kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni yılınız meyve dolu olsun
Yeni yılınız meyve dolu olsun
Turunç Reçeli

Reçeli de olur turşusu da

Hem tatlıdır hem de sağlıklı... Turşusundan reçeline, şurubundan konservesine türlü şekilde yiyebileceğiniz meyveler, bu yıl da sofralarınıza lezzet katacak...


Yeni yılınız meyve dolu olsun

Bu meyve dediğimiz şeyin tadına, çiğ hali dışında başka nasıl varabiliriz? "Meyve Ağacından Hikayeler" adlı kitap, reçelinden turşusuna envai çeşit meyveden neler yapılacağını anlatıyor.

2005'in ilk yazısı. Bir safa geldin rengi içermeli. Bu ne ile olur? Tatlı desem diyetisyenlerin hışmına uğramaktan çekinirim. En iyisi meyvelerden yana yüz dönmek... Ne de olsa hem tatlılar hem de doğal! İngilizlerin bitter reçelleri vardır. Gözdem onlardır. Tatlıdırlar. Ama balbadem değil. Öyle bir şey ki yediğiniz meyvedir, tatlıdır. Ve tadındaki mahut acılık ona öyle bir kimlik verir ki size vicdan azabı yüklemez. Yerken "Benim bu tatlıyı yemeğe hakkım var mıydı?" diye, dertlere düşmezsiniz. Yani, kısacası teselli katsayısı" yüksek terkiplerdendir. Nereden icab etti? Anlatalım: Son zamanların en çalışkan "yazarlarından" Tijen İnaltong'un yeni bir kitabını yollamış: Meyve Ağacından Hikayeler, İletişim Yayınları, 328 sahife, İstanbul. Kitap Romalı C. Albinus'la başlıyor. İmparatorun meyve konusundaki inanılmaz oburluğu ile. Aç karnına beş yüz incir, bir sepet şeftali, 10 kavun ve 10 kilo üzümün yanı sıra... yiyebiliyordu." Nasıl? Abartılmış bir tarihin eline düşmüş olsak: Tenzilatı ile bile inanılması güç. İyi ama bugün hemen herkes bu meyve tüketiminin hayrından söz etmekte! Kitabın yazarı da önce bir döküm vermiş. Envai çeşit meyveden. Neredeyse kim hangisini severse buyursun alsın, diye.

SEVİL PORTAKALI
Elma, vişne, çilek, şeftali, dut, kiraz, erik, kayısı, incir, ahududu, avokado, armut, muz, kestane, ayva, nar, karpuz, kavun, frenk inciri, üzüm, böğürtlen, likapa (yaban mersini), frenk üzümü, kızılcık, kocayemiş, zeytin... Antep fıstığı, badem, ceviz, çam fıstığı, fındık, pikan cevizi... Turunç, ağaç kavunu, bergamut, greyfurt, kamkat (kumkuat), limon, mandalina, misket limonu, portakal... Ahlar, akdiken, hurma, hünnap, iğde, kuşburnu, menengiç, alıç, ardıç ve andız, çitlembik, demirhindi, gilaburu, güvey feneri, karamuk, karayemiş, keçiboynuzu, meşe palamutu, muşmula, mürver, trabzon hurması, üvez, yaban mersini, yenidünya... Ananas, hindistan cevizi, kivi, mango, papaya... Peki, bu meyve dediğimizi hali ile yeme dışındaki haller nelerdir? Yazar onu da sunmakta: Meyve pişirme/hazırlama/kullanma yolları: Şurupta pişirme, komposto şeklinde haşlama, ızgarada pişirme, fırında pişirme, soteleme, kızartma, püre yapma, karamelize etme, kurutma, konserve yapımı, reçel/marmelat yapımı, şurup yapımı, meyve aromalı şekerler, likör yapımı, pekmez yapımı, turşu yapımı, meyveli süt/yoğurt/ayran, sıcak veya soğuk meyveli içecekler, meyveli dondurmalar. Gelelim gözdemize: Turunca. "Akdeniz'de turunç ağacının tarihçesine bakacak olursak anavatanının Hindistan olduğunu, kimi kaynaklarda ise ilk olarak Malezya'da ortaya çıkıp oradan Hindistan'a göç ettiği görürüz. Avrupa'ya İspanya'nın Seville kentinden yayılmış olması bu acı, çiğ olarak yiyemediğimiz, ancak reçelinden ve şekerlemelerinden tutun da ekşisine kadar vazgeçemediğimiz portakal rengi meyvenin İngilizce'de "Sevil portakalı" (Seville Orange) adıyla anılmasını sağlamıştır." Tek başına yenmese de pek çok liköre aromasını veren turunç, çiçekleriyle de pek çok şaire ilham vermiştir. Baharda güneyli kentleri, kasaba ve köyleri kaplayan narenciye çiçeği kokusu turunçtur.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Yirmi iki ayar yemekler
 Çikolatayı kim sevmez?
 Londra'da elim kayıp
 Püf noktaları annesinden
 Kalite belgeli çiğköfte
 Kahvenin düşmanı hava ve ışık
 Monet'nin sofrası
 Kale kapılarını önce kahve kokusu açtı
 Havyarın iyisi deniz kokar
 Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
 Sofraların lüks lezzetleri
 Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
 Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
 Artık mutfağımız da değişecek
 Şarap hiç konserve kutusunda içilir mi?
 Yılbaşı sofrasının kralı hindiye kestane yakışır
 Malzemeler Karadeniz'den
 Çikolatalı ve meyveli tebrik kartları bunlar
 Japonlar artık mantı yiyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Bu kadından korkmayan taş olur
Bu kadından korkmayan taş olur
"Portakal Devrimi"nin ilk somut sonucu görüldü; Ukrayna, "Miss World"...
'Denizler' belgesel oldu
'Denizler' belgesel oldu
Otuz üç yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, adına çekilen belgeselde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.