kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seka İzmit'e devirli çözüm

Seka'nın bütün halinde satılmasının mümkün olmadığını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Seka İzmit İşletmesi'nin rant elde edilmemek kaydı ile İzmit Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceğini açıkladı..

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kapatması mahkeme kararıyla geçici olarak durdurulan İzmit Seka İşletmesi'ni, ''oradan rant elde edilmemek kaydı ve bunları tapu siciline kaydettirmek koşuluyla' İzmit Büyükşehir Belediyesi'ne devretmeyi kararlaştırdıklarını açıkladı.

Bakan Unakıtan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Seka İzmit İşletmesi'nin ekonomik ömrünü yitirdiğini, artık herhangi bir şekilde imalat yapma imkanının kalmadığını söyledi.

Bu durumda, İzmit işletmesinden bir şekilde istifade edilmesi için, orayı tamamen halkın hizmetine vermeyi tercih ettiklerini belirten Unakıtan, şöyle konuştu:

'İŞÇİLERİN MAĞDUR EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

''Oradan rant elde edilmemek kaydıyla ve bunları da tapu siciline kaydettirmek koşuluyla, İzmit Büyükşehir belediyesine devretmeye karar verdik. Orada çalışan işçi kardeşlerimiz var. Onların da mağdur edilmesini istemiyoruz. Onların mağdur edilmemesi için de elimizden gelen her türlü tedbiri almanın peşindeyiz. Ondan dolayı hiç kimse kalkıp da,
oradaki işçileri tahrik etmeye kalkmasın.''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, teknolojik ömrünü tamamlamış olan SEKA İzmit İşletmesi'nin, ''SEKA'nın en fazla zarar eden ve en çok kaynak tüketen'' işletmesi olduğunu söyledi.

Unakıtan, SEKA'nın, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 15 Temmuz 1998 tarihli kararı ile özelleştirme programına alındığını, Bolu işletmesinin 2000 yılında, Dalaman işletmesinin 2001 yılında, Afyon, Balıkesir, Aksu, Kastamonu ve Çaycuma işletmeleri'nin 2003 yılında, Karacasu, Akkuş ve Ardanuç işletmelerinin de 2004 yılında özelleştirildiğini hatırlattı.

SEKA'nın halen özelleştirilmeyen son iki işletmesinden olan İzmit İşletmesi'nin ise 1936 yılında devreye alındığını ve şirketin en eski işletmesi olduğunu ifade eden Bakan Unakıtan, İşletmenin büyüklüğünün, çeşitli zamanlarda yapılan yatırımlarla 1 makinadan 10 makinaya ulaştığını, bu makinalardan 3'ünün ekonomik olmaması nedeniyle zaman
içinde, 2 tanesinin 2004 yılı içinde satıldığını bildirdi.

Kalan makinalardan bir tanesinin de, ihale sürecinin devam ettiğini belirten Bakan Unakıtan, şunları kaydetti:''Türkiye'de toplam 36 adet kağıt karton fabrikası bulunmaktadır. Bunlardan 34'ü özel sektöre, iki tanesi SEKA'ya aittir. SEKA'nın İzmit İşletmesi'nin pazar payı yüzde 3-4 civarındadır. Orada satılmamış bulunan makinaların en yenisi 45 yaşında, 1960 modeldir. En eskisi ise 1934 modelidir yani 71 yaşındadır. Orada bulunan mevcut makinalar artık teknolojik ömrünü yitirmiş bulunmaktadır.

Teknolojik ömrünü tamamlamış olan İzmit İşletmesi de, SEKA'nın en fazla zarar eden, en çok kaynak tüketen işletmesidir. İşletmenin bütün olarak ihaleye çıkarılması durumunda, özelleştirilmesi de mümkün görülmemektedir. ÇED raporu dahi bulunmayan işletmede, halen kamu eli ile işletildiği için çevre kirliliği ile ilgili işlem de yapılamamaktadır. İşletmenin satışı yapılsa dahi, alan kişi yada kurumlar kısa süre sonra arazisinden rant elde etme yoluna gideceklerdir.''

Bakan Unakıtan, 1998 yılından bu yana SEKA'nın konsolide zarar rakamları ile İzmit İşletmesi'nin zarar rakamlarına da değindi. Seka'nın zararının 1998 yılında 10 trilyon 456 milyar lira, 1999 yılında 30 trilyon 959 milyar lira, 2000 yılında 45 trilyon 954 milyar
lira, 2001 yılında 59 trilyon 227 milyar lira, 2002 yılında 97 trilyon 400 milyar lira, 2003 yılında 161 trilyon 19 milyar lira, 2004 yılında ise 35 trilyon 272 milyar lira olduğunu kaydetti.

''ZARARIN BÜYÜK KISMI, İZMİT İŞLETMESİ'NDEN KAYNAKLANIYOR''

SEKA'nın toplam zararları içinde İzmit İşletmesi'nin 1998 yılında 3 trilyon 987 milyar lira, 1999 yılında 14 trilyon 764 milyar lira, 2000 yılında 26 trilyon 29 milyar lira, 2001 yılında 28 trilyon 170 milyar lira, 2002 yılında 33 trilyon 124 milyar lira, 2003 yılında 48 trilyon 484 milyar lira ve 2004 yılında da 31 trilyon 225 milyar lira zarar ettiğini bildiren Unakıtan, şunları kaydetti:

''SEKA zararlarının büyük kısmı, İzmit işletmesinden kaynaklanmaktadır. Bu rakamları; bu memleketin sırtına, milletin sırtına yük olan, artık işletilemez hale gelip de özelleştirilmesi şart olan ancak özelleştirilemeyen fabrikalardan, bu ülkenin ne kadar bir yükle karşı karşıya olduğunu göstermesi için söyledim.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Belge haziranda hazır'
 İstanbul'da deprem uyarısı
 Taciz skandalı büyüyor
 Gözaltında ölüme suç duyurusu
 Meteorolojiden kar uyarısı
 Barış Manço anıldı
 Yalnız adam Anelka
 Zafer katillerin oldu
 'Ali gel' tarihe karışıyor
 Her öğretmene bir dizüstü bilgisayar
 Gündoğdu: Marmara'da enteresan işaretler var
 Beyaz daha çok beyaz olacak!..
 İkizleri unutmadı
 Yıldızlarla birlikte çocuklar da tüttürüyor
 Yuvalar 'alarm' veriyor
 Çocuk Köyü'nde skandal büyüyor
 Yıkım kavgası sürüyor
 Öğretmenim, canım benim
 İspanya'nın Oscar'ı 'Duvara Karşı'nın
ERDAL ŞAFAK
Devlet ve kuzgun
Washington'da "Başkan Bush'un üç ayda...
ALİ KIRCA
Alternatif!
Aslında kavga gürültüyle geçen CHP...
ÖMER LÜTFİ METE
Kurultay karanlığındaki ayna
Kavgalı CHP kurultayıyla...
UMUR TALU
Besleme gazetecilik
Amerikalılar şu sırada kendi...
ERGUN BABAHAN
Suçluların telaşı
Küfürler bizi yıldırmaz. Biz doğru...
3'lü etnik kabine için hazırlanıyor
Irak'ta yeni kabine için İngiliz Times gazetesi "Kilit görevler Şii...
Çıkarınıza aykırı bir gelişme olmaz
Savunma Bakanlığı'nın üç numaralı ismi Douglas Feith: PKK, Irak'ta...
Kupaya geldim
Kupaya geldim
Anelka, F.Bahçe'deki hedeflerini anlattı: Kariyerimde Şampiyonlar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu