kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gerçeği bilen tek kişi var
Gerçeği bilen tek kişi var
Haftanın Kitapları

Gerçeği bilen tek kişi var

Mine Artu'nun ikinci romanı 'Zula', okurla buluştu. Edward Said'in 'Hümanizm ve Demokratik Eleştiri' adlı kitabı yayımlandı. 'Komikçi Dükkanı' 10 yaşına girdi. Edebiyat dünyası geçen hafta bunları konuştu.

Türk Edebiyatı'nda çok büyük bir değişim var. Türk Edebiyatı belki de en fazla kitabın yayımlandığı dönemi yaşıyor. Bu da kitabı daha fazla gündeme getiriyor. Edebiyatta ucuz kitap tartışmaları, kitap dünyasını meşgul ediyor. Ucuz kitap basımının okur kitlesini artırdığını düşünüyorum. Türkiye'de edebi bir kitabın ortalama satışı oldukça düşükken, bazı kitaplar yoğun kampanyalarla yüksek rakamlara çıkabiliyor. Bazı yazarlar ve eleştirmenler, edebi değeri yüksek bir kitabın 'çok satanlar' listesine giremeyeceğini; bu listeye giren kitapların edebi değerinin düşük olduğunu iddia ediyor. Oysa son zamanlarda Aziz Nesin, İnci Aral, Orhan Kemal, Adalet Ağaoğlu gibi yazarların kitapları da ucuz kitap olarak satılıyor. Ucuz kitap projesi iyi yapıldığı sürece, korsan kitaba ilgi azalır. Bu proje yaygınlaşır ve tüm yayınevlerinin benimsediği bir yöntem haline gelirse birçok yararı olur. Yayınevleri birbirleriyle yarışıyorlar. Bu da kitap fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesini sağlıyor. Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı" romanını TRT İstanbul Radyosu için uyarlayan Mine Artu'nun ikinci romanı "Zula" okurla buluştu. Artu, bugünlerde Orhan Pamuk'un "Cevdet Bey ve Oğulları" nın tiyatro uyarlaması üzerine çalışıyor. Yazarın "Vasati Dört Kişi" adlı oyunu, 1998'de İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelendi ve 2003'te Devlet Tiyatroları repertuvarına alındı. Artu'nun ilk romanı da "Pembe Cadillac" adını taşıyor. "Zula", doğum, ölüm, varolma/olamama temalarına yakın. Kitapta birbirine geçen, karmaşık bir kurgu yaratılmış ancak başlangıçta dile gelen bir "kalem"in yazdıkları, o ilk sözler, metnin meramını ortaya koyuyor. "Zula'da, iç içe geçmiş bir matruşkadan yola çıktığımı söyleyebilirim. Roman böyle bir kurguya sahip" diyor Mine Artu ve şöyle devam ediyor: "Tam gerçeği bulduğunuzu düşündüğünüz anda bir başka gerçek ortaya çıkıyor. Kitaba başlarken şöyle diyorum; 'Yazarların anlattığı her olay, aslında doğmamış kahramanların izlerini taşıyor.' İşte bu cümle, romanın ilk adımını oluşturuyor." Timaş Yayınları'ndan çıkan roman, ilk ve son sözleriyle, neden yazıldığını açıkça belli ediyor. Aradaki bölümler ise kalemlerin ucuna, fırçaların dokunuşlarına hapsolan karakterlerin öyküleri. Peki, Zula kim? Gerçeği bilen tek kişi... Ormandaki küçük bir kulübe ve şehirde bir toplantı salonu. Bu iki farklı yerde toplanan, isimleri yarım kişiler, bir sırrın etrafında arayışa düşüyor. İç içe geçmiş birçok hikaye bir arada yürüyor Zula'da. Her şey sonuçlandığında anlaşılıyor ki duvardaki tablonun figürleriymiş, ne zamandır hikayesini izlediklerimiz.

