kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Japonlar artık mantı yiyor
Japonlar artık mantı yiyor
Japonlar'a uyarlanan Türk yemekleri

Japonlar artık mantı yiyor

Japonya devlet politikası olarak yoğurdu mutfaklara sokmaya karar verince gözler Türk mutfağına çevrildi. Rehber Pınar Çağlayan'ın hazırladığı "Yoğurtlu Türk Yemekleri Kitabı" ülkede kapışılıyor.

Çorbalardan ana yemeklere hatta tatlılara kadar Türk mutfağında önemli bir yer tutan yoğurt, her ülkede bu kadar ilgi görmüyor. Japonya da yoğurdu pek bilmeyen ülkelerden biriydi, ta ki bir Türk, Pınar Çağlayan onlara yoğurtlu yemekleri öğretene kadar. Japonlar aşırı fast food tüketmekten sağlıklarını tehlikeye sokmaya başlayınca, yabancı gıdaların vücutlarında yarattığı sorunların tek çözümünün yoğurt olduğu ortaya çıkmış. Devlet politikası da yoğurdu sağlık açısından destekleyince iş Japonlar'a yoğurdu sevdirmeye kalmış. Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde genellikle şekerli ya da meyveli yenen yoğurt, Japonlar'ın fazla tatlı sevmeyen damak tatlarına uymayınca, yoğurdu sade olarak kullanan bir mutfağı tercih etmişler ve aradıklarını Türk mutfağında bulmuşlar. Yıllardır Türkiye'ye gidip gelen ve Türk mutfağını yakından tanıyan Nobuko Tokuda, uzun zamandır tanıdığı ve mutfakta başarılı bulduğu rehber Pınar Çağlayan'a yoğurtlu yemekler hakkında bir kitap hazırlayıp hazırlayamayacağını sormuş. Böylelikle Japonya'da yayınlanan ve yüksek bir satış grafiğine ulaşan "Yoğurtlu Türk Yemekleri Kitabı" projesi doğmuş. Çağlayan bir aşçı ya da ev kadını yerine kendisini tercih etmelerini ise şöyle açıklıyor: "Sanırım onların tempolarına yakın bir hayat sürmem önemliydi. Orada herkes çalışıyor, mutfağa ayıracak çok vakitleri yok. Bu yüzden hem çalışan bir kadın olsun, hem mutfağı iyi bilsin istemişler."

YEMEKLERİN ÖLÇÜSÜ DEĞİŞTİ
Pınar Çağlayan; salatalar, çorbalar, tatlılar, hamur işleri, etli ve sebzeli yemekler diye kategorilere ayrılan onlarca tarifin yer aldığı kitabı hazırlarken Japonlar'ın damak tadına uyacak yemekleri seçtiklerini anlatıyor: "Tüm yemekleri önce bizim geleneksel ölçülerle pişiriyordum. Sonra Nobuko 'Şunun ölçüsünü biraz azaltalım, şununkini biraz artıralım' diyordu. Yani özellikle ölçülerde zorluklar yaşadık. 'Bir su bardağı' gibi ölçüleri 'Bir küçük fincan'a çevirmek zorunda kaldık." Pınar Çağlayan maddi hiçbir kazanç sağlamadığı kitabın Japonya'da büyük ilgi gördüğünü ve en çok çorbaların ve mantının beğenildiğini söylüyor. 16 yıldır rehberlik yapan Pınar Çağlayan Japonca yemek kitabı yazdığını duyan tüm turistlerin kitabı İngilizce ve Almanca'ya da çevirmesini istediğini anlatıyor. Çağlayan şu sıralar konu üzerine çalışıyor. Son birkaç yıldır mutfaklarında Türk yemekleri pişirmeye başlayan Japonlar Türkiye'ye geldiklerinde de tüm geleneksek yemeklerden tatmayı seviyorlar. Ama genellikle, damak tatlarına uymadığı için yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmayı tercih ediyorlar. Ama Pınar Çağlayan'a göre Türk mutfağına sadece Japonlar değil, tüm yabancılar bayılıyor. Çağlayan başka hiçbir kültürde bu kadar çeşit yemek olmadığına dikkat çekiyor ve çok şanslı olduğumuzu söylüyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER GURME HABERLERİ
 Yirmi iki ayar yemekler
 Çikolatayı kim sevmez?
 Londra'da elim kayıp
 Püf noktaları annesinden
 Kalite belgeli çiğköfte
 Kahvenin düşmanı hava ve ışık
 Monet'nin sofrası
 Kale kapılarını önce kahve kokusu açtı
 Havyarın iyisi deniz kokar
 Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
 Sofraların lüks lezzetleri
 Yeni yılınız meyve dolu olsun
 Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
 Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
 Artık mutfağımız da değişecek
 Şarap hiç konserve kutusunda içilir mi?
 Yılbaşı sofrasının kralı hindiye kestane yakışır
 Malzemeler Karadeniz'den
 Çikolatalı ve meyveli tebrik kartları bunlar
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Bu kadından korkmayan taş olur
Bu kadından korkmayan taş olur
"Portakal Devrimi"nin ilk somut sonucu görüldü; Ukrayna, "Miss World"...
'Denizler' belgesel oldu
'Denizler' belgesel oldu
Otuz üç yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, adına çekilen belgeselde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.