kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prens düğünlerinin özel şarabı yarışmayla seçiliyor
Prens düğünlerinin özel şarabı yarışmayla seçiliyor


Saray düğünlerinin şarapları bütün dünyanın dilinde... İspanya Veliahtı'nın düğününde ikram edilen şarap da bir yarışmayla seçildi. Bu şaraplar Rioja şarap üreticileri birliğinin genç evlilere bir armağanıydı.

Bir süre önce devletin en üst düzey davetlerinde sunulan menüler ve şaraplar hakkında bir yazı yazmıştım. Bu yazımda, ülkelerin yöneticilerinin tarih boyunca halklarına örnek olduklarını, bugün dünyanın en büyükleri olarak anılan hemen tüm mutfakların, ülkeleri yönetenlerin saraylarında oluşup geliştiğini, buradan halka mal olduğunu anlattım. Bizde ise devlet ricalinin topluma iyi bir örnek oluşturmadığından yakındım. Bu yazımın yayınlanmasından kısa süre sonra İspanya'da yaşayan bir okurumun yolladığı, bu ülkenin önde gelen şarap bölgesi Rioja üreticilerinin dergisi elime ulaştı. Okurum, geçtiğimiz mayıs ayında İspanya Veliahtı, Asturya Prensi Felipe ve televizyon muhabiri Letizia Ortiz'in düğününde dünyanın dört bir yanından gelen seçkin konuklara düğün yemeğinde ikram edilen şarabın nasıl seçildiğini ve bu küçük ayrıntıya ne kadar önem verildiğini bu dergideki bir yazıdan görebileceğimi belirten bir notu da eklemişti.

ZORLU SEÇİM
Veliaht evlenmeye karar verdikten kısa süre sonra İspanya Sarayı'ndan Rioja bölgesi şarap üreticilerine bir mektup gönderildi. Bu mektupta, düğünde sunulacak kırmızı şarapların, kalitesiyle ünlü Rioja bölgesini en iyi temsil edebilecek niteliklere sahip olanlar arasından seçilmesi rica ediliyordu. Bir rica da sonuçta belirlenecek şarabı üreten firmanın adının açıklanmaması, şarapların sadece bölge adını taşıyan bir etiketle donatılmasıydı. Hemen Rioja apelasyon kontrol komitesi devreye girdi. Komite, "Gran Reserva" kalitesinde şarap yapan 91 üreticiye, en iyi rekolteler olan 1994 ve 1995 yılı rezervleriyle seçime katılmaları çağrısında bulundu. Nihayet yarışmaya 54 şarap katıldı. Jüri, apelasyon kontrol komitesinin üç teknik elemanı ile şarapçılık sektöründen üç teknik uzmandan oluşuyordu ve hiçbirinin yarışmaya katılan şarap firmalarıyla uzaktan yakından bir ilişkisi yoktu. Seçim sırasında tadılan şarapların üreticilerinin belli olmayacağı biçimde etiketlerin gizlenmesi ve yarışma ortamının Uluslararası Şarapçılık Ofisi kurallarına uygun biçimde sürdürülmesiyle Rioja Apelasyon Kontrol Komitesi Başkanı bizzat ilgilendi. Kontrol komitesi de tadım sırasında gözlemci olarak hazır bulundu. 23 Mart tarihinde 54 şaraptan 12'si final tadımı için seçildi. Ertesi gün, önce bunlar arasından üç şarap belirlendi. Onların karşılıklı tadımından sonra da düğünde ikram edilecek şarap ortaya çıktı. Jüri kararını açıklayan kontrol komitesi başkanı, şarapların hemen hepsinin yaklaşık aynı kalitede olmalarının seçimi özellikle zorlaştırdığını söyledi. Nihayet ikram için belirlenen "Gran Reserva 94", jüri üyeleri tarafından "gerçek bir şarapçılık harikası" olarak nitelenmekteydi. Bu on yıllık şarap, 20. yüzyılın efsanevi rekoltelerinden biri olan 1994 yılı bağbozumunda toplanan siyah Tempranillo üzümleriyle yapılmıştı. Isı kontrollü çelik tanklarda fermente edildikten sonra Amerikan ve Fransız meşe fıçılarda üç yıl süreyle olgunlaştırılmıştı. Yumurta akı ile tortusu alınan şaraplar şişelendikten sonra mahzende dinlendirmeye bırakılmıştı. Düğün için 972 şişe şarap ayrıldı. Üzerinde üretici hakkında hiçbir ipucu bulunmamasına özen gösterilen numaralı etiketler de kontrol komitesinin denetiminde hazırlandı. Nihayet 22 Mayıs 2004 günü Madrid'deki Almudena Katedrali'nde kıyılan dini nikah sonrasında, görkemli düğün ziyafetinde seçkin konuklara ikram edildi. Bu şaraplar, Rioja şarap üreticileri birliğinin genç evlilere bir armağanıydı.

DARISI BAŞIMIZA
İspanya Sarayı özel günler için çok özel şarapları ilk kez ikram etmiyordu. İspanya Kralı Juan Carlos ile Kraliçe Elena'nın iki kızının düğünlerinde de Rioja şarapları ikram edilmişti. 1995 yılında Prenses Elena, Don Jaime de Marichalar ile evlendiğinde 800 şişe Rioja Gran Reserva 87 kırmızı şarabı ile Rueda bölgesinin bir beyaz şarabı sunulmuştu. Prenses Cristina 1997 yılında Don Inaki Urdangarin ile dünya evine girdiğinde ise Rioja kontrol komitesi düğün için yine 900 şişe Rioja Gran Reserva 1990 şarabı armağan etmişti. Bütün dünyada televizyonların naklen yayınladığı kraliyet düğününün ardından yemekte sunulan şaraplar kimin umurunda demeyin. Veliahtın düğününde ikram edilecek en kaliteli şarabı aylarca uğraşarak belirlemek ve hazır etmek gösteriş, abartı değil, ülkenin en iyi şaraplarını dünya kamuoyunun dikkatine sunmak için bulunmaz bir fırsat. İşte bu gibi ayrıntılar sayesinde İspanyol şarapları uluslararası platformda hızla yükseliyor. Darısı Türk mutfağının ve Türk şaraplarının başına...
DİĞER GURME HABERLERİ
 Biranın 8 bin yıllık yolculuğu
 İlaç niyetine Boza içilir
 Açık büfe bayram sofrası
 İlaç niyetine bir kadeh şarap
 Yabancı şarapları denemek lazım
 Yemekten önce özel bir kokteyl içmek ister misiniz?
 Akşamdan kalmalara öneriler
 Az yemek bol eğlence
 Zarif köpüklü, ferahlatıcı ve lezzetli
 Şarabı 6 ay koruyabilir
 Uzanlar'ın koleksiyonu tekrar müzayedede
 Her giden mutlaka şarapla dönüyor
 128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu
 Panzehir etkili barlar
 Şöhreti kalitesinin önünde gidiyor
 Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
 Diyabet artık kader değil
 Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan
 Mutfaklarda diplomalı aşçı dönemi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Çizmeli dansçılar
Çizmeli dansçılar
Afrikalı kölelerden esinlenerek geliştirilen gumboots dansı, sokak...
Kürtçe kursunun aykırı öğrencisi
Kürtçe kursunun aykırı öğrencisi
Selanik asıllı psikolog Günay Süberk, kursa gidip Kürtçe öğrendi.
Çizgi kahramanların buluşma noktası
Beyoğlu Aslıhan'daki 1001 Kitabevi, çizgi roman meraklıları için tam...
Bir ressamın gözüyle aile ilişkilerine bakış
Amerikalı yazar Paul Auster'in eşi Siri Hustvedt'in yeni romanı...
Harry Potter'a akraba Baudelaire kardeşler!
Görsel açıdan doyurucu, mizahı biraz Harry Potter koksa da özel efektleri...
Bu şamata için Küba'ya gitmeye ne gerek vardı?
Türk sineması dışarı açıldı açılıyor derken, taa Latin Amerika'da, Küba'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.