kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CHP'de iki aday kaldı
Deniz Baykal kendinden emin

Livaneli son anda çekildi

CHP'nin bugünkü kurultayında genel başkanlık için kozları Baykal ve Sarıgül paylaşacak. Öteki iki adaydan önce Hurşit Güneş, ardından da Zülfü Livaneli çekildiğini açıkladı. Hasan Fehmi Güneş ise aday olmasının söz konusu olmadığını söyledi.

CHP'de iki aday kaldı

Hurşit Güneş'ten sonra Zülfü Livaneli de adaylık yarışından çekildiğini açıkladı. 1253 delegenin katılacağı kurultay, Baykal ile Sarıgül arasında zorlu bir yarışa şahne olacak.

CHP'nin 13'üncü Olağanüstü Kurultayı, muhalefetteki diğer adayların çekilmesiyle Deniz Baykal ile Mustafa Sarıgül'ün yarışına sahne olacak. Daha önce adaylıktan çekilen Hurşit Güneş'ten sonra dün de Zülfü Livaneli adaylıktan çekildi. Ankara ve İstanbul gibi büyük şehir bloklarının yanında Aleviler ve Güneydoğulular'ın da ağırlığının bulunduğu CHP'de milletvekillerinin büyük bölümü Baykal'dan yana. Değişim ve iktidar özlemine karşın CHP delegesi henüz partiyi Sarıgül'e teslim etmeye hazır görünmüyor. Genel merkez yönetimi, yarışın ilk turda sonuçlanacağına ve Baykal'ın kazanacağına kesin gözüyle bakıyor. Özellikle 250'ye yakın delegenin bulunduğu üç büyük şehir büyük ölçüde Baykal'ı destekliyor. Genel Merkezde yapılan ve sadece 4 il başkanının bulunmadığı toplantıda il başkanlarının kurultay divan başkanlığı için Baykal'a yakınlığıyla bilinen İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem'i önerme kararı alması da, Baykal'ın elini daha da güçlendiriyor. Sarıgülcüler ise, CHP tabanında sevilen ve bir dönem Baykal'ın yakınında yer alan Şahap İnce'yi divan başkanlığına aday gösterecek.

PARTİ MECLİSİ HESAPLARI
Geçen yılki kurultayda Baykal 781 delegenin güvenoyunu almış, 14 ret oyu kullanılmış, 262 delege ise katılmamıştı. CHP çevrelerinde, Livaneli'nin çekilmesinden sonra taraftarlarının bir bölümünün kurultaya katılmayacağı, bazı milletvekillerinin Sarıgül'e gitmesine karşın delegelerin önemli bölümünün yine Baykal'a oy verebileceği konuşuluyor. Baykal'ın yakın kurmayları, 781 delegenin güvenoyunun azalmadığını, ilk turda yine Baykal'ın seçileceğini savunuyor. Kurultayın ikinci gününde yapılacak parti Meclisi seçimleri de CHP kulislerinin ana gündem maddesi. Baykal, kurultayda Parti Meclisi seçimde "çarşaf liste" yönteminin uygulanmasını kabul etti. Ayrıca, listenin il başkanları tarafından hazırlanacağını belirterek karışmayacağını söyledi. Sarıgül'ün hedefi ise genel başkanlık yarışını kaybetse bile Parti Meclisi'ne en az 20 üye sokmak. Aday olmayacağını açıklayan Livaneli'nin ekibi de, asıl hesaplaşmanın Ekim kurultayında olacağı hesabıyla Parti Meclisi'ne girebilmek için çalışıyor. CHP çevrelerinde, parti içi dengeler il ve delege bazında şu şekilde gruplandırılıyor.

* ALEVİLER: Baykal'ın bu yıl Hacıbektaş şenliklerine katılmaması ve Alevi kökenli partililere üst düzey yönetimde fazla yer vermemesi bu grubun Baykal'a olan sempatisini azalttı. Sarıgül'ün Cemevlerine yaptığı yardımlar ise Alevi kökenli olmamasına rağmen kendisine desteği arttırdı. Ancak CHP'de ağırlıklı bir grup olan Alevi delegasyonu bölünmüş durumda. Özellikle Sivas ve Orta Anadolu'dan Sarıgül'e destek var.

* GÜNEYDOĞULULAR: CHP genel merkez yönetimini son dönemde Kürt sorununa duyarsız kalmakla eleştiren Doğu ve Güneydoğulu delegeler, milletvekillerinin çoğunluğunun Baykal'ın yanında olmasından etkiliyor. Güneydoğu oylarının Baykal'a gitmesi yüksek ihtimal.

* SİVASLILAR: Sivas'ın yanı sıra İstanbul delegelerinin büyük bölümü de Sivas kökenli. İstanbul'da 134 delegeden 78'inin Baykal'a destek verdiği söyleniyor. Ancak Sarıgül'e de azımsanmayacak bir oy bekleniyor.

* KARADENİZLİLER: Karadeniz'den Trabzon delegasyonu Sarıgül'ü destekliyor ama diğer iller bölünmesine karşın büyük bölümü Baykal eğilimli. Özellikle Doğu Karadeniz illerinde Baykal güçlü. Sarıgül'e desteğin arkasında eşi Aylin Sarıgül'ün Rize'nin tanmış köklü bir ailesine mensup olması yatıyor.

* EGELİLER: İzmir İl Başkanı Livaneli'yi destekliyordu. Ancak çekilmesi üzerine şaşırmış durumdalar. Büyük bölümünün Baykal'dan yana tavır takınması bekleniyor.

* AKDENİZLİLER:Antalyalı olan Baykal'a bölgesi sahip çıkıyor. Ege bölgesi de kendilerine daha sıcak gelen Baykal'a destek veriyor. Baykal, dün akşam saatlerinde bir araya geldiği il başkanlarından destek isterken, "Kurultay meraklısı değiliz ama mecbur kaldık" dedi.

ADAYLARIN A TAKIMLARI
BAYKAL:

Önder Sav, Eşref Erdem, Mehmet Sevigen, Fuat Çay, Algan Hacaloğlu,
Sinan Yerlikaya, Cevdet Selvi ve Kemal Anadol.

SARIGÜL:
Prof. Dr. Onur Kumbaracıbaşı, Muharrem Eskiyapan, Sefa Sirmen, Hasan
Aydın, Ahmet Güryüz Ketenci, Dr. Mehmet Tomanbay.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "AKP, Avrupa Halk Partisi'ne gözlemci
 Parfüm ve oksijenle delege zinde kalacak
 Derviş'in kararı sembolik önemde
 Kanal Türk'te 'Sarıgül' arbedesi
 Kokteyle 5 bin kişi katıldı
 Hükümetten 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olmasına vize yok
 'Rum şantajına boyun eğilmemeli'
 150 bin dolar borcu evi satmadan ödedi
 Olcay Hanım istedi yıktık, yeniden yaptık
ASLI AYDINTAŞBAŞ
CHP'den Irak'a: İki seçimin anatomisi
Bu haftasonu iki...
YAVUZ DONAT
Sözün tükendiği gün
Batılı'nın biri şöyle diyor: ...
Sizin hiç babanız öldü mü?
İki ay önce öldürülen taksici Erdoğan Çetin'in bir kızı oldu. Ceren...
Bagajda üç ceset
Giresun'un Dereli ilçesinde uçuruma yuvarlanan aracın bagajında...
Havada alarm
Havada alarm
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları'nı uçuş...
Polis şefi eroin ile yakalandı
Polis şefi eroin ile yakalandı
Başkomiser İsa Taşpınar Almanya'da 8.5 kilo eroinle yakalandı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu