kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Havada alarm
Genel müdüre bağlı
İstediği zaman denetim yapar
THY benim şirketim değil ki...
SHGM: Gökyüzü onlardan sorulur

THY'de Alarm

Şok rapor: THY uçuş güvenliğine önem vermiyor! Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü THY'yi kritik bir raporla uyardı. Kalite Güvence Birimi bir yıldır uçak-personel denetimi yapmadı.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün raporunda "THY'nin 2004 yılı denetleme programının büyük kısmı gerçekleştirilememiştir" deniyor.

ULUSLARARASI İTİBARI TEHLİKEYE GİRER
THY'nin bu ihmalinin uluslararası bakım yetkisini tehlikeye sokabileceği belirtiliyor. Lisans iptali gündeme gelirse THY'nin 100 milyon dolarlık geliri ve dış saygınlığı darbe yer.

PARÇA DEĞİŞİMİ ERTELENDİ
Raporda THY'ye yönelik çarpıcı eleştirilerden biri de, yaz sezonunda bir uçağın ömrü dolan parçasıyla ilgili.

THY parça için önce ek süre istedi. Ek süre dolunca "Yoğunluk" gerekçesiyle ikinci kez erteleme talep etti.

Raporda "Mevzuata aykırı olmasına rağmen milli menfaatler düşünülerek erteleme yapıldı" dendi.

Sıfır hatayla bakım yaptık
THY Genel Müdürü Gündoğdu raporu görmediğini belirtip "Denetimin bir kısmı eksik olabilir. Ama bu, yetkinin askıya alınması demek olmaz. Lufthansa'nın bakımını sıfır hatayla yaptık" dedi.


Havada alarm

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları'nı uçuş güvenliğine önem vermemekle suçladı. Raporda, uçuş için önem taşıyan şirket içi kalite denetiminin bir yıldır yapılmadığı vurgulandı.

Türk sivil havacılık sektörünü, uçuş güvenliği başta olmak üzere her açıdan denetleyip yönlendiren Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk Hava Yolları'na şok suçlamalarda bulundu. Genel Müdürlük THY'nin uçuş güvenliğine yeteri kadar önem vermediğini öne sürerek uyardı. SHGM tarafından geçen yılın sonunda hazırlanan 'bilgi notu' niteliğindeki raporda THY, tüm boyutlarıyla mercek altına alındı. THY bünyesinde genel müdüre bağlı olarak çalışan 'Kalite Güvence Birimi'nin, defalarca yapılan uyarılara karşın, uçak ve personel denetimi yapmadığına işaret edilen raporda, şöyle denildi:

DENETLEME YAPILMADI
"Tescil ve uçuşa elverişlilik faaliyetlerinin Kalite Güvence Birimi dışında bir birim tarafından yapılması, kalite bölümü personelinin ise şirket içi kalite denetimleriyle ilgilenmesi gerekmektedir. Ancak bu konuda defalarca yapılan uyarılara rağmen THY, bu uygulamadan vazgeçmemiş ve bunun sonucu olarak THY Teknik Kalite Güvence Birimi'nin yapması gereken denetlemeleri yapamamıştır. THY tarafından hazırlanan 2004 yılı denetleme programının büyük kısmının gerçekleştirilmediği belirlenmiştir." Bu ihmal, 'Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği'ne (SHY-145) göre, THY'nin uluslararası anlamda sahip olduğu uçaklara bakım yapma yetkisinin askıyaalınmasını ya da iptalini öngörüyor.

100 MİLYON DOLAR KAYIP
THY'nin bu yetkisinin iptal edilmesi durumunda yıllık maddi kaybı 100 milyon dolar olacak. Maddi kaybın yanı sıra, uluslararası alandaki imajına ve saygınlığına da gölge düşecek. THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, eleştirilere ilişkin SABAH'ın sorularını yanıtladı. Gündoğdu, kendisine böyle bir rapor ya da çalışmanın ulaşmadığını belirterek, "Kalite Güvence ve Uçuş Emniyet Başkanlığı, direkt bana bağlı bir birim. Tamamen bağımsız olarak denetim yapıyor. Ama planladığı denetimlerin bir kısmını eksik yapmış olabilir. Bu yetkinin askıya alınması anlamına gelmez" dedi. THY'nin, Lufthansa ve Boeing ile bakım anlaşması yaptığını kaydeden Gündoğdu, "Boeing ile yaptığımız anlaşma kapsamında onların, Doğu Avrupa'ya sattıkları 15 uçağın bakım üssü İstanbul oldu. Geçen yıl Lufthansa'nın bakımını sıfır hatayla yaptık. Danışman firmalar, bizim bakıma gereğinden fazla para ve zaman ayırdığımız yönünde görüş belirtiyor" diye konuştu.

ÖMRÜ DOLAN PARÇALAR...
Raporda dikkat çeken kritik başka bir konu da THY'nin geçen yılki gibi yoğun geçen yaz sezonunda bir uçağının ömrü dolan parçası içinikinci bir ek süre istemesi. Ömrü dolan bir parça için, uçuş saatinin yüzde 10'unu geçmeyecek biçimde ek süre ancak verilebiliyor. Raporda, THY'nin söz konusu uçak için isteği ek süre dolmasına karşın SHGM'den, yoğunluğu gerekçe göstererek yolcusu bulunan ilgili uçak için ikinci bir erteleme talep ettiği vurgulandı. THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, bu konudaki eleştiriyi de şöyle yanıtladı: "THY benim kişisel şirketim olmadığı için kar etse de etmese de benim bir kazancım yok. Böyle bir durum olsa olsa özel şirketlerde yaşanır. Belirtilen parçayı değiştirmezseniz, zaten uçağı uçuramazsınız. Unutulmaması gerekir ki THY resmi bir kuruluş. Kendi şirketimiz değil. Sonuçta burada kamu görevi yapıyoruz. 'Parçayı değiştirmeyin sürüncemeye sokun' talimatı versem bile, teknisyen ve oradaki müdür bunu uygulamaz. Çünkü uluslararası kurallara aykırı. Uçuş yetkisi ortadan kalkar ve yetki askıya alınır. Böyle bir şeyin vuku bulması mümkün değil. Ancak böyle bir işlem özel şirketlerde olabilir. THY'ye, özel bir şirket olmamasından dolayı aşırı bir güven söz konusu."

Olcay AYDİLEK - ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Polis şefi eroin ile yakalandı
 Eroin trafiğini Türk mafyası yönetiyor
 'Hemofili soygunu'
 Fotoğraf giderek soluyor
 Türkiye'de yaşlı sayısı 18 milyona çıkacak
 Cahide 14 yaşında yeniden doğdu...
 Buraları Yıkılıyo!
ERDAL ŞAFAK
Komplo ve komplocular
İlahi rastlantı! İki tezkerezede...
ALİ KIRCA
Bir lider aramak!
Aslında dünyanın karizmatik liderler...
ERGUN BABAHAN
Ciddi uyarı
Türk Hava Yolları ulusal gururumuz. Son...
MEHMET ALTAN
Maaşlar ve 28 Şubat anıları...
Genelkurmay 2. Başkanı...
Irak'ın hayalet adayları
Iraklılar yarın sandık başına gidiyor. Ancak halk yüzlerce aday...
İran'da kanıt yok
ABD Başkanı Bush "İran, dünya için büyük tehdit" , Uluslararası Atom...
Kimde var bu Ateş?
Kimde var bu Ateş?
G.Saray Hagi-yönetim krizi sonrası Konya'da çok kritik bir üç puan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu