kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meşhur 'Beyoğlu Çikolatası' yarım asırlık geleneği bozuyor
Meşhur 'Beyoğlu Çikolatası' yarım asırlık geleneği bozuyor
Fındıklar Giresun'dan

Meşhur 'Beyoğlu Çikolatası' yarım asırlık geleneği bozuyor


'Zambo' adlı meşhur 'Beyoğlu Çikolatası'nı bilmeyen var mı? 1950'li yıllardan bu yana İstiklal Caddesi'ndeki büfelerin vitrinlerini süsleyen bol fındıklı çikolatalar artık başka semtlerde de satılacak.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde yürüyüp de küçük çikolata büfelerini görmeyen yoktur. Sayısı üçü geçmeyen bu büfelerin vitrininden tezgahına kadar her tarafı çikolatayla kaplıdır. Üstelik çikolataların hepsi ambalajsız, bazıları yaldızlı kağıtla kaplıdır. Açıkta olduğu için her görenin iştahını kabartır! Hele içinden fırlayacak gibi duran fındıkları görüp de bu çikolatalardan almadan geçip gitmek irade ister. Büfelerin camındaki meşhur 'Beyoğlu Çikolatası' yazısı ise çikolataların çekiciliğini artıran başka bir neden. Bu çikolatalar hakikaten meşhur! Çünkü neredeyse yarım asırlık geçmişi olan bu nostaljik çikolatanın İstanbullular'ın hatıralarında bir yeri olduğu kesin... Bu arada meşhur 'Beyoğlu Çikolatası'nın şimdiye kadar İstiklal Caddesi dışında başka hiçbir semtte ya da şehirde satılmadığını da belirtelim. Ama birkaç aya kadar bu muhteşem tadı pek çok yerde bulabileceğiz. Peki, bu çikolataların özelliği ne, nasıl meşhur olmuş, neden İstiklal Caddesi'nden başka bir yerde satılmıyor? İşte bu soruların cevapları... Öncelikle her ne kadar ambalajsız olduğu için ön plana çıkmasa da bu çikolataların bir markası olduğunu söyleyelim; Zambo.
Zambo, İsmail Özgey tarafından 1950 yılında kurulmuş. İlk önce sakızı çıkmış. Teneke kutularda satılan Zambo sakızları o dönem çok popülermiş. Karaköy'deki küçük imalathanede sakızın ardından çikolata üretimi başlamış. Çikolatalar, alışverişin kalbinin attığı yerde, yani Beyoğlu'nda bir büfede İstanbullular'ın beğenisine sunulmuş. İsmail Özgey, çikolatanın hammaddesi olan kakaoyu Afrika'dan bizzat kendisi getiriyormuş. Zambo ismi ile logodaki zenci kadın portresi de İsmail Bey'in Afrika ile olan bu ticaret ilişkisinden dolayı ortaya çıkmış. İsmail Bey önceleri sade olarak ürettiği çikolatanın maliyetini düşürmek için içine, o yıllarda çok ucuz olduğu için fındık koymaya başlamış. Fındıklı Zambo çikolatası o kadar çok sevilmiş ki ilerleyen yıllarda fındık kakaodan daha pahalı hale gelmesine karşın "fındık"tan vazgeçmemiş, İsmail Bey... Daha sonra çocukları 1983 yılına kadar Karaköy'deki atölyede fındıklı çikolata üretmeye devam etmiş. Bu tarihte Zambo'ya pastane ustası olan Hilmi Köksal ortak olmuş. Kısa bir süre sonra da İsmail Bey'in çocukları Zambo'yu tamamen Köksal ailesine bırakmış.

FORMÜLÜ GİZLENİYOR
Zambo çikolatası şimdi Hilmi Köksal'ın kızı Zeynep ve oğlu Murat Köksal tarafından Hadımköy'deki fabrikada üretiliyor. Bankacı olan Zeynep Köksal kardeşi Murat Köksal ile birlikte 1997 yılında babalarının emekli olmak istemesiyle yönetime geçmiş. Murat Köksal bu çikolatanın yalnızca Beyoğlu'nda satılma nedenini ise 'az' üretime bağlıyor: "Bizim üretimimiz sınırlı. Günde 300 kilo üretim yapabiliyoruz. 300 kilo da ancak Beyoğlu'ndaki büfelere yetiyor. Ama birkaç aya kadar üretimimizi artıracağız. Üretimimizi günlük bir buçuk tona çıkartacağız." Üretim arttığına göