kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Couture kaybolmaması gereken bir ruhtur
Couture kaybolmaması gereken bir ruhtur

Paris Haute Couture Haftası, geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Ülkemizde gelişmesi, dünyada ise kaybolmaması gereken bir ruh olan 'couture'ün Türkiye'de bir terzilik olarak anlaşılmadığını, önem görmesi gerektiğini düşünüyorum.

Geçen hafta gerçekleşen Paris Haute Couture Haftası'nı New York'tan takip edebildim. Kısa bir tatil yapma ve bir de New York Metropolitan Müzesi'nde düzenlenen Alem'in gecesine de katılma fırsatım oldu. Alem dergisinin New York'ta da satışa sunulmaya başlaması, beni bir Türk olarak çok gururlandırdı. Bu anlamda hazırlanan gece, Ahmet Ertegün himayesinde çok şık, her ince detayına kadar düşünülüp hazırlanmıştı. Konuklar akşam saat 19.00'da kapıda American- Turkish Society kurucularından ve Atlantic Records'un sahibi Ahmet Ertegün ve Berna Erten tarafından karşılandı. Daha sonra Atasay'ın "Yaşayan Anadolu Takıları" koleksiyonu bir defile ile sunuldu. Yemek içinse Metropolitan Müzesi içinde, görülmeye değer hoşluktaki yemek salonuna geçildi. Yemek arasında kısa bir sema gösterisi sunuldu ki, bu bölüm özellikle Amerikalı konuklar tarafından beğeniyle izlenildi. Gecede her şey çok güzel olmasına karşın Atasay takılarının bir defile yerine bir sergi ile sunulması bana kalırsa geceye çok daha uygun olurdu.

COUTURE YOK MU OLUYOR?
New York'tan takip edebildiğim Paris Couture Haftası'nda, birçok kişi "Couture yok oluyor" diyordu. Gerçekten de birçok büyük modaevi couture'ü bırakmak zorunda kaldı. Durum buyken, yepyeni bir isim ortaya çıktı;

ARMANI PRIVE...
Armani, couture yapmaya karar verişini, koleksiyonunu şöyle açıklaıyor: "Uzun zamandır yaşayamadığımız, unuttuğumuz elegansı, şıklığı yaşamak istedik." Şimdiye kadar hazır giyim koleksiyonları, aksesuvarları ve dekorasyonları ile tanıdığımız, Hollywood yıldızlarının tasarımcısı olarak tanınan Armani, kırmızı halılar üzerinde 32 parça gece elbisesi sundu. Haute Couture Haftası'nda her zaman heyecanla, merakla beklenen ünlü modacı Christian Dior'un defilesi ise yine en ilgi çekenler arasındaydı. 1960'lar ve Napolyon dönemi karışımı olan koleksiyon, her zamanki Galliano şovlarından farklı olarak daha sadeydi... John Galliano'nun Napolyon kılığında konukları selamlaması ile sona erdi defile... Couture defileler ile ilgili en büyük amaçlardan biri de akılda kalıcı, çarpıcı silüetler hazırlamak ve insanları şaşırtmaktır... Bu anlamda Jean Paul Gaultier her zaman başarılı. Afrika'dan yola çıkarak hazırladığı koleksiyonda tanıdık olduğumuz Gaultier gepyerleri, korseleri göze çarpıyordu. Kadınsılığın ve vahşiliğin ön planda olduğu koleksiyonda, Afrika maskeli silüet ve tüylerle kaplı kiremit renkli elbise ilk dikkatimi çekenlerdendi.

HER ZAMANKİ VALENTINO!
45 yıldır couture yapan Valentino ise tayyör takımların ağırlıkta olduğu, her zamanki Valentino şıklığında bir koleksiyon hazırlamış. Bence Valentino moda dünyasında bunca zamandır kendi tarzı içinde farklı, binlerce versiyon üretmiş, teknik geliştirmiş, 'Valentino ruhunu' hissettirebilmiş özel bir isim. Couture yapan modaevleri, yılda yaklaşık 5-7 milyon Euro gibi bir para kaybediyor. Chanel; Dior LVMH (Louis Vuitton, Moet, Hennessy), Jean Paul Gaultier; Hermes, Valentino ise Marzotto Spa gibi büyük şirketler tarafından destekleniyor; couture yapabilmek için, imajları için... Günümüzde couture'ü yaralayan sebeplerden birinin de pret a porter de luxe (lüks hazır giyim) ile karıştırılması olduğunu düşünüyorum. Gerçek şu ki; ülkemizde gelişmesi, anlaşılması, dünyada ise kaybolmaması gereken bir ruhtur couture. Türkiye'de modanın, dünya platformlarında Türk modasının yerini tam anlamıyla alabilmesi adına couture'ün bir terzilik değil, gerçek anlamının anlaşılması, gereken önemin verilmesi gerektiğini düşünüyorum...

Dilek Hanif TARZI

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mümkün olmayan bir aşkın filmi
 Oyunculuk eğitimi yok ama hırslı ve aşık
 Akıllı, titiz, merhametli
 Çılgın Tasarımlar
 Onlar kutsal bir görev yapıyor
 Hem Türkiye'ye hem de mankenlerimize bayıldı
 Şimdi de Alevi-Sünni sorunu hikâye ediliyor
 Seni affediyorum!
 Türkiye'nin ilk şarap sözlüğü
 İmzaya nazlanan ünlüler
 Çocuk özlemi mum yaktırdı
 Kapadokya'da Hint rüzgarı
 Ödül yok ama dekolte bol
 Usta kalemlerden İETT'nin yıldızları
 Halk ona hayran çünkü çok doğal
AYŞE ÖZYILMAZEL
Benim gibi kadına bu yapılır mı?
Aaa!!! Zuhal Olcay...
HAKAN & UTKU
Yağmur yağdı böyle oldu tespitleri
'Ocak ayı bitti, hâlâ...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Anne-baba olmaya karar vermek
Evlenen her çiftin kısa...
AYŞE TÜTER
Mutfakta lezzet güneşi
Vişneli sarma
Soğan ve...
Sebepsiz kişilik değişimi beyin tümörünün habercisi olabilir
Sebepsiz kişilik değişimi beyin tümörünün habercisi olabilir
Sigara tüketimi, yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi sebeplerle...
Anevrizma Rus ruletine benzer
Anevrizma Rus ruletine benzer
* Anevrizma tam olarak ne anlama geliyor?
Beyin...
Gülben'e aile desteği
Gülben'e aile desteği
Kurban Bayramı'nda eşi Mustafa Erdoğan'la Çin'e giden Gülben...
Osmanlı izleri İstanbul gecelerinde
Osmanlı izleri İstanbul gecelerinde
İstanbul eğlence hayatına damgasını vuran birçok mekan, müşteri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.