kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkler Bob Dylan'ı yeni keşfetti
Türkler Bob Dylan'ı yeni keşfetti
Sonsuz dünya turu

Türkler Bob Dylan'ı yeni keşfetti

Ünlü müzisyen Bob Dylan otobiyografisinde Türk kökenli olduğunu açıklayınca Türkiye'den akrabaları çıktı. Dylan'ın, Türkiye'nin doğusundaki hayran kitlesinde ise giderek artıyor.

Her şey müzik eleştirmenlerince 20. yüzyılın en büyük ozanları arasında kabul edilen Bob Dylan'ın hayatını anlatığı "Kronikler" isimli kitapta atalarının Türk olduğunu yazmasıyla başladı. 68 kuşağının asi çocuğu birden basının gündemine oturdu. Bob Dylan'ın tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de azımsanmayacak bir hayran kitlesi var. Fakat bu özelliği yüzünden son bir haftadır onun varlığından haberdar olmayan kişilerin dahi hayranlığını kazandı ve Türkiye'deki hayran kitlesini birden bire ikiye hatta üçe katladı. Bu arada "Kırgız" soyadı taşıyan büyükannesiyle aynı soyadı taşıyan akrabalar bile bulundu. 5 çocuk annesi Emine Kırgız, Bob Dylan ile akraba çıkmaları halinde sevineceklerini belirterek "Rahmetli eşime benziyor. Yüzündeki kırışıklıklar ve ten rengi eşimi hatırlatıyor. Gelirse misafir etmekten mutluluk duyarız" dedi.
Hatta Emine Kırgız'ın kızı Nezahat Kırgız da ünlü şarkıcının burnunu babasının burnuna benzetip "Haberleri izledikten sonra çok duygulandım" dedi. Radyo programları Kağızman Belediye Başkanı Nihat Yüce ile canlı yayında Bob Dylan'ın Kars Kağızman'a kadar uzanan kökleri konusunda yorumlar yapmaya başladı. Spikerin "Başkanım ister misiniz Bob, Kağızman Belediye Başkanı adayı olsun!" sorusuna, Başkan "Böylesine ünlü biriyle mücedele etmek hoşuma gider" yanıtını verdi. İnternet sitelerinin konuyla ilgili yaptığı "geyik muhabbetleri" ise tam gaz devam ediyor.
Gündemimizi bu kadar meşgul eden Bob Dylan, aslında mütevazı bir ailede doğup kariyerinde sürekli başarı grafiği sergileyen 20. yüzyılın en büyük müzisyenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle vokalde genel geçer kuralları yerle bir eden ünlü müzisyenin kariyeri başarılı çıkışlarla bezeli. Göçmen bir Yahudi ailenin çocuğu olarak 1941 yılında Minnesota'da doğan Dylan'ın gerçek adı Robert Allen Zimmerman. İlk olarak yaptığı müzikte folk-rock, country-rock, blues gibi öğeleri birleştirmesiyle dikkat çekti. Dylan'ın en popüler olduğu dönem protest şarkılar yazdığı 1960'lı yıllardı. O dönem yazdığı şarkılar hala keyifle dinlenen Dylan'ın albümleri birer rock klasiği olarak kabul edilir. Dylan müziğe ilk başladığı dönemler etkisinde kaldığı folk müziğin çekim alanından kurtulmayı başarıp kendi tarzını yakalayınca kariyerindeki dönüm noktasını da yakalamış oldu.
Dylan çocukken gitar ve armonika çalmayı öğrendi. Kolejde okurken ismini şair Dylan Thomas'dan aldığı Bob Dylan takma ismiyle barlarda folk şarkı söylemeye başladı. Hank Williams ve Woody Guthrie hayranlığı yüzünden blues esintileri taşıyan parçalar yapmaya başladı. Bir süre sonra New York'a taşındı. Burada çeşitli mekanlarda performans sergilemeye ve toplu konserlerde çalmaya başladı. Özellikle ağız armonikası ve gitar çalarak yakaladığı stil herkesin büyük ilgisini çekti.