ELEŞTİRİ VE ÖZELEŞTİRİ
Dünyaca ünlü yazar, eleştirmen ve kültür teorisyeni Edward Said'in ölümünden sonra yayına hazırlanan ilk kitaplarından biri olan "Hümanizm ve Demokratik Eleştiri", Osman Akınhay çevirisiyle Agora Kitaplığı tarafından okuyucuya sunuldu. Kitap, yazarın Columbia Üniversitesi'nde verdiği "Felsefede Temalar" başlıklı bir dizi konferansın metinlerinden oluşuyor. Said, kitabına Vico'nun özbilinç ilkesinin, daha genel bir tanımla bilgi formları içinde apayrı bir yeri olan insanın kendini tanıma becerisinin önemini vurgulayarak başlıyor. Hümanist anlayışı geliştirmenin yolu bu özbilincin, özeleştiriye tabi tutulmasından geçiyor. Kitap özellikle 11 Eylül sonrasının çelişkilerle dolu dünyasında, kendimizi ve dünyayı daha iyi anlayabilme yolunda hümanist çalışmaların gerekliliğini hatırlatan önemli bir kaynak. İstanbul Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi Aznavur Pasajı'ndaki Komikçi Dükkanı 10 yaşında. Komikçi Dükkanı özel bir yer, karikatür, mizah ve çizgi romanseverler için kurulmuş bir kitabevi. Komikçi Dükkanı, 1995'in ocak ayında Gani Müjde, Metin Üstündağ ve Can Barslan'ın projesi olarak kuruldu. Amaç, okuyucuların, kitapçılarda bulunamayan kitaplara, albümlere, dergilere kolay ulaşmasını sağlamak; karikatür, mizah, çizgi roman kitaplarını, albümlerini toplu olarak görme, inceleme ve edinme olanağı tanımaktı. Komikçi Dükkanı'nda Türkçe yayınlanmış ve satılan tüm karikatür, mizah ve çizgi roman kitaplarını bulmak mümkün. Çizgi roman sevenlere önemle duyurulur... ABD'de büyük ilgi gören oyuncak hediyeli kitap setleri, "Hayvanat Bahçem" adıyla Türkiye'de... Serinin temsilciliğini üstlenen A-C Kitabevi, 25 farklı hayvanın kitabını ve bu hayvanların gerçeğe uygun oyuncaklarını sevimli bir kutu içinde sunuyor. Seri, çocuklara küçük yaştan itibaren çevre bilinci ve doğa sevgisi kazandırmayı hedeflemiş. Çocuklar, hayvanların yaşamı ve çevresiyle ilgili bilgileri okurken, oyuncaklarla öğrenme sürecindeki görsellik unsuru da pekiştiriliyor. Kitapların sonundaki sözlüklü posterlerde bitki ve hayvan resimleri bulunuyor. Nebil Özgentürk ve Can Dündar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yazar Yaşar Kemal'e, yönetmen Memduh Ün'den Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e kadar birçok ünlünün çalıştığı İETT'nin belgeselini yaptı. Galaya Başbakan Erdoğan da katıldı, İETT'nin ünlüleri "İlk Durak"ta buluştu. Kurum 133 yıllık tarihinde birçok ünlü yazarın çalıştığı yer oldu. Bunlardan bazıları Hıfzı Topuz, Yaşar Kemal, Recep Bilginer, Rasih Nuri İleri, Nazım Hikmet'in eşi Münevver Hanım.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Çok üzüldüm ama affettim
 Hapla zayıflamak kolay ama sağlıksız
 Hangisi sizin taşınız?
 Tarihi eserler minyatürlerde
 Çizgi kahramanların buluşma noktası
 Bir ressamın gözüyle aile ilişkilerine bakış
 Haftanın Kitapları
 Herkes ressam olacak
 Yaratıcı gücün önünde eğilirim
 Kurtlar Vadisi mağdurları
 Elbette yeniden aşık olacağım
 Artık bizim de 'obez' çocuklarımız var
 Gizli tehdit
 2005'in beslenme trendleri
 Jean özgürlüktür tıpkı gökyüzü gibi
 Psikolojide yeni bir görüş
 Petshoplar hayvan sağlığını hiçe sayıyor
 Sosyetik köpekler marka giyiyor
 İsteyene evlilik marşı isteyene Love Story
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
SUNAY AKIN
Bir vize öyküsü!..
Solingen davasında yargılanan dört...
Ekip kalabalık olunca soygun görkemli olur
Ekip kalabalık olunca soygun görkemli olur
Bu parlak eğlencelik aşırı zeki gözükme çabasından biraz zarar...
Etkili bir baba-oğul ilişkisi
Etkili bir baba-oğul ilişkisi
İşte alçakgönüllü görünümü ardında haftanın en iyi filmi. 2003...
İş çıkışında pub'a gidilir
İrlanda'nın başkenti Dublin tam bir pub cenneti. Yolunuz bir cuma...
Su böreğini çok severdi
Türkan Sabancı, evinin mutfağını Afiyetle Dergisi'nin şubat sayısı...
Yaratıcı Değişim Projesi başladı
Arts For Global Development Network, binlerce sanatçıyı internet üzerinde bir...
Avusturya moda elçimizi alkışlıyor
Viyana'da çalışmalarını sürdüren modacımız Atıl Kutoğlu politika ve aristokrat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.