kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye nüfusu yaşlanıyor

Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi'nin araştırmasına göre, şu an 6 milyon olan Türkiye'deki 60 yaş üstü nüfus 2025'te 9, 2050'de ise 18 milyona çıkacak.

Türkiye'de yaşlı sayısı 18 milyona çıkacak

60 yaş ve üstü nüfus hızla yükseliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada yaşlı insan sayısı giderek artacak.

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, yaşam süresinin uzaması ve doğum oranındaki düşüş nedeniyle, dünyada 60 yaş ve üstü nüfus hızla yükseliyor. Dünya nüfusunun giderek yaşlandığına dikkat çeken Birleşmiş Milletler, 21. yüzyılın "yaşlıların yüzyılı" olacağını belirtiyor. Genç nüfusuyla övünen Türkiye de yakın bir gelecekte "Yaşlı Türkiye" olma yolunda ilerliyor.

2050'DE 2 MİLYAR YAŞLI
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yaşlılık 65 yaş ile birlikte başlıyor. Şu anki dünya nüfusunun 10'da birini 60 yaş ve üstü oluştururken, sürekli artan bu rakamın 2050 yılında 2 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Şu an 6.3 milyar olan dünya nüfusu da, azalan doğum oranıyla birlikte, bu yüzyıl sonunda ancak 10 milyara ulaşılabilecek. Dünyadaki bu değişime paralel olarak genç Türkiye nüfusu da, yaşlanıyor. Son 25 yıl içerisinde yüzde 4.3'ten, 1.7'ye gerileyen ve bu yıl yüzde 1.5'in altına düşmesi beklenen nüfus artış oranındaki düşüş, yaşlı nüfus artışının en büyük nedeni. Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen "2003 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması" da, Türkiye'nin nüfus yapısının, doğum oranının azalmasına paralel olarak, nüfusun yetişkin yaş grubuna doğru ilerlediğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 64'ü 15-64 yaş grubundan oluşuyor. Türkiye'de nüfus artışının 2050'li yıllara kadar devam edeceği ve ardından da nüfusun durgun hale geleceği tahmin edilen araştırmaya göre 2015yılında Türkiye nüfusunun 80 milyonu aşması, 2025 yılında 90, 2050 yılında ise 95 milyon olması bekleniyor. Araştırmaya göre, 2025 yılında yaşlı nüfusun yüzde 10'a, 2050 yılında da yüzde 19'a çıkacağı tahmin ediliyor.

YATIRIMLAR FARKLILAŞACAK
Türkiye Aile Planlaması Vakfı Başkanı Prof. Dr. Baran Tuncer, Türkiye'deki yaşlı nüfus artış işaretlerinin son 10 yıl içerisinde karşılaşılan bir durum olduğunu belirtti. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında bunun çok hızlı bir artış olmadığını vurgulayan Tuncer, yaşlı nüfusun artmasıyla ciddi politika değişikliklerinin gerçekleşeceğini kaydetti. Tuncer, "Özellikle eğitimde bu değişim çok ciddi şekilde yapılması gerekiyor. 0-14 yaş grubundaki artış duracağından, eğitimde yapılacak harcama, sayıdan çok niteliğe dönük olacak. Yaşlanan nüfus sadece hastane değil, bakım ihtiyaçları için de gerekli kurumları gerektirecek."

KADINLAR DAHA FAZLA YAŞIYOR

2050'de 10 milyar olması beklenen dünya nüfusunun 2 milyarı yaşlı olacak.

Şu an Türkiye'de 6 milyon yaşlı insan bulunuyor. Bu sayının 2025 yılında 9, 2050 yılında ise 18 milyona çıkacağı bekleniyor.

Kadınların 2000 yılında 71.5 olan yaşam süresinin bu yıl 72.7'ye çıkması tahmin ediliyor. Erkeklerin ise 2000 yılında 66.9 olan yaşam süresinin 68'e çıkması bekleniyor.

Dünyada yaşlı insan sayısının artmasıyla birlikte, birçok alanda farklı eğilimlerin ortaya çıkması bekleniyor. Özellikle eğitime yapılan yatırımların azalacağı, bunun yerine sağlık ve yaşlıların bakımıyla ilgili yatırımların artacağı ileri sürülüyor.

Bülent ERGÜN - ?STANBUL / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Havada alarm
 Polis şefi eroin ile yakalandı
 Eroin trafiğini Türk mafyası yönetiyor
 'Hemofili soygunu'
 Fotoğraf giderek soluyor
 Cahide 14 yaşında yeniden doğdu...
 Buraları Yıkılıyo!
ERDAL ŞAFAK
Komplo ve komplocular
İlahi rastlantı! İki tezkerezede...
ALİ KIRCA
Bir lider aramak!
Aslında dünyanın karizmatik liderler...
ERGUN BABAHAN
Ciddi uyarı
Türk Hava Yolları ulusal gururumuz. Son...
MEHMET ALTAN
Maaşlar ve 28 Şubat anıları...
Genelkurmay 2. Başkanı...
Irak'ın hayalet adayları
Iraklılar yarın sandık başına gidiyor. Ancak halk yüzlerce aday...
İran'da kanıt yok
ABD Başkanı Bush "İran, dünya için büyük tehdit" , Uluslararası Atom...
Kimde var bu Ateş?
Kimde var bu Ateş?
G.Saray Hagi-yönetim krizi sonrası Konya'da çok kritik bir üç puan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu