kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu...
'THY çok güvenilir'

"Uçuş güvenliğine yönelik hiçbir iç denetimi aksatmadık".

THY'den yapılan açıklamada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün THY'nin denetlenmediğine ilişkin bir raporu ya da bilgi notu olmadığı belirtildi, "SABAH'ta yer alan bu yöndeki iddialar kesinlikle doğru değil" dendi.

THY'NİN YANITLARI
İDDİA: THY kritik raporla uyarıldı.
YANIT: Böyle bir rapor ya da bilgi notu kesinlikle yok.
İDDİA: Parça değişimi ertelendi.
YANIT: Şirketimizde her şey kurallara uygun, onaylı yapılıyor.
İDDİA: Bir yıldır denetim olmadı.
YANIT: Zorunlu bütün iç denetimler yapıldı.


Son dış denetime göre 'THY çok başarılı'

"THY'de alarm" haberimiz üzerine THY açıklama yaptı. Habere konu olan uyarıların uluslararası kurallarla çalışan bir kurumda ihtimal dahilinde olamayacağı belirtildi.

Türk Hava Yolları'ndan yapılan açıklamada, Sabah Gazetesi'nin manşetinde yer alan "THY'de alarm" başlıklı habere konu edilen uyarıların "ilgili makamlara ulaşmadığı", "bu tür olumsuz gelişmelere mahal verecek gelişmelerin de, uluslararası kurallarla çalışan bir kurumda ihtimal dahilinde olamayacağı" belirtildi. Haberde, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce (SHGM) bir rapor hazırlandığı, raporda "THY'nin denetleme yapmadığı" belirtiliyordu. THY açıklamasında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde böyle bir rapor bulunmadığı kaydedilirken, bu iddia "şiddetle reddedilerek", "2004 yılı sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemeler sonucunda THY'nin bakım yetkisi her yıl olduğu gibi tekrar yenilenmiştir. THY, sadece SHGM değil ilgili tüm uluslararası kurumlarının sürekli denetimi altındadır" denildi. THY'nin bölgenin "en güvenilik havayolu şirketlerinden" olduğu kaydedilen açıklama şöyle devam ediyor: "THY; eski adıyla Avrupa Ortak Havacılık Otoritesi JAA (Joint Aviation Authority),yeni adıyla Avrupa Uçuş Emniyet Ajansı EASA (European Aviation Safety Agency), ABD Federal Havacılık Otoritesi FAA (Federal Aviation Administration) ve bazı ülkelerin sivil havacılık otoritelerinin periyodik olarak vize edilen sertifikalarına sahiptir. Uluslararası sivil havacılık otoritelerinin yıllık denetlemelerinden sonra THY'na 'denetimlerin ciddiyetle yapılmasından' ötürü teşekkür ettiği yazılar THY geleneğinin bir parçasıdır."

HİÇBİR UYARI RAPORU YOK
THY'nin iddialara ilişkin yanıtları şöyle:
İDDİA 1: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü THY'yi kritik bir raporla uyardı.
THY'NİN YANITI: Gazetede haberin yayınlanması üzerine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Ortaklığımıza gönderilen 29.01.2005 tarih ve B.11.0.SHG.0.12.02.00 sayılı yazı ile "manşetten verilen habere kaynak olarak gösterilebilecek bir rapor veya bilgi notunun mevcut bulunmadığı" açıkça belirtilmiştir.

PARÇA DEĞİŞİMİ ERTELENEBİLİR
İDDİA 2: Parça değişimi ertelendi.
THY'NİN YANITI: Bilindiği gibi uçak üreticisi firmalar ürettikleri uçakların, uçak parçalarının ve komponentlerinin hangiTHY’NİN BELGELERİ: ABD Federal Havacılık Otoritesi’nin denetimlerden sonra yolladığı mektup. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından THY’ye yollanan “Rapor yoktur” yazısı.sıklıkla bakıma alınacağını ya da tümüyle değiştirileceğini belirler ve ilgili ülke sivil havacılık otoritelerinin tasdikine sunarlar. Dünyadaki saygın ve güvenilir tüm hava yollarının yaptığı gibi THY da bazı parçaların değişimini sivil havacılık uygulamalarının elverdiği limitler dahilinde tehir edebilir. Bu işlemi yapmak için THY tabi olduğu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün muvafakatini talep eder. SHGM'nin onayı ile parça değişimi ertelemesi gerçekleştirilebilir. Ortaklığımızca yapılan tüm uygulamalar ulusal ve uluslararası teamüller ve düzenlemeler çerçevesindedir. Milli menfaatler kuralların harfiyen uygulanmasını gerektirir. Uçuş güvenliğini tehdit eden uygulamaların SHGM tarafından milli menfaatler argumanıyla yapılması mümkün değildir.

2 HAFTA İÇİNDE DENETİM BAŞLIYOR
İDDİA 3: Kalite Güvence Birimi, bir yıldır uçak-personel denetimi yapmadı.
THY'NİN YANITI: THY uluslararası kurallar gereği yapmak zorunda olduğu iç denetimlerin yanı sıra , tamamiyle ortaklığımızın kalite politikaları gereği olarakilave iç denetimler de gerçekleştirmektedir. THY uçuş güvenliğine matuf ve zorunlu hiçbir iç denetimi aksatmamıştır. Kaldı ki, esas olan bağımsız dış denetimler olup, bunlar da FAA, EASA ve SHGM tarafından yapılır. FAA denetimi 2004 Şubat ayında yapılmış olup çok başarılı neticelenmiştir. Ortaklığımıza verilen FAA-145 sertifikası 2005 Şubat sonuna kadar uzatılmıştır. Yıllık yapılan bu denetim iki hafta içerisinde başlayacaktır. Eski adı JAR-145 olan sertifikamız Kasım 2004 itibarıyla EASA tarafından 2 yıllığına uzatılmıştır. Ayrıca, 2004 yılı sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetlemeler sonucunda THY'nin bakım yetkisi SHG-145 de her yıl olduğu gibi tekrar yenilenmiştir. Dolayısıyla THY'nin uluslararası anlamda sahip olduğu uçaklara bakım yapma yetkisinin askıya alınması ya da iptali ve bu nedenle 100 milyon dolarlar mertebesinde gelir kaybına uğrama riski bulunmamaktadır.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yönetim de Baykal'ın
 Baykal'ı suçladı, şiddet olayları için özür diledi
 'Eşime maganda dedirtmem'
 'Hz. Muhammed Türk soyundan değildir'
 İstanbul'da 3 gün karla karışık yağmur var
 'Sülün Osman' yakalandı
 Kaş bir hafta içinde ikinci kez sarsıldı
 Kızılırmak kurudu
 Eminönü-Kabataş Artık Beş Dakika
 Katlı lahit mezar sistemi geliyor
ERDAL ŞAFAK
Şerefe beyler
Demokrasi şarabının kadehlere...
ÖMER LÜTFİ METE
Tekelsizliğin tekeli
Maliye Bakanı Unakıtan yurtdışı...
UMUR TALU
Güç ve güçlüler
Bir "sosyal demokrat", yani...
ERGUN BABAHAN
Merkez Grubu'nun bilançosu
Bugün SABAH Türkiye'nin...
MEHMET ALTAN
Siyasetin ya da siyasetsizliğin sefaleti..
Cumartesi...
Embedded seçim*
Irak’ta seçmenin yüzde 60’tan fazlasının oy kullandığı söyleniyor.
Barzani: Kerkük bir Kürt kentidir
Kuzey Iraklı Kürt lider, "mutlaka Kürt devleti kuracaklarını" söyledi...
Derbi Fener'in!
Derbi Fener'in!
Fenerbahçe, Beşiktaş'ın hocası Çalımbay'ın kadrosunu belirlediği; maç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu