kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Laiklik Anayasaya 68 yıl önce girdi...
Erdoğan'ın laiklik mesajı
Arınç'tan laiklik mesajı

Laiklik Anayasaya 68 yıl önce girdi...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, laik sistemde, devlet yönetimi, siyasal, toplumsal, hukuksal, ekonomik tüm alanlar, bilimsel bulgularla, çağdaş uygarlığın verilerine ve gereksinimlerine göre düzenlemekte ve uygulamakta olduğunu belirterek, ''Siyasal iktidarın düzenlenişinde dinsel inanç ve kurallar belirleyici olmamalı, siyasal iktidar modeli, dinsel öğretilerden bağımsız biçimde oluşturulmalı ve uygulanmalıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 68. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Kurtuluş Savaşı'nın Batılı ülkelere karış verilmiş olmasına karşın, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel felsefesinin Batalı evrensel değerlerle bütünleşmek biçiminde benimsendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, ulusu demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler gibi evrensel değerlerle buluşturan Atatürk önderliğindeki cumhuriyet yönetiminin, köklü değişim sürecinin temeline evrensel değerlerin en önemlisi olan laiklik ilkesi yerleştirdiğini bildirdi.

Sezer, mesajında şunları kaydetti:
''Evrensel anlamda laikliğin ana ögesi egemenliğin ulusa ilişkin olmasıdır. Bunun ayırdında olan Yüce Atatürk, ulusal egemenlik kavramına Amasya Genelgesi'nde yer verilmesini sağlamıştır. Daha sonra 1921 Anayasası'nda egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusun olduğu kurallaştırılmıştır. Böylece ulus egemenliği sistemine dayalı ulusal devletin ilk adımı 1921 Anayasası ile atılmıştır.
1924 Anayasası'nda o günün koşullarında toplumsal gereklilik nedeniyle kimi olumsuz düzenlemeler bulunmasına karşın yine egemenliğin ulusun olduğunun belirtilmesi, izlenen yıllarda Devrim Yasalarıyla yapılan düzenlemeler, Medeni Yasa, Ticaret ve Ceza Yasalarının kabulü; 1928 yılında yapılan değişiklikle, 'devle dininin İslam olduğu' ve
Meclis'in görevleri arasında sayılan 'ahkamı şer'iyenin tenfisi' kurallarının Anayasa'dan çıkarılması laiklik yolunda atılan önemli adımlardır.
Son olarak 5 Şubat 1937'de yapılan değişiklikle, laiklik ilkesine, Devlet'in ana niteliği olarak Anayasa'da yer verilmiştir. Laiklik niteliği 1961 ve 1982 anayasalarında da yerini bulmuştur. Laiklik, yalnızca din ve devlet işlerinin ayrılması değil, yurttaş olmaktan ulus olmaya kadar, duygu ve düşüncede, yönetim ve yaşamdan çağdaş tutum, bilimsel yöntem ve akılcı yaklaşımı öngören bir dünya görüşü ve yaşam biçimini benimsemektir. Laik sistemde, devlet yönetimi, siyasal, toplumsal, hukuksal, ekonomik tüm alanlar, bilimsel bulgularla, çağdaş uygarlığın verilerine ve gereksinimlerine göre düzenlemekte ve uygulamaktadır.''

Laiklik evrensel bir yaşam biçimi
Laiklik ilkesinin diğer bir evrensel anlamının da bir yaşam biçimi olmasında yattığını ifade eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer, şunları kaydetti:
''İnanç bireyin vicdanı, iç dünyasıyla ilgilidir. Laik birey, inanç dünyası ile günlük yaşamını birbirinden ayıran; inancının dünya yaşamını etkilemesine izin vermeyen bireydir. İnanç dünyası ile ilgili uygulamalar, bireyin vicdanındaki kutsal yerinde kalmalıdır. Bireyin yurttaş olarak yaşamı ise, bireyin tüm dış dünyası ile ilgilidir. Vicdanlarda yaşayan inanç, korku ve çıkar hesabından kurtularak sevgiye dönüşür ve yücelir.

Laikliğin bir başka evrensel anlamı, demokrasinin olmazsa olmaz koşulunu oluşturmasıdır. Demokrasi, ancak, aydınlanma sürecini yaşayan ve dinsel baskıdan kurtulabilen toplumlarda gelişebilmektedir. Atatürk ilke ve devrimleriyle gerçekleştirilen Aydınlanma Devrimi de, Türkiye Cumhuriyeti'nde demokrasinin yerleşip gelişebilmesinin en önemli etmeni olmuştur.

Laikliğin aynı zamanda toplumdaki kimi farklılıklardan kaynaklanan karşıtlık ve çatışmaları da önleyen, toplumlara barış ve hoşgörü ortamında yaşama olanağını tanıyan etkili ve olumlu bir yöntem olarak kendini gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında şunları belirtti:

''Kültürün çağdaşlaşması, toplumsal sorunlara, adaletli, eşitlikçi ve sağduyulu çözümler üretilmesi, düşüncenin başka düşünceleri sınırlamayacak biçimde özgürleşmesi laik kurumsal ve düşünsel ortam
içinde gerçekleşebilmektedir.

Siyasal iktidarın düzenlenişinde dinsel inanç ve kurallar belirleyici olmamalı, siyasal iktidar modeli, dinsel öğretilerden bağımsız biçimde oluşturulmalı ve uygulanmalıdır.

Laiklik, kişisel çıkarları için dini sömüren kötü niyetli kişilere, eylem ve girişimlere karşı toplumu korumakta, kamusal yaşam ve devlet düzeninde, çağdaş ilkelerin egemen olmasını sağlamaktadır. Bireyleri akıl ve sağduyu ile bağdaşmayan kimi sığ düşüncelerle eylemsizleştiren çabaların yanı sıra, bireyleri inanç, duygu, düşünce ve eylemlerinin baskılanması, çağdaş dünyanın yadsıdığı, kabul edilemez ve hiçbir biçimde onaylanamaz bir durumdur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yeniliklere açık, akıl ve sağduyuyu ön plana çıkaran en temel niteliği olan laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 68. yıldönümünü kutluyor, yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'li Tüysüz YDK'ya sevkedildi
 Sarıkız, Karakız ve Rabia okula başlayacak
 Önerisini geri aldı
 'Düşünce özgürlüğü' Yargıtay'ı ikiye böldü
 Yeşil Hat açılıyor
 ABD'den Meclis şartı iddiası
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Rice'dan Erdoğan'a: İş size düşüyor
Başbakan Tayyip...
YAVUZ DONAT
İstanbul'a "büyük gözaltı..."
Ankara, "İstanbul'u...
Aralıksız yağış hayatı felç etti
İstanbul'da gün boyu hiç dinmeyen sağanak yağış Gaziosmanpaşa'da...
Taciz kurbanı çocuk: Beni okula gönderin
Denizli'de amcası tarafından 49 kişiyle ilişki kurmaya zorlanan 15...
96 yolcusuyla Kabil'e çakıldı
96 yolcusuyla Kabil'e çakıldı
Afganistan'ın Kam-Air Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, 96...
Ekmek parası peşindeydiler
Ekmek parası peşindeydiler
Kâbil'deki uçak kazasında kaybolan Türk mühendislerin evinde yas var.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu