kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Anne ve babalar internette buluşuyor
Anne ve babalar internette buluşuyor

Günümüzün modern annelerinin bebek ve çocuk konusunda imdadına anne-çocuk internet siteleri yetişiyor. Ebeveynler internet üzerinde tuttukları online günlüklerle deneyimlerini birbirleriyle paylaşıyor.

Annelikle ilgili birçok endişem vardı. Ama burada insanlarla deneyimlerimi paylaştıkça her şey çok daha kolay hale geliyor... Bu sözler, 37 yaşındaki Eden Marriott Kennedy'e ait. Fussy.org sitesinde anneliğiyle ilgili deneyimlerini yazan Kennedy gibi pek çok kadın ve erkek internet sitelerinde duygularını diğer anne ve babalarla paylaşıyor. The New York Times gazetesindeki habere göre bu paylaşma ihtiyacı özellikle Amerika'da gittikçe artıyor. Zaten istatistikler de 2004 yılında bu sitelerde tutulan günlüklerin bir önceki seneye oranla iki katına çıktığını gösteriyor. Technorati şirketinin araştırmasına göre de bu gibi sitelere her 4.7 saniyede yeni bir günlük ekleniyor. Her günlük de bir sene içinde en az 5 bin kişi tarafından okunuyor. Örneğin 2001 yılında dooce.com sitesinde kendisiyle ilgili online günlük tutmaya başlayan Heather B. Armstrong'un günlüğü şimdiye kadar yaklaşık 40 bin kişi tarafından okundu. Armstrong haftada yaklaşık 15 saat günlük tuttuğunu ve dooce.com sitesinin hayatını kurtardığını ifade ediyor: "Çünkü kızım Leta'yı dünyaya getirdikten sonra hissettiklerimi buradan paylaşarak çok rahatladım."

NELER ANLATILIYOR?
Bu internet sitelerindeki günlüklerde anneler genellikle hamilelik dönemlerini, doğumlarını ve çocuklarının gelişimlerini diğer ebeveynlerle paylaşıyor. Çoğu da günlüklerinde çocuklarının bakımı sırasında yaşadıkları zorlukları dile getiriyor. Ayrıca kendileriyle ilgili sıkıntıları paylaşanlar da bulunuyor. Yazılarda ise şu fikir ön plana çıkıyor: "Benim bir çocuğum olabilir ama hâlâ buradayım." Kaliforniya Üniversitesi psikiyatristlerinden Daniel J. Siegel de günlükler için şöyle bir yorum yapıyor: "Ebeveynler, çocukları olduktan sonra tüm hayatlarını onlara adadıkları için adeta onların gölgesinde görünmez olmaya başlıyor. Bu tür yazılarda hepsi tüm dünyanın çocukları etrafında dönüyor olmasından çoğu zaman yorulduklarını belirtiyor." Öte yandan bu sitelerin gördüğü yoğun ilgi yadsınamaz düzeyde. Bu da ebeveyn olmakla ilgili yazılan her şeyin insanlarda merak uyandırdığını ortaya koyuyor. Belki de bu yüzden önümüzdeki sene İngiltere'nin ünlü yayımevlerinden Harper Collins, smartypants.diaryland. com sitesinde yayınlanan günlüklerin toplandığı 'Mimi Smartypants'in Dünyaya Bakışı' adında bir kitap çıkarmayı planlıyor. Kitapta bir kadının 'Mimi Smartypants' kod adıyla yazdığı deneyimler anlatılacak. Türkiye'de de bu gibi sitelere benzer siteler bulunuyor: www.annelergrubu.com, doğum hikayelerinin anlatıldığı www.bebek.com ve www.gebelik.org bunlar arasında sayılabilir.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Onun gibi beleşten para kazanmayı hiç düşünmedim
 Boşanmış gibiyim tozutuyorum
 Ağzınızı açmadan 'etkileme' tüyoları
 Kristal şifa dağıtıyor
 İstediği kadar yemek yiyor kilolarını hiç dert etmiyor
 Haydi çocuklar 'Afacanlar Sirki'ne
 55 kilo verdi zengin oldu
 Makarnaya lezzet katmak için...
GÜLSE BİRSEL
İstanbul'un bütün meyhaneleri!
Bizi ikide bir bu Ata...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Tekke çorbası
Una tuzu katıp,...
Mide şişkinliği
Mide şişkinliği
Hafif ve kısa süren şişkinliklerin dışında, mide...
Sevginiz hayat veriyor
Sevginiz hayat veriyor
2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Kalp...
Hem müzikte hem patronlukta rakipler
Hem müzikte hem patronlukta rakipler
Sanatçılar arasında müzik şirketi kurma modası başladı. Kaset...
Dünyaca ünlü Küba parçaları bu albümde buluştu
Dünyaca ünlü Küba parçaları bu albümde buluştu
28Ocak tarihinde vizyona giren 'Şans Kapıyı Kırınca' filminin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.