kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papağanların kitabını yazdı
Papağanların kitabını yazdı
800 kelime öğrenip konuşanlar var
Eğitimini ihmal etmeyin

Köpeğiniz yeni insanlar tanımalı

Minik bir köpek nasıl eğitilir? Akıllı, uslu ve terbiyeli davranması, sosyalleşmesi için neler yapmak gerekir? Köpekleri anlamak için bilmeniz gerekenler "Dostlarımız" sayfasında.


Papağanların kitabını yazdı

Antalya Devlet Hastanesi'nde görev yapan mikrobiyoloji uzmanı Dr. Ali Osman Şekercioğlu en büyük hobisi olan papağanlarla ilgili araştırmalarını bir kitapta topladı.

En konuşkan kuş türü olan papağanlarla daha çok fıkralar aracılığıyla haşır neşir oluruz. Tabii bu zeki hayvanların gizemli dünyasını yakından tanımak isteyenler de var. Antalya Devlet Hastanesi'nde görev yapan mikrobiyoloji uzmanı Dr. Ali Osman Şekercioğlu, gerçek bir papağan tutkunu. Öyle ki bu tutkusu ona papağanlarla ilgili bir kitap yazdırmış. Şekercioğlu, çocukluğundan beri ilgisini çeken papağanları yakından tanımak istemiş ancak konu ile ilgili Türkçe kaynakların yetersiz olduğunu görmüş. Hatta uzun bir süre sahip olduğu papağanlara nasıl davaranacağını bilememekten şikayetçi: "Bu konudaki bilgi ve tecrübemin yetersizliği nedeni ile istemeden onlara zarar veriyordum. Çevremde benim gibi meraklı, fakat tecrübesiz insanlar vardı. Sonra internet yolu ile, dış yayınlara ulaştım. Son 5 yıl içerisinde topladığım kaynak sayısı 1500'ü aştı. Papağanlar konusunda Türkçe bir kaynak yazılmaması nedeni ile, eşimin de teşvikiyle elimdeki verileri, tecrübelerime ekleyerek bir kitap yazmaya karar verdim." Dr. Ali Osman Şekercioğlu, "Papağanların Gerçek Dünyası" adlı kitabında papağanların doğal yapıları, davranışları, eğitimleri, beslenmeleri, üretim şartları ile hastalıkları ve tedavi yöntemlerini anlatıyor. Papağanların nasıl konuştuklarına gelince, Şekercioğlu bu kuşların ses tellerinin olmadığını, gaga, dil ve treka adı verilen nefes borusu sayesinde konuştuklarını belirtiyor. Ayrıca konuşma yeteneklerinin var olmasında, ayrıca ileri zeka düzeylerinin de büyük katkısı olduğunu ekliyor. Papağanların konuşma dışında her türlü sesi taklit etme yeteneklerinin de olduğunu belirten Şekercioğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: "Örneğin telefon sesini o kadar gerçeğe uygun taklit ederler ki, kalkıp bakmaktan kendinizi alamazsınız. Ayrıca kapı zili, ambulans sireni, hatta panjur kapatırken çıkan gürültüyü bile taklit ederler. Bunun yanında bazı cins papağanlar, profesyonel palyaçolardır. Şarkı söyleyip dans ederek insanları şaşırtırlar." Peki papağanlarla duygusal bağ sağlanabilir mi? diye sorduğumuz Şekercioğlu, "Kesinlikle. Çünkü doğal ortamda sürüler halinde yaşayan papağanlar, ev ortamında kendini o eve ait bir birey olarak görür. Evin diğer fertleri ile aralarında duygusal bağlantı kurar. Uzun süreli ayrılıklarda tüy yolma, çığlık atma vb. davranış bozuklukları ortaya çıkar. Sevincinize ve üzüntünüze ortak olma özellikleri de vardır." Ali Osman Şekercioğlu, 80-100 yıla kadar yaşayabilen papağanların bakımlarının kolay olduğu görüşünde: "Günlük bakım ister. Günde 2 defa yem ve sularının tazelenmesi, meyve ve sebze verilmesi gerekir." Yaklaşık 4 ay önce www.papaganim.net adlı bir site kuran Ali Osman Şekercioğlu, Türkiye'deki papağan severleri buluşturuyor. Üye sayılarının 200'e yaklaştığını belirten Şekercioğlu, kitabının da siteden sipariş edilebileceğini söylüyor.

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Çizmeli dansçılar
 Kürtçe kursunun aykırı öğrencisi
 Tozlu raflardan insan portreleri
 Dışarı Çıkmadan Önce
 İtalyanlara Doğu masalları
 Onları yakında herkes tanıyacak
 7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
 Camiden bir yıldız yükseldi
 Türkler bu diziyi konuşacak
 7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
 Anadolu'nun kar küresi Kars!..
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Çocuklara özel aktiviteler
 Çengelköy'de balık keyfi
 İsteyen herkes beş dakikalığına şarkıcı
 Eviniz gibi rahat edeceksiniz
 Siz hiç argonot tanıyor musunuz?
 Sevmediğim bir şeyle ilgili şaka yapmam
 İstanbul'un simgesi Şiir Cumhuriyeti!..
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Acı bir anı
Çok seneler önce, İlker'in doğumundan bile...
KENAN ONUK
Mozart'ın 250. doğum yılı
Bu yıl, dünyanın en ihtişamlı...
SUNAY AKIN
Aceh'te unutulan Türk acısı!..
2004 yılının son gününde,...
Biranın 8 bin yıllık yolculuğu
Sümerler'in inancına göre tanrıça Ninkasi tarafından bulunan bira insanlara...
İlaç niyetine Boza içilir
Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan boza, vitamin deposu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.