kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onlar "çikolata renkli" Türkler
Onlar "çikolata renkli" Türkler
Siyasetin İçindeler

Çikolata renkli Türkler

Türkiye'de pek çoğu Afrika kökenli, yaklaşık 800 bin siyahi vatandaşımız var.

Genellikle Akdeniz ve Ege yöresinde çiftçilikle geçimini sağlayan siyahi ailelerin çoğu, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Afrika'dan getirilen kabile üyelerinin torunları.


Onlar "çikolata renkli" Türkler

Ülkemizde 800 bine yakın siyahi yaşıyor. Çoğu Afrika kökenli olan "çikolata renke" vatandaşlarımız arasında çok ünlü isimler de var.

Türkiye'de sayıları tam olarak bilinmese de 800 bine yakın siyahi vatandaşımız var. Akdeniz ve Ege yöresinde çiftçilikle geçimini sağlayan ailelerin çoğu, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Afrika'dan getirilmiş kabile üyelerinin torunları. Kimileri de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Türkiye'de yaşamayı seçen ailelerin çocukları.
Ülkedeki geçmişleri bu kadar köklü olunca, onların arasından da ünlü isimler çıkıyor. Türkiye Futbol Federasyonu Eski Asbaşkanı Hadi Türkmen, müzisyen kuzenler Melis ve Cenk Sökmen ile koreograf amcaları Sait Sökmen, manken Tuğçe Güder, tiyatro ve Türk sanat müziği sanatçısı İbrahim Şirin onlardan sadece birkaçı.
Gora'nın birkaç sahnesinde görünen manken Tuğçe Güder'i izleyenler onun yabancı olduğunu düşünse de 21 yaşındaki genç manken tepeden tırnağa Türk. Hatta podyumların yerli Naomi Campbell'i diyorlar onun için. Gerçek anne babasını hiç tanımayan Tuğçe, henüz bebekken Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan evlat edinilmiş. Evlatlık olduğunu 6 yaşında psikolog eşliğinde öğrenen genç manken anne ve babası beyaz olduğu halde hiç merak etmemiş ten renginin neden farklı olduğunu. Bunu da büyük bir sevgiyle büyütülmesine bağlıyor ve "Siyah olmanın dezavantajlarını daha çok beni evlat edinen ailem yaşamış. Çünkü ben siyah, onlar beyaz. Siyah bir bebek aldıkları için yakın çevrelerinden bazı insanlar annemlerle görüşmeyi kesmiş" diye anlatıyor o günleri. Sokakta yabancı sananlar olduğunda ilginç anlar yaşadığını anlatan Tuğçe, "Kimisi İngilizce konuşmaya çalışıyor, kimisi Türkçe bilmediğimi sanıp kötü şeyler söylüyor. Bunlara alıştım çoktan" diyor.

