kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cezaevine dönüş
12 bin kişiye cezaevi yolu

CMK yürürlük yasasına eklenecek bir hükümle mahkya eski ya da yeni infaz yasası blok olarak uygulanacak. Bu durumda, her iki yasanın avantajlarından yararlanıp tahliye olan 12 bin mahkcezaevine dönmesi gündemde.

Cezaevine dönüş

CMK'nun nasıl uygulanacağını düzenleyen yürürlük yasası, aftan yararlanan 12 bin mahkûmu cezaevine geri getirecek.

TBMM, yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) lehte hükümlerinden yararlanıp cezaevinden çıkan 12 bin kişiye son dakika sürprizi yapmaya hazırlanıyor. TBMM Adalet Komisyonu, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) uygulama esaslarına açıklık getiren "yürürlük yasa tasarısı"na bir hüküm eklemeyi planlıyor. Bu durumda, cezaevinden tahliye edilen 12 bin kişinin durumu yeniden gözden geçirilecek ve bazı mahkumların cezaevine geri dönmesi gündeme gelecek. TBMM Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Alt Komisyon, önümüzdeki günlerde CMK ve Ceza İnfaz Kanunu (CİK) yürürlük tasarılarını gündemine alacak. Alt Komisyon'un AKP ve CHP'li üyeleri daha önce vardıkları bir karar gereği yürürlük yasa tasarılarına bir madde eklemeye hazırlanıyor. Bu maddeye göre, çıkan yasaların lehte hükümlerinden yararlanacak mahkumların durumlarını değerlendiren mahkeme, ya mevcut TCK ve CİK'i, ya da 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yeni yasaları blok olarak uygulayacak. Hangi yasa lehte ise onun uygulanması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Yeni TCK ve CİK hükümleri ortaklaşa değerlendirilecek. Eğer bunlar sanığın aleyhine olur yani infaz süresini uzatırsa mevcut TCK ve CİK hükümleri uygulanacak.

NASIL UYGULANACAK?
Yeni TCK ile birlikte gasp başta olmak üzere bir çok suçun cezası iniyor. Ancak yeni CİK, cezaevinde kalma sürelerini arttırıyor. Mevcut sistemde 10 yıl hapis cezası alan 4 - 4.5 yıl içeride kalırken, yeni CİK'e göre bu süre 6 - 6.5'e yükseliyor. İki yasa birlikte değerlendirileceği için yeni TCK mahkumların lehine görünse de infaz süreleri uzadığı için cezaevinde kalma süresi artabiliyor. Bu nedenle halen cezaevinde bulunanlar için mevcut sistem lehte görünüyor. Örneğin 15 yıl hapis olan bir suçun cezası yeni TCK ile 10 yıla indi. Mahkum yeni TCK'dan yararlanmak için mahkemeye başvurduğunda hakim bu isteği mevcut infaz sistemine göre değil, yeni CİK'e göre değerlendirecek. 15 yıl ceza almasına karşın mevcut sistemde 6 yıl yatması gereken bir kişinin, yeni TCK'ya göre cezası 5 yıl inse de infaz süresindeki artış nedeniyle yaklaşık 6.5 yıl cezaevinde kalması gerekiyor. Bu durum mahkumun lehine olmadığı için hakimlerin mevcudun korunması yönünde karar vermesi bekleniyor. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan TCK'nın lehte olan bazı hükümleri bu süre beklenmeden hükümlü ve tutuklulara uygulandı. Bu kapsamda 12 bin kişi cezaevinden çıktı. Ancak bu uygulama yapılırken, yeni TCK'daki ceza indirimleri, mevcut CİK'in infaz süreleri uygulandı. Şimdi TBMM'de yürürlük yasalarına ekleyeceği madde nedeniyle serbest bırakılan 12 bin kişinin durumları yeniden değerlendirilecek. Bu kişilere ya halen yürürlükte olan TCK ve CİK ya da nisanda yürürlüğe girecek iki yeni yasa uygulanacak. Bu yapıldığında birçok mahkum süresini doldurmadığı için cezaevine geri dönmek zorunda kalacak. Alt Komisyon üyesi Orhan Eraslan, "Yeni TCK ceza sürelerini indiriyor görünse de infazdaki artış nedeniyle mevcut durum mahkumların lehine. Meclis, değişikliği yaptığında bırakılan bir çok kişinin kalan sürelerini tamamlamak için cezaevine girmesi gerekiyor" dedi.

Zübeyde YALÇIN/ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kerkük Sancısı
 'Kargaşaya izin vermeyeceğiz'
 'Marmara'da 30 yıl içinde deprem ihtimali yüzde 50'
 '26 yıldır niçin diye soruyoruz'
 Türkiye'den Filistin'e destek
 Türkiye casus uçağı alıyor
 Fedakâr öğrenciler başarıyı paylaşıyor
 Çevreye evrensel koruma
 Ankara'da sürpriz buluşma
 Barodan suç duyurusu
 Hakkı Şen 'perde'yi kapattı
 Türk kadını yakın takipte
 Engelli öğrenciden dava
ERDAL ŞAFAK
Bir başka dünya
İki hafta önce AB bürokratları...
UMUR TALU
Seçim, iyidir!
Bir ülkede bir "seçim" olması, hiç...
Ahlaksız kârın ardında "Bush'un savaşı" var...
Irak'ın petrolünü ele geçirmek isteyen Başkan Bush başarısız olunca...
Kızılhaç, 'haç' logosunu bırakıyor
Uluslararası yardım kuruluşu Kızılhaç, 140 yıllık logosundan...
Nikotin gibi
Nikotin gibi
İşte The Times'ın Anelka yorumu: "Zararlı olduğunu bilirsiniz, ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu