kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Irak seçimleri sona erdi

Irak'ta bugün yapılan 50 yılın ilk çok partili seçimlerinde meydana gelen olaylarda, 6'sı polis 36 kişinin öldüğü bildirildi. Irak İçişleri Bakanlığı, seçim günü meydana gelen şiddet olaylarında çoğu sivil olmak üzere 96 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, yaralıların 83'ünün sivil, 13'ünün polis olduğu, ölü ve yaralı sayılarına intihar komandolarının dahil olmadığı belirtildi. Bakanlık ayrıca, 29 şüphelinin gözaltına alındığını, bunların 3'ünün Mısırlı diğerlerin de Iraklı olduğunu duyurdu. İçişleri Bakanı Felah Nakıb ise seçim günü düzenlenen
saldırıların, istihbarat servislerinin beklediğinden daha az olduğunu ifade etti.

Seçimler sona erdi
Seçim Komisyonu, oy verme süresinin, sandıklar açıldıktan 10 saat sonra saat 17.00'de (TSİ 16.00) resmen sona erdiğini açıkladı. Komisyon yetkilileri, sandıklar kapandığında kuyrukta olan seçmenlerin oylarını kullanması için kolaylık sağlanacağını belirttiler.

Bu arada, Iraklı gözlemciler, seçimler sırasında ''çok az yolsuzluk'' yapıldığını açıkladı. Irak'ta 50 yıldır ilk kez yapılan çok partili seçimlerde görev yapan 10 bin kadar Iraklı gözlemciyi aynı çatı altında toplayan sivil
toplum örgütü Göz'ün sözcüsü, düzenlediği basın toplantısında, ''Genel
olarak gözlemcilerimiz seçimlerin mükemmel biçimde geçtiğini, pek az
ihlal ve yolsuzluk durumunun kaydedildiğini saptamıştır'' ifadesini
kullandı.

Rice: 'Irak'ta seçimler beklenenden daha iyi gitti'
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ''Irak'ta seçimlerin beklenenden daha iyi gittiğini'' söyledi. Sandıkların kapanmasına bir saat kala konuşan ve Washington yönetiminin bugünkü Irak seçimi üzerine ilk görüşünü yansıtan Rice, ''Saddam zamanında böyle özgür seçim olamazdı'' dedi ve ''bazı bölgelerde bazı aksaklıklar, yıldırmalara karşın seçimin sanıldığından
da iyi düzenlendiğini'' söyledi. ABD Başkanı George Bush, Camp David'de dinlenmeye gitmeyerek makamından Irak seçimini izliyor.

Saldırıları Zerkavi üstlendi
Genel ve yerel seçimlerin yapıldığı Irak'ta oy verme merkezlerine yönelik intihar saldırılarının sorumluluğunu El Kaide ile bağlantılı olduğu bilinen Ebu Musab Zerkavi'nin grubu üstlendi. Zerkavi grubu, 5'i seçim merkezine 2'si Amerikan araçlarına olmak üzere 7 saldırıyı üstlendi.

Zerkavi'nin grubunun internet sitesinde yapılan açıklamada, ''El Kaide örgütünün cihat şehitleri tugayından aslanlar, Bağdat ve diğer bölgelerde oy verme merkezlerine saldırdı'' denildi.

Sünnilerin katılımı fazla
Bağdatta'ki sünnilerin katılımı beklenenden fazla Iraklı Sünni siyasetçi Adnan Paçacı, tarihi seçimlerin yapıldığı bugün başkent Bağdat'taki Sünnilerin seçimlere katılım oranının beklenin üzerinde olduğunu söyledi.

Buna karşılık kuzeydeki Musul kentinde Sünnilerin katılım oranının düşük olduğunu belirten Paçacı, Bağdat'ta yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Yeşil Bölge'de oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bağdat, Niniv, Selahaddin ve El Anbar bölgelerindeki Sünni oylarla ilgili kesin bilgiye henüz ulaşamadık'' dedi.

Musul'da Sünnilerin tahmin edilenden daha az katılım sağladığını belirten Paçacı, ''Bütün bunlar gün sonunda net bir şekilde ortaya çıkacak'' dedi.
Paçacı, seçimlere katılmayan partilerin anayasanın yazılımına yardımcı olmaya çağrılmasının önemine işaret etti. Anayasanın kaleme alınmasının ülkedeki durumun iyileşmesine yardımcı olacağını belirten Paçacı, ''Sünni kardeşlerimizi buna katılmaya ikna etmeyi başarırsak, büyük sorunları aşmış olacağız'' dedi.

Irak genelinde seçim günü düzenlenen saldırılara da değinen Paçacı, ''Güvenlik endişeleri abartıldı. Meydana gelen olaylar beklenenden çok daha az'' yorumunda bulundu.

Annan: 'Kendi kaderlerini belirlemeleri için Iraklılara yardım edilmeli'
BM Genel Sekreteri Kofi Annan, kendi kaderlerini belirlemeleri için Iraklılara yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Abuja'da bulunan Annan, burada düzenlediği basın toplantısında, bugün Irak'ta yapılan seçimlerle ilgili değerlendirmede bulunarak, ''Seçimler henüz yapılıyor, bir yargıda bulunmak için erken. Bu bir başlangıç, demokratik süreç için atılmış ilk adımdır'' dedi. Irak'ta bundan sonraki aşamaları, ''yeni bir anayasanın kabulü, bir referandum ve aralıkta yeniden seçimler'' olarak sıralayan Annan, şunları söyledi:
''Bugün oy vermeye giden Iraklılar cesurdur, onlar ülkelerinin geleceği için oy kullandıklarını biliyorlar. Kendi kaderlerini belirlemeleri için yardım edilmelidir.''

Annan, BM'nin seçim sürecine epeyce müdahil olduğunu ve özellikle de seçim komisyonunu oluşturulmasına katkı sağladıklarını söyledi.

Necef'te katılım oranı 75-80
Irak Seçim Komisyonu bünyesinde görev yapan BM temsilcisi, bugün düzenlenen seçimlere katılımın beklenin üzerinde olduğunu söyledi. Kolombiyalı temsilci Carlos Valenzuela, düzenlediği basın toplantısında, ''Elimize ulaşan ilk bilgilere göre, Irak'ın bazı bölgelerinde seçimlere katılım oranı beklenin üzerine çıkacak gibi görünüyor. İnsanlar son aylarda birçok saldırıya sahne olan Musul'da bile kuyruklar oluşturuyor'' dedi.

Bu arada, Irak'ın orta kesimlerindeki kutsal kent Necef'te seçimlere katılım oranının yüzde 75-80 civarında olduğu bildirildi. Seçim Komisyonu yetkilisi Buşra Kazım, katılım oranının yüzde 75-80 civarında olduğunu, bu oranın gün ortasında ellerine ulaşan ilk tahminlere dayandığını söyledi.
''Bu mükemmel bir rakam'' diyen Kazım, ''Az sayıda seçmenden, seçmen kayıtlarını tutan görevlilerin seçmenlerin oy tercihlerini etkilemeye çalıştığı yönünde şikayetler aldık'' dedi.

Ruhani: Irak'ta güvenlik seçimle sağlanacak
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Hüccetülislam Hasan Ruhani, Irak'ta güvenlik ve istikrarın gerçek bir seçimle sağlanacağına inandıklarını söyledi. Ruhani, Hemşehri gazetesine verdiği demeçte, ''Irak'taki seçimlere bütün halk kesimlerinin katılımının sağlanmasının yanı sıra halkın gerçek temsilcilerini seçtiğine inanması halinde halkla yönetim arasında uyum sağlanacak, böylece Irak'ta güvenlik ve istikrar elde edilecektir'' dedi.

Bölgede bazı ülkelerin Irak'ta her zaman azınlığın iktidarı elinde tutmasını istediğini, bu yüzden söz konusu ülkelerin Irak'ın yüzde 85'ini oluşturan Şiiler ve Kürtlerin iktidara gelmesi halinde Irak ile iyi ilişkilere sahip olmayacağı kaygısı taşıdığını söyleyen Ruhani, şöyle devam etti:
''Kaldı ki bu yanlış bir düşüncedir. Irak halkını birlik ve beraberlik içinde hareket eden bir halk olduğunu düşünürsek, Arap olmaları nedeniyle bölgedeki Arap ülkeleriyle iyi bir ilişki içinde olacağı açıktır. Kürtlerinse mevcut uluslararası koşullar altında ve bölgedeki şartları göz önüne alarak bölgedeki ülkelerle iyi ilişkiler içinde olması gerekir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Rice: Seçim beklenenden daha iyiydi
 Saldırılarda 26 kişi öldü
 Maldiv Adaları yardım almadı
 Yabancı medya Irak seçimine tepkili: Made in Washington
 Yolları ayırma vakti artık belli
 Dumanı bile yetiyor Dumanı bile yetiyor
 İnci gibi dişler için, püf noktaları
 Mükemmel evliliğin sırrı 'evet'lerde gizli
 Başkan Bush ihaleyi "kankalarına" verdi!
 Duygularını mektuplara dökmüş
 Anma töreninde renkli parka krizi!
 Mussolini, yardım için podyuma çıktı
 'İran semasında ABD uçağı'
 "Gümrük Birliği şubatta"
 Cep mesajı çekmek bir 'hastalık'
 Gazze'de Hamas'ın ezici seçim zaferi
 'Allah'ın İncisi' paylaşılamıyor
 Kutuplarda yaşam tehlikede
 Meğer Jennifer suçluymuş!
 Bira hayat kurtardı
UMUR TALU
Yalan fabrikatörü
Başbakan, "Tezkereyi reddederek...
Şans kapıyı kırınca: 1-0
Şans kapıyı kırınca: 1-0
Hoca değişti. Sistem değişti. Beşiktaş'ın kaderi de değişti. Kartal,...
Yuvana Hoşgeldin Rıza!
Yuvana Hoşgeldin Rıza!
Beşiktaşlı taraftarlar, efsane kaptanları Rıza Çalımbay'ın takıma...
Bir medya CHP'ye Haçlı Seferi başlattı
Bir medya CHP'ye Haçlı Seferi başlattı
Deniz Baykal, Doğan Grubu'nu kastederek "belli bir medyanın, CHP'ye...
CHP tarihine utanç günü olarak geçti
CHP'nin olağanüstü kurultayı, başkan adayları Baykal ve Sarıgül...
Deniz Baykal yeniden Genel Başkan seçildi
Deniz Baykal, ilk turda 674 oy alarak yeniden CHP Genel Başkanlığı'na...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu