kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Hicyilmaz @ SABAH
 

Müziğin son bayramı

1950'ler Türk Sanat Müziği'nde en önemli dönemdi. Ankara ve İstanbul radyolarının bayram programları da bunun bir kanıtı

Uzayıp giden kuyruklar, seferberlik günlerini andırıyordu. Türkiye'nin başka bir anlamda toplumsal seferberliğe geçtiği dönemlerde kuyruktaki insanlar gaz veya ekmek için değil, müzik için sıraya giriyordu. Müziğin halka ulaştığı olağanüstü yılları yaşayanlar, günümüze yankılanan bu mazi ile yetineceklerdi.
Zeki Müren sahneye çıktığında ortalık karışıyor; her şarkı sonunda büzgülü ve dantelli, her çeşit renk ve desendeki sayısız külot, sütyen çiçek gibi havalarda uçuşuyordu. 1956 ve 1957'de Perihan Sözeri gibi isimler "Ses Kraliçesi" ünvanını taşıyordu. Sözeri Kristal'de; Mualla Mukadder, Mediha Demirkıran ve Gönül Yazar Tepebaşı Gazinosu'ndaydı. Tepebaşı'nda Emin Nayman ve Sukuti Bey, Bebek Gazinosu'nda Mustafa Şişman, Küçük Çiftlik'te Salih Binbay, Mahmut Alnar patrondu. Zeki Müren'i halka indiren sanatçıların "Behzat ağabey"i ve Mahmut Kavran ile sahneler parlıyordu. "Yıldızın çok parladığı an" ise Fahrettin Aslan'lı Maksim dönemi olacaktı. Tepebaşı kadrosunda Safiye Ayla, Radife Erten, Mualla Mukadder, Gönül Yazar ve Huriye Altınsır vardı. Sesle Çizgiler üstadı, Celal Şahin de bu ekipteydi.
Bayram sonraları programlara içkisiz matine yapılıyor ve konsomasyon ücreti 200 kuruşa indiriliyordu. Ya o müzik bahçeleri... Beşiktaş'taki Kambur'un Bahçesi "halk resitalleri"nde Olimpia zenginliğini andırıyordu. Müziğin "Gizli Bahçesi"ydi. O bahçenin yerini yıllar sonra aynı isimle bir başkası alacak ve eski plaklardan geçmişin sesi ve zerafeti yükselecekti. Ve eski Villa Zarif, Kulüp Batı olmuş ve "Türkiye'nin taş bebeği, göz bebeği" olarak Gönül Yazar'ı Batı Müziği kadrosu ile sahneye çıkarmıştı. Saz heyetinden sonra Durul Gence beşlisi, Gülsüm Kamu, Tayfun ve Ömür Göksel ile sahneye çıkıyordu.
Kitleye müziği sunmak sadece çalanlar, söyleyenler ve işletmecilere ait değildi. Çok yönlü sanatçılar Orhan Boran ile Zeki Müren'i en çok takdim eden Halit Kıvanç bu bütünlüğün en önemli köprüsü olmuşlardı. Yazarlar, Kıvanç ve Sezen Cumhur Önal gibi iyi bir mizahçı, spiker, sunucu, televizyoncu olabiliyordu.
Zeki Müren, kimileri ile hem sesi hem de bestesi ile çağdaş olmuştu. Hatta içlerinde benim bestemi benden daha iyi okudu diyebilen ve mütevaziliğin rahle-i tedrisinden geçen üstadlar da vardı.
Suat Sayın, Necdet Tokatlıoğlu, Arif Sami Toker ya da Serap Mutlu Akbulut, Zeki'li ve Zeki'siz her dönemde de yer alıyor, Ercüment Batanay gibi ustalar, bir müzik aletinin biliri olarak değil, bütün dönemlere "ses" veriyorlardı.
1950'ler Türk Sanat Müziği'nde en önemli dönemdi. 1953'te Ankara ve İstanbul radyolarının bayram programlarına bakmak ve burada Türk musikisine ne kadar zaman ayrıldığını görmek bile bu yoruma temel teşkil edebilir.
Bu tarihlerde İstanbul Radyosu Müdürü Mesut Cemil'di. Ruşen Kam da Ankara Radyosu'nu yönetiyordu. Kimler yoktu ki o bayram programında... Zeki Müren, Mualla Gökçay, Tülin Korman, Radife Ertem, Safiye Ayla, Mefharet Yıldırım, Alaaddin Yavaşça, Perihan Sözeri...
1953 yılında Perihan Altındağ Sözeri Turkuaz Gazinosu'ndan ayrılmış ve dört aylık turneden dönen Nigar Uluerer sahneye çıkmıştı. Sonraki yıllarda Neşe Karaböcek "Makber"i Hafız Burhan, Roza Eskenazi ve Hamiyet Yüceses yetkinliği ile yorumlayacaktı. Küçük yaşına "büyük" ses getirenler ardı ardına geliyordu. Belki de bu sesler müziğin son bayramıydı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 5 asır aynı toprakta yaşadık   / 12-12-2004
 Bir bayram daha geçecek   / 14-11-2004
 "Baba"lar ve oğulları   / 06-06-2004
 Mazinde bir tarih yatar   / 16-05-2004
 Yarınların umudu çocuklarımız oldu   / 25-04-2004
 Hayat zaten sinemadır   / 11-04-2004
 Bu toprakların gayrimüslimleri   / 14-03-2004
 Ebedi aşklarımız nasıl tükendi?   / 15-02-2004
 Türkiye'de star'lar hiç bitmez   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir evden taşınırken arkanızda ne bırakırsınız?
Bana bir...
MEHMET ALTAN
Bursa'da zaman...
Geçenlerde sis Marmara'yı kendi...
ERGUN HİÇYILMAZ
Müziğin son bayramı
1950'ler Türk Sanat Müziği'nde en...
TURGAY NOYAN
Amacımız ne olabilir?
Geçtiğimiz haftasonu Ege Açıkdeniz...
A380 Airbus kumar mı oynuyor?
A380 Airbus kumar mı oynuyor?
Dünyanın en büyük yolcu uçağı A380'nin üretimi tamamlandı. Airbus, 12...
Boeing 747 efsanesi yenileniyor
Boeing 747 efsanesi yenileniyor
Airbus'ın en büyük yolcu uçağı ünvanını A380'le almasına, Boeing...
'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi
Uğruna fan kulüpler kurulan, müdavimleri arasında Hemingway ve Van...
62 yıldır yemek yemedi
Hint fakiri Prahlad Jani, 8 yaşından beri aç ve susuz yaşıyor.
Çikolatayı kim sevmez?
Biberlisinden zencefillisine lavantalısından malt viskilisine... Zayıflama...
Londra'da elim kayıp
Öyle sanıyorum, altı yedi yıl oluyor. "Anadolu'nun mantarlar açısından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.