el konuldu ve odalar mühürlendi.

SÜRPRİZ ZİYARET
Gözaltına alınanlarla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan, 4 günlük ek gözaltı süresi verdi. Zanlıların cumartesi günü 'örgütlü suçlara' bakan Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarılmaları bekleniyor. Bu arada tanık olarak ifadelerine başvurulan kişiler, emniyette ve savcılıkta verdikleri ifadelerin ardından serbest bırakıldı. Enerji Bakanlığı müfettişlerinin konuya ilişkin rapor hazırlayarak başta Savcı Özcan olmak üzere emniyet yetkililerine bugün teslim etmesi bekleniyor. Soruşturmanın da verilecek dosya kapsamında genişletilerek devam edeceği belirtildi. Öte yandan kulislerde sürpriz bir ziyaret konuşulmaya başlandı. İki ay önce Jandarma Genel Komutanı Org. Fevzi Türkeri, Enerji Bakanı Hilmi Güler'i makamında ziyaret edip yaklaşık 30 dakika süreyle görüşmüştü.

Olcay AYDİLEK-Kadir ERCAN- Göksel ÇAĞLAV-ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Öğrenci affı Meclis'e geldi
 Türkeş'in ölümünde suikast iddiası
 Üç gün sonra gideceğim
 'Zehirli gaz' değil sarmısak kokusu
 Uzanlar'a 'hücre evi' suçlaması
 Kiraladığınız ev 'sabıkalı' çıkabilir
 Cezaevine dönüş yolu kapandı
 İSKİ'de 'gölge müşteri' dönemi
ERDAL ŞAFAK
Dışa açılım
Son zamanlarda bir ayağı dışarıda olan...
UMUR TALU
Üniversitenin kafası
Başbakan ile "zaplayan"...
ÖMER LÜTFİ METE
Aydının en derin ihaneti
Son yıllarda yeni...
'Burayı cehenneme çeviririz'
İran devriminin yıldönümünde konuşan Cumhurbaşkanı Hatemi, rest...
'Türk düşmanı değilim'
AB anayasasını hazırlayan, Türkiye'nin üyeliğine kesinlikle karşı...
Fener'in nesi var?
Fener'in nesi var?
Real Zaragoza'nın hocası Munoz: "İki Avrupa Kupamız var. F.Bahçe'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu