kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 
NASA teknolojisiyle üretilen boyayla yangın vız gelir
Beyoğlu bir harika

NASA teknolojisiyle üretilen boyayla yangın vız gelir

Önce tahtanın bir bölümünü boyadılar ardından bin 300 dereceyle yaktılar. Elimdeki tahta "Bana mısın" demedi üstelik ısınmadı bile

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay yönetimi yani kısaca NASA neredeyse bütün parasını ne için harcıyor biliyor musunuz? AR-GE için... Yani araştırma geliştirme. Her yıl o kadar çok yeni teknoloji icat ediyorlar ki biz sadece onda birini biliyoruz. İcat ettikleri yeniliklerin bir adım ötesine giden bir başka işi becerdikleri zaman da eskisinin formülünü açıklıyorlar. Örneğin teflon maddesini onlar bulmuşlar. Yapışmayan tencere kavramı aslında uzay teknolojisinden gelme... Yani kimse oturup da yapışmayan tencere yapsam diye düşünmemiş. Başka bir iş için icat edilen teflon sonradan tavalarımıza girip yapışmış. NASA kendi faaliyet alanında kullandığı ama sonradan kendisi için geri kalan bütün ürünleri ziraat, iletişim, bilgisayar teknolojisi, sağlık, imalat, ulaşım alanlarının hizmetine sunuyor. Bugün size bahsedeceğim ürün de bunlardan biri. Yanmayan boya. "O da nedir?" demeyin. Bu boyayla kaplanan binaların yanması mümkün değil.

***


Geçenlerde gazetedeki odamda iki misafirim vardı. Ahmet Sakıcı ve Mehmet Birdane. Mehmet 28 yaşında bir mühendis. Hayatı bilgisayar. Üç ay önce kendini internetin derinliklerine kaptırmışken bir site keşfediyor. Sitede NASA'nın artık kullanmadığı teknolojiyle üretilen boyaların ısıya ne kadar dayanıklı olduğu anlatılıyor. Hatta deniliyor ki "11 Eylül'den sonra NASA yanmayan boyanın formülünü sivil hayata vermek zorunda kaldı. Artık ABD'deki bütün sigorta şirketleri binaları teminat altına almadan önce bu boyaları şart koşuyor." Mehmet Birdane okuduğu teknolojiden çok etkileniyor ve hemen dağıtımcı firmayla temasa geçiyor. Şimdi sıkı durun. Dağıtımcı firma bu 28 yaşındaki Türk mühendisin heyecanından öyle etkileniyor ki pat diye bu teknolojinin Türkiye hakkını Mehmet Birdane'ye veriyor. Hem de distribütörlük bekleyen Avrupa'daki şirketlerde kılı kırk yararken. Biradane ise hem sevinçli hem de ne yapacağını bilmez bir halde en yakın arkadaşı işadamı Ahmet Sakıcı'ya koşuyor. Sakıcı, "Hadi" diyor "Hemen bir şirket kuralım."

***


İlk önce bir tahta çıkardılar. Bildiğiniz tahta canım özelliği yok. Ardından yanlarında getirdikleri püskürtme boya ile tahtanın bir bölümünü boyadılar. Sonra alev makinesi gibi tasvir edeceğim bir aletle yaklaşık 10 dakika tahtayı yaktılar. Ne mi oldu? Hiçbir şey. Üstelik tahtanın arkasını ben elimle tutarken. Çekinmedim değil, ama bırakın yanmayı tahta ısınmadı bile. Gözümle görmesem inanmazdım o ayrı... Ellerinde bir de ölçüm cihazı, tam kaç derecede ısıtmışlar biliyor musunuz? Bin 300 derece.... Dile kolay. Tabii hemen sorularım başladı: - Yani hiç mi yanmıyor bu boya? - Yanıyor ama ancak 90 dakika sonra. Yani 90 dakika hiç durmadan aynı derece ısıya maruz kalırsa sonunda biraz zarar alıyor. - Yanmamasını sağlayan nedir peki? - NASA, uzay mekiklerinde ısı yalıtımının sağlanması için, Ames Research Center'da yaptığı termal araştırmalar sonucu, yüksek performanslı yalıtım sağlayan "mikro seramik kürecikler" geliştirmiş ve ana maddesi açıklanmayan bu küreciklerden imal ettiği seramik kaplama plakalarını uzay mekiklerinde kullanmış. NASA, bu küreciklerin daha da geliştirilmesi maksadıyla yaptığı ARGE çalışmaları sonucunda daha hafif kürecikler ve dolayısıyla daha ince seramik plaka elde etmiş ve eski ürünün elde edilmesi ile ilgili teknolojiyi sivil sektörde kullanılmak üzere serbest bırakmış. İşte o teknoloji yanmayı engelliyor. - Bu boya sadece ısıya karşı mı dayanıklı? - Hayır bu ısı, nem, ses, korozyon gibi yalıtımlar için de geçerli. Ayrıca Hy-Tech, bir adım daha öteye giderek NASA'nın mikro seramik küreciklerini özel bir işlemden geçirerek içlerindeki gazın boşaltılmasını sağlamış. Bu yolla elde edilen içi vakumlu kürecikler, ki halen dünyada tektir, çok daha etkili bir yalıtım sağlama özelliğine kavuşmuş sonra da sıra türlü yalıtımın sağlanması için metal, ağaç, duvar, kablo gibi her türlü satıhta kullanılacak uygun ürünlerin imaline gelmiş. O da başarılmış. Şimdi bu boya 2003 yılının kışından bu yana dünyanın her yerine pazarlanıyor. - Bir yangında boya duman çıkarıyor mu? - En güzel tarafı da o. Boya zehirsiz, sıfır dumanlı. Yani G-Mall'da bu boya olsaydı asla duman bile olmazdı. Gördüklerimden gerçekten de çok etkilendim. Girişimciliklerinden ötürü bu iki genç işadamını kutlamak gerek. NASA teknolojisiyle ilgileniyorsanız web sayfalarını ilginç bulabilirsiniz. www.bor-tek.com Teknolojinin hayatımızı kolaylaştıracak işler için kullanıldığını görmek gerçekten de güzel. İyi pazarlar dilerim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir evden taşınırken arkanızda ne bırakırsınız?   / 23-01-2005
 Satıcı gülümsedi ve dedi ki "Biz ihtiyaç üzerine satış yapmıyoruz"   / 16-01-2005
 Rahşan Ecevit aslında 'Din elden gidiyor' dememiş 'Cin' demiş   / 09-01-2005
 Yine diyecek, kesin "Sana ne" diyecek   / 02-01-2005
 NASA teknolojisiyle üretilen boyayla yangın vız gelir   / 26-12-2004
 İnsan bu resmi görünce "Eh insaf yani" diyor   / 19-12-2004
 Seks sohbetleri   / 19-12-2004
 Kaynanaların kaynanası Semra Hanım çok haklıdır   / 12-12-2004
 Genç kalmanın yolları   / 05-12-2004
 Bir dizi bir evde nasıl kavga çıkarır?   / 28-11-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kadın çığlık çığlığa "İndirin bu adamı" diye...
MEHMET ALTAN
Bir başparmak yere diğeri...
KAZIM KANAT
Bir şeyi ilk kez görünce siz ne...
REFİK DURBAŞ
Gönül adamı Vecdi...
Yetmişli yılların sonlarında...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yüz yıl önce daha medeniymişiz
Benim, içine pil kaçmış,...
TURGAY NOYAN
Yıkıldık ey halkım
İki hafta önce...
Uçaklarda restoran devri
Uçaklarda restoran devri
Uzun menzilli uçakların 70'li yıllarda piyasaya çıkmasıyla ikramlar,...
THY iç hatlarda daha da indirimli
THY iç hatlarda daha da indirimli
Türk Hava Yolları, 1 Şubat 2005 tarihi itibariyle iç hat ücretlerini...
Aseksüel devrim
Onlar ne karşı cinse ne de hemcinslerine ilgi duyuyor. Aktüel...
Çatal bıçağımızı mutfağımızı kim üretiyor?
Endüstriyel mutfak, servis ve ikram ekipmanları üreten Türk...
Yirmi iki ayar yemekler
Tarih boyunca en pahalı madenler arasında yer alan altın gösteriş uğruna...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.