EN İYİ ŞARKI OSCAR'I ALDI
Dylan'ın folk ve blues öğeleri taşıyan ilk albümü 1962 yılında yayınlandı. Bu çıkış albümünde sadece iki orijinal parçası bulunuyordu. Zamanla daha fazla şarkı yazmaya başladı. Bunların çoğu da politik mesajlar içeriyordu. 1963 yılında Joan Baez ile hem iş hem de özel yaşamında bir yakınlaşma yaşamaya başladı. Dylan, Joan Baez'e verdiği şarkıların dışında sayısız şarkı yazdı ve konserlere de çıktı. 1964 yılında Baez ile yollarını ayıran Dylan, model Sara Lowndes ile evlendi. O yıl folk ve rock öğeleri içeren "Mr. Tombourine Man" ile hit oldu. Asıl popülaritesini ise 1965 yılında yazdığı "Like a Rolling Stone" parçası ile kazandı. Dünyanın her yerinden şarkıcılar onun şarkılarını cover'lamaya başladı. 1966 yılında çıkardığı "Blonde on Blonde" albümü tüm dünyada 10 milyonun üstünde bir satış rakamına ulaştı. 1996 yılında geçirdiği motosiklet kazasından sonra bir süre eve kapanan Dylan, daha sonra Big Pink isimli grupla birlikte sahnelere geri döndü. Bu grupla birlikte kaydettiği şarkılar daha çok geleneksel folk, ağır country ve blues etkisi taşıyordu. "Lay Lady Lay" isimli diğer hitini ise 1969 yılında kaydetti.
1997 yılı onun 60'lı yıllardaki parlak dönemine benzer bir çıkış yaptığı yıldı. 1998 yılında "Time Out of Mind" ile üç ayrı kulvarda Grammy kazandı. 2001 yılında ise Wonder Boys filmindeki "Things Have Changed" parçasıyla En İyi Şarkı Oscar'ını kazandı.
Dünyanın en çok satan müzik dergisi Rolling Stone tarafından yeryüzünün gelmiş geçmiş en iyi 500 şarkısı sıralamasında Bob Dylan'ın 40 yıllık klasikleşmiş şarkısı "Like a Rolling Stone"u ilk sırada yer alıyor.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bu kadından korkmayan taş olur
 'Denizler' belgesel oldu
 Afrika'da 4 yıldızlı lüks safari kampları
 Çin'de iki Batılı kent Hong Kong
 Meseleyi tarihçilere de bırakmayı başaramadık
 Sinemayı okumak gerek
 Latife Hanım'ın evrak-ı metrukesi
 Spor polisi kurulsun maçlar gündüz olsun
 Sinemanın son 'siyah'ı
 "İnfaz" yöntemleri aynı
 Kortların yıllanmış şarabı
 Ödül ve sürprizlerle birlikte hüzün de vardı
 Fon rekortmeni
 Sanatçılar İstanbul'da buluşacak
 10 parmağında 15 gizli servis
 Bu gençlere dikkat
 7 Yahudi'nin 58 yıl meçhul kalan katledilme öyküsü
 Otobüs firmalarının kıyasıya rekabeti
 Meşhur 'Beyoğlu Çikolatası' yarım asırlık geleneği bozuyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Kadın çığlık çığlığa "İndirin bu adamı" diye...
MEHMET ALTAN
Bir başparmak yere diğeri...
KAZIM KANAT
Bir şeyi ilk kez görünce siz ne...
REFİK DURBAŞ
Gönül adamı Vecdi...
Yetmişli yılların sonlarında...
ÖNCEL ÖZİÇER
Yüz yıl önce daha medeniymişiz
Benim, içine pil kaçmış,...
TURGAY NOYAN
Yıkıldık ey halkım
İki hafta önce...
Uçaklarda restoran devri
Uçaklarda restoran devri
Uzun menzilli uçakların 70'li yıllarda piyasaya çıkmasıyla ikramlar,...
THY iç hatlarda daha da indirimli
THY iç hatlarda daha da indirimli
Türk Hava Yolları, 1 Şubat 2005 tarihi itibariyle iç hat ücretlerini...
Aseksüel devrim
Onlar ne karşı cinse ne de hemcinslerine ilgi duyuyor. Aktüel...
Çatal bıçağımızı mutfağımızı kim üretiyor?
Endüstriyel mutfak, servis ve ikram ekipmanları üreten Türk...
Yirmi iki ayar yemekler
Tarih boyunca en pahalı madenler arasında yer alan altın gösteriş uğruna...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.