kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Ünlü "Yeni Yıl Konseri"ni kaçırmayın

Bugün dünyanın en çok tanınan klasik müzik şölenlerinden biri gerçekleşiyor. 12.15'te başlayacak "Yeni Yıl Konseri" NTV ve NTV Radyo'dan da naklen yayınlanacak. Orkestra, dünyanın en iyilerinden. Salon, Viyana Filarmoni'nin tarihi salonu. Orkestra şefi de 50 yıla yakın tecrübesiyle Lorin Maazel. 1950'li yılların sonunda yıldızı parlayan ünlü şef, yönettiği bazı parçalara, kemanıyla eşlik ediyor. Strauss döneminin önemli eserlerini ve bazı az bilinen parçalarını da programına alacak. Viyana Devlet Televizyonu ORF prodüksiyonu bu eserler, montajlar yapıldıktan sonra CD ve DVD olarak hazırlanıp piyasaya sürülecek. Dünyanın 40 ülkesinde canlı yayınlanacak bu konser bantlarını imkanı olanlar banda kaydedebilir ya da pırıl pırıl montajıyla piyasaya sunulacak konseri, kısa bir süre sonra arşivlerine katabilirler. Program Strauss ailesinin eserlerinden oluşuyor, ağırlıklı olarak. Johann Strauss'un Indigo March ve Polka Interlust valsleri gibi eserlerinin de yeralacağı konserde son iki eser yine yıllardır uygulanan programların finali gibi olacak. O da bir gelenek. Sondan bir önce, Strauss'un "Güzel Mavi Tuna" Valsi ve bis olarak birkaç defa tekrarlanan Baba Strauss'un ünlü "Radetzky March"ı. Gürer Aykal "Güzel Mavi Tuna Valsi" için, "Bugüne kadar yazılmış en iyi vals, ne bir benzeri bestelenebildi ne de bundan sonra yazılabilir" diyor. Konserin finali de eğlenceli. "Radetzy March", konseri izleyenlerin alkışlarıyla katılacağı bir mutluluk parçası. Konserde, Berlin Opera ve Balesi yönetmeni Vladimir Malakov'un sahneye koyduğu bale gösterilerine de yer verilecek. Klasik bale dünyasının yükselen yıldızı Polina Semionova'da programda özel dans gösterileriyle yer alacak. Bu yılbaşı Strauss müziği için de özel bir öneme sahip. Geleneği başlatan ailenin babası Strauss'un 200'ncü doğum yılı bu sene kutlanıyor.

BERLİN FİLARMONİ İLE 2004'E VEDA
NTV, Sir Simon Rattle yönetiminde "Berlin Filarmoni Orkestrası"nın verdiği geleneksel yıla veda konserini de cuma akşamı saat 18.30'dan itibaren canlı yayınladı. Konserde Ludwig van Beethoven'ın 3 No.'lu Do majör Leonore Uvertürü ve Carl Orff'un Carmina Burana sahne kantatı seslendirildi. Konserin solistleri, soprano Sally Matthews, tenor Lawrence Brownlee ve bariton Christian Gerhaher'di. Dağılmış olan bir orkestranın yaklaşık 50 üyesi ve bazı amatör müzisyenler tarafından 1882 yılında kurulan Berlin Filarmoni Orkestrası, mükemmel performans tekniği ve olağanüstü yumuşak reaksiyon yeteneği ile yıllardır uyum içinde gücünü ortaya koyabilmektedir. Dünyaca ünlü orkestra şefi Simon Rattle, 1955 yılında Liverpool'da doğdu. Rattle, 11 yaşındayken Kraliyet Liverpool Filarmoni Orkestrası'na perküsyonist olarak katıldı. 16 yaşında Londra'daki Kraliyet Müzik Akademisi'ne girerek orkestra şefliği eğitimi almaya başlayan Simon Rattle, 25 yaşında 18 yıl yönettiği Birmingham Senfoni Orkestrası'nı klasik müzik dünyasında devler ligine çıkararak dikkatleri üzerine çekti. Rattle, 2 yıldır Berlin Filarmoni'nin şefi seçildi. Konser yarın saat 09.00'da "NTV Radyo"dan tekrar yayınlanacak.

***

Günümüzde de olağanüstü şefler ünlü orkestraların listesine giriyor. Bazı şeflerle de, uzun vadeli kontratlar yapılıyor. Karajan'ın ölümünden sonra Berlin Orkestrası'nın daimi şefliği için müthiş kulisler yapıldı. Sonunda Simon Rattle, daha fazla oy alarak BPO'nın şefi oldu. Fransa Devlet Senfoni Orkestrası'nın daimi şefliğine seçilen Kurt Masur yerine de, Lorin Maazel New York Filarmoni'nin başına geçti. Orkestralar birinci kalite. Uzmanlara göre Viyana ve Berlin biraz daha önde.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnanılmaz müzik öyküleri   / 22-01-2005
 Önemli sanatçılardan anekdotlar   / 15-01-2005
 Vengerov'un muhteşem konseri   / 08-01-2005
 Ünlü "Yeni Yıl Konseri"ni kaçırmayın   / 01-01-2005
 İstanbul ve Ankara'da iki önemli konser   / 18-12-2004
 Önemli müzik haberleri   / 11-12-2004
 Mozart ve Fazıl Say   / 04-12-2004
 Müzik dünyasından üç haber   / 27-11-2004
 Müzikseverler için üç önemli haber   / 20-11-2004
 Çok güzel bir konser izledik   / 13-11-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Acı bir anı
Çok seneler önce, İlker'in doğumundan bile...
KENAN ONUK
Mozart'ın 250. doğum yılı
Bu yıl, dünyanın en ihtişamlı...
SUNAY AKIN
Aceh'te unutulan Türk acısı!..
2004 yılının son gününde,...
Biranın 8 bin yıllık yolculuğu
Sümerler'in inancına göre tanrıça Ninkasi tarafından bulunan bira insanlara...
İlaç niyetine Boza içilir
Farklı lezzetiyle soğuk ve uzun kış gecelerini ısıtan boza, vitamin deposu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.