kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Yagci @ SABAH
 

Tropik adalara keyif yolculuğu

Bayramlarda tropik adalara büyük bir ilgi yaşanıyor. Thailand'da Phuket, Koh Samui ve Krabi gözde tatil yerleri arasında bulunuyor

Eskiden kış tatillerinde sıcak yerlere gitmek birçok kişiye fikir olarak uzak gelirdi. Fikir olarak uzak olması bir yana sıcak yerler mesafe olarak da uzak. Minimum dört buçuk saat uçuşla gidilecek Dubai dışında sıcak diyarlara sekiz-on saat uçak yolculuğu gerekiyor. Son zamanlarda seyahat edenlerin tercihlerinde yavaş yavaş bir değişme olmaya başladı. Şeker ve Kurban Bayramları'nda tropik adalara yoğun bir ilgi oldu. Özellikle Maldivler'e. Aslında bu değişiklik Bali modası ile kendini gösterdi. Bali'de meydana gelen patlamaya kadar devam etti bu durum. Artık Bali yerine alternatif destinasyonlar konuşulmaya başlandı. Thailand'da Phuket, Koh Samui ve Krabi'nin adı geçmeye başladı acenta ilanlarına. Bunların arasında özellikle Phuket aslında Bali'den önce Uzakdoğu'da deniz güneş tatili için düşünülen tek yerdi. Benim Uzakdoğu'da gördüğüm ilk egzotik ada olması nedeni ile ayrı bir yeri vardı. Phuket, Thailand'ın batısında Andaman denizinde, kuzeyden güneye araba ile bir buçuk saatte, doğudan batıya yarım saatte gidebileceğiniz küçük bir ada. Ada halkının temel geliri turizm. Bu nedenle yabancılara son derece sıcak davranırlar. Laguna, Kamala, Patong, Karon ve Kata arka arkaya sıralanmış koylar. En iyi seyahat dergilerinden olan 'Conde Nast Traveller' tarafından dünyanın en iyi otelleri listesine alınan Banyan Tree, yine dünyanın en iyi otellerinden Amanpuri Laguna bölgesinde. Banyan Tree'deki havuzlu villalarda yatak odasından üç basamakla bahçedeki havuza inip serinliyorsunuz, yok istemezseniz ahşap terasınızda aromatik yağlarla masaj yaptırıyorsunuz ya da otelin sağlık kulübünde meditasyon, thai chi derslerine katılıyorsunuz . Adanın en canlı merkezi Patong bölgesi. Burada birçok otel var ama Karon ve Kata bölgelerinde kalıp akşam saatlerinde Patong'a gelmek daha doğru. Patong'da mağazalar gece saat 01.00'e kadar açık ve inanılmaz bir pazarlık var. Her şey için dörtte birini söyleyerek başlayabilirsiniz ama gerçekten sabırlı olmanız gerekiyor. Patong'da ve adanın birçok yerinde her türlü deniz mahsulünü bulacağınız restoranlar var, kocaman istakozlar, karideslerden oluşan bir yemeğin iki kişi için fiyatı maksimum 10-12 milyon. Patong'da dolaşırken sıkça görülen mağazalar terziler. Çinliler hızlı ve iyi dikişleri ile tanınıyor. Thailand'da da bol miktarda Çinli var. Terziye girip kumaşınızı seçiyor, katalogdan model gösteriyor ya da tarif ediyorsunuz. Çinli ölçülerinizi alıyor. 24 saat içinde teslim ediyorlar ve fiyatlar çok uygun.

NEM ORANI YÜKSEK
Phuket'te plajlar ve deniz çok güzel. Yılın bu aylarında hafif bir esinti var ki yılın bazı aylarında nem oranının yüzde 80'e çıktığını düşünürsek çok avantajlı bir durum. Ağustos - ekim ayları muson yağmurlarının yoğun olduğu temmuz - ağustos ise nem oranının çok yüksek olduğu aylar. Kasım-haziran en uygun aylar ve deniz güneş dışında da adada birçok aktiviteye katılabilirsiniz. Adanın en eski tapınaklarından Wat Chalong'u gezmek, muz ağaçları arasında fillerle dolaşmak, rafting yapmak ya da civardaki adalara gitmek seçenekler arasında. Civardaki adalar içerisinde en güzeli Phi-phi adası. Deniz otobüsü ile iki saatte gidiliyor ve şahane bir deniz var. Buradan muhakkak uzun yerel kayıklardan kiralayıp on dakika mesafede bulunan Phi-Phi Le'ye gidip balıklara ekmek veriyorsunuz. Snorkel ile deniz altına baktığınızda her renkte balığın olduğu doğal bir akvaryumun içinde gibisiniz. Bir de biraz ekmek verirseniz hemen yüzlercesi yanınıza geliyor. Phuket'e yakın bir merkez ise yeni yeni adı duyulan Krabi. Ünlü oyuncu Leonardo di Caprio'nun başrolünü oynadığı "The Beach" filmindeki şahane manzaralar Krabi'ye ait.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hazineleri dar sokaklarda gizli   / 12-09-2004
 Resim gibi bir şehir   / 14-03-2004
 Tropik adalara keyif yolculuğu   / 15-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Hıncal ağabey nefesimizi kesiyor
Hangi kadın otomobil...
MEHMET ALTAN
Kumkuvat dondurması...
Son Köyceğiz gezisinin...
REFİK DURBAŞ
Buluşma ya da 'önemsizlik'
Hayatı da bilim dünyasına...
ALİ ESAD GÖKSEL
Anadolu bin yıldır ne yedi ne içti?
Bülent Ecevit...
ÖNCEL ÖZİÇER
Perilere inanır mısınız?
Bu dünyada ne zaman bir umut...
ALİ POYRAZOĞLU
Hurma ağacının altında...
Hani derler ya...
Soykırımın 60 yıllık tanığı Auschwitz
Soykırımın 60 yıllık tanığı Auschwitz
Tam 60 yıl önce 27 Ocak 1945 günü Kızıl Ordu Polonya'daki "Auschwitz"...
Pervaneliler tarih oluyor
Pervaneliler tarih oluyor
On beş yıl öncesine kadar altın dönemini yaşayan ve pazarın yüzde...
Savunma askerleri görevde
Bağışıklık sisteminin en önemli askerlerinden biri olan timus bezi,...
Kaz için en iyi mevsim
Yağlı eti yoksullara güçlü bir enerji kaynağı oluyor zengin gurmeler ise ünlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.