KABİLE PRENSESİ
Baga kabilesinin prensesi Camara Fatumata'yla evlenen Mehmet Cemil Bey'in çocukları ve torunları Sait, Cenk ve Melis Sökmen de Türkiye'de yaşayan ünlü siyahilerden. Sait Sökmen şu anda eşi Gaye Hanım'la birlikte kendilerine ait manken ajansının başında. Ancak biz onu balet ve koreograf olarak tanıdık ilk olarak. Gineli annesi Camara Fatumata'nın, babasını muhteşem dansıyla büyülediğini söyleyen Sait Bey, "Sanat bizim genlerimizde var. Ailedeki herkes genlerin avantajını yaşadı aslında" diyor. Ailesinin 50'li yıllarda İskenderun'a yerleştiğini sözlerine ekleyen Sökmen, Türkiye'ye geldiklerinde 12 yaşındaymış. İki yıl İskenderun'da kaldıktan sonra İstanbul'da sürdürmüş yaşamını.
Sökmen ailesinin tüm fertleri, ekonomiden sanata, mimarlığa dek pek çok alanda başarılı isimler çıkarmış. Ancak ailede sanatçılar ağırlıkta. Sait Sökmen'in yeğenleri Cenk ve Melis Sökmen de bu sanatçılardan. Cenk Sökmen, halen Atatürk Kültür Merkezi Devlet Opera ve Balesi'nde Opera Müdürü olarak görevini sürdürüyor. Reklam cıngıllarının vazgeçilmez sesi Melis Sökmen ise Almanya'da geçen gençlik yıllarının ardından baleye olan merakı yüzünden amcası Sait Sökmen'in yanına gelmiş ama o da müzikten uzan kalamamış.
Sökmenler, Türkiye'de farklı renkte oldukları için çok sıkıntı çekmediklerini söylüyorlar. Hepsinin de zaman zaman yurtdışı deneyimleri olmuş ve Avrupa'da da Amerika'da da farklı renkteki insanların çok büyük sorunlar yaşadığını vurguluyorlar. Cenk Sökmen, bir keresinde sırf siyahi olduğu için İngiltere'de bir bara alınmadığını anlatıyor. Onların tek derdi, siyahlarla ilgili fıkralar ve espriler yapıldığında gözlerin üzerlerine çevrilmesi ve filmlerdeki siyah kahramanların adlarının kendilerine takılması.
Türk sanat müziği sanatçısı ve tiyatrocu İbrahim Şirin de sahnelerin sempatik siyahilerinden. Aslında Belediye Konservatuarı'ndan mezun ama daha öğrencilik yıllarında tiyatroya merak sarmış. Halen Şehir Tiyatroları'nda Yaprak Dökümü adlı eserde Suriyeli bir tüccarı ve Keloğlan'da Arapbacı'yı oynuyor. Manisa'da doğan Şirin, çocukluğunda geldiği İstanbul'dan hiç ayrılmamış. Annesi Dursune Şirin'in Türk ekranlarına çıkan ilk siyah tenli Türkler'den olduğuna dikkat çeken Şirin, "Ondan sonra rahmetli Esmeray, ben, Hadi Türkmen ve Sait Sökmen geliyoruz" diyor.

Özlem Yurtçu MERKEZ

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Uçaklarda restoran devri
 THY iç hatlarda daha da indirimli
 Kısa...kısa...kısa...
 Yakında evine dönecek
 Berlin'de İstanbul sergisi
 'Bu bir savaştır'
 A380 Airbus kumar mı oynuyor?
 Boeing 747 efsanesi yenileniyor
 Airport'un konuğu bakan Yıldırım
 Çalgıları topladı ansiklopedi yaptı
 Cüneyt Arkın
 A380'e görkemli tören
 Paris'te güneşli bir hafta sonu
 Futbolistanda yaşamak
 Hem yoksul hem şişman çocuklar
 Kısa...kısa...kısa...
 THY'nin business class yolcusu arttı
 Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu
 Kükreyen aslan 80 yaşında
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Gökten üç elma düşer...
Ben her sabah oturup sorarım...
STELYO BERBERAKİS
Dostluk Zamanı
Yunanistan'da da Türkiye'de de hükümet...
YASEMİN TAŞKIN
Yeni Soluklar
Şimdiye kadar kendimizi Batı'ya anlatmak...
FİKRET AYDEMİR
Eurotürkler
Avrupa'da yaşayan Türkler...
Aseksüel devrim
Aseksüel devrim
Onlar ne karşı cinse ne de hemcinslerine ilgi duyuyor. Aktüel...
Çatal bıçağımızı mutfağımızı kim üretiyor?
Çatal bıçağımızı mutfağımızı kim üretiyor?
Endüstriyel mutfak, servis ve ikram ekipmanları üreten Türk...
Nikahı terk etmeye cesaretim yoktu
Yıllar sürecek güzel bir evlilik düşlerken, evliliği sadece 24 saat...
Bu kadından korkmayan taş olur
"Portakal Devrimi"nin ilk somut sonucu görüldü; Ukrayna, "Miss World" finalisti...
'Denizler' belgesel oldu
Otuz üç yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, adına çekilen belgeselde siyasi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.