kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ali Poyrazoglu @ SABAH
 

Şimdi bunlar ne kuşu?

Geçen hafta iki eski dostla birlikte oldum. Birisiyle üç gün, ötekiyle üç saat beraberdim. Birinciyi üç gün cebimin içinde gezdirdim. Attım cebime, dolaştık İstanbul'u şıngır mıngır. Evet efendim, birlikte olmaktan, aynı sahneyi paylaşmaktan, kurduğu sofralarda yiyip içip, tiyatro üstüne, yaşam üstüne konuşmaktan çok keyif aldığım bir dostumu cebimde taşıdım...

CEBİMDEKİ DOSTUM

Arada bir çıkarıp, kulak verdim anlattıklarına... Tuhaf bir öykü anlattı bana... Daha doğrusu iç içe geçmiş birkaç aşk öyküsü... Gülriz Sururi şimdilerde sesiyle, bedeniyle değil, kalemiyle öyküler anlatıyor... "Seni Seviyorum" öykülerinden, anı kitaplarından, denemelerinden sonra yayımladığı ilk romanı... Bütün tiyatroculardan ve tiyatrolardan bir dünya kurmuş. Gülriz Sururi, üç gün cebimdeydi. Hep onun anlattıklarına kulak verdim. Çok eğlendim, içim açıldı. Doğan Kitap'tan çıkan Gülriz Sururi'nin "Seni Seviyorum" romanını alın atın cebinize ya da çantanıza... Bulduğunuz her fırsatta ona göz verin, kulak verin... Başkalarını sevebilmek için kendini sevmenin, tanımanın, sınamanın, kendine meydan okumanın öyküsü içinizi açacak.
Kitabı bitirdim; başka bir kuşun yuvasına gittim. Hani pek programımda yoktu. Heyecan verici bir proje geldi, hemen kabul ettim.
Nazım Hikmet'in "Tartüf 59" adlı oyununu oynayacağız. Prova edilecek, okuma tiyatrosu gibi sunulacak. Nazım Hikmet'in 103. doğum yıldönümü için yapılacak bu gösteri sadece bir kez sahnelenecek. Yılmaz Onay yönetiyor. Bendeniz yeni Tartüf'ü oynuyorum; günümüzün Tartüf'ünü. Takımın oyuncuları esaslı tiyatrocular...
Rasim Öztekin, Mahmut Gökgöz, Metin Coşkun, Orhan Aydın, Eser Ali, Özlem Turhal, Gonca Konuklar, Murat Ilgar, Ezgi Coşkun. Rasim'le birbirimizi coşturduk. Muhteşem bir oyun çıktı... İlk defa karşılıklı oynuyoruz. Eh, biraz doğaçlama da oldu tabii... İzleyiciler de uçurdu bizi... Büyük şaire yakışacak coşkulu bir gösteri olsun istedik... Allah için oldu da... Ferhan'ın Ortaoyuncular kumpanyasının gösterilerini sunduğu Ses Tiyatrosu'nda da üç saat geçirdim. Ferhan'ın yuvasında Ferhansız ama Ferhan'ın tiyatroya olan sevgisinin, tutkusunun, saygısının -oyunları dışında tabii- somut bir delili olan binada üç saat geçirdim. Ferhan'ın büyük bir özveriyle yaşattığı binada Ortaoyuncular Kumpanyası'nın yıllardır süren yolculuğunun seyir defteri fotoğraflar, duvarlarda.
"Yalnızca sahnedeki gösteriye değil binaya da özeneceksin" der eskiler. Ferhan da gereğini yapıyor. Hem tiyatrosunu ayakta tutuyor hem de Türkiye'nin en eski ve tek tarihi tiyatro salonu.

KAVUK MESELESİ

Kavuk doğru yerde. Hem geleneksel tiyatroyu yeniliyor, günümüzle buluşturuyor, yeni yorumlarıyla yüceltiyor, gençleştiriyor; hem de bence, geleneksel tiyatromuzun özünde olan derinliği pırıl pırıl parlatıyor. Kavuk bence, bu çizgiyi sürdüren birine verilebilir. "Siz hep böyle ağırbaşlı mısınızdır? Aranızda hiç geyik yapmaz mısınız?" derseniz. Haklısınız, yaparız... Oyundan sonra Ferhan Şensoy geldi. İtiraf ediyorum, kavuk geyiği yaptık. Ben kavuğun yıllardır terli, yağlı, kirli olduğunu, bir kuru temizlemeciye verilmesi gerektiğini söyledim. Ardından iyice cıvıttım. "Son kavuk ustası Ankara'daymış; ona yüzlerce kavuk yaptırıp, isteyen herkesin bedeli karşılığı kavuk sahibi olmalarını sağlayalım" dedim. Sonra şarap ikram ettiler, üçüncü kadehten sonra, "Ucunda minik kavuklar olan anahtarlıklar, kalemler, araba aynası için kavuk şeklinde süsler yapılsın" dedim... Üçüncü şişeden sonra kavuk defilesine hangi mankenlerin çıkacağını konuşuyorduk arkadaşlarla. Kapıdan çıkarken Ferhan'a "Yassıada'ya kavuk heykeli dikelim" dedim. Ferhan su koyverdi. "Ben kavuğu Gerard Depardieu'ye vereceğim... Onda bir ortaoyuncu hali var. Hem böylece kavuk Avrupa Birliği'ne girmiş olur" dedi. Şimdi sıra geldi ev ödevine. Bilin bakalım benim bu sevgili dostlarım ne kuşu? İkisi de daha önceleri kartal oldu, şahin oldu, devekuşu oynadı, serçe oldu, balıkçıl, kanarya, baykuş oldu... Şimdi bunlar ne kuşu?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gökten üç elma düşer...   / 30-01-2005
 Şimdi bunlar ne kuşu?   / 23-01-2005
 Usta ve çırak   / 16-01-2005
 Kovulamayacağı mız tek cennet... (2)   / 02-01-2005
 Kovulamayacağımız tek cennet (1)   / 26-12-2004
 Ev sahibim niye delirdi anlayamadım   / 19-12-2004
 Ortalık tipsiz dolu...   / 05-12-2004
 Hoşgeldin Bülent...   / 21-11-2004
 İnsanoğlu pek bi tuhaf canım...   / 14-11-2004
 Genel istek üzerine...   / 07-11-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
THY Boeing 787 alabilir
Türk Hava Yolları (THY)...
STELYO BERBERAKİS
Yunan Usulü Derin Devlet
Başpapaz Yakovos Yosakis tarihi...
BELKIS KILIÇKAYA
Hitler'in Son Günleri
Yakın tarihin en büyük zulmünü...
FİKRET AYDEMİR
Sekizinci Harika
Tanrı ve doğa bana dünyanın sekizinci...
AYŞE YAĞCI
Saray gibi otellerde arınma tatili
Hindistan'a gitmeyi...
Savunma askerleri görevde
Savunma askerleri görevde
Bağışıklık sisteminin en önemli askerlerinden biri olan timus bezi,...
Ne Seda'yı üzmek isterim ne de ailemi
Hakkında çıkan söylentilere kulaklarını tıkadı, inat etti ve sonunda...
Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi
Mekke'de Bin Ladin Grup'un inşa ettiği Zemzem Tower'daki lüks süitler,...
Bu takılar müzeye yakıştı
Üretim kapasitesiyle dünya devleriyle yarışan Atasay Kuyumculuk, geçtiğimiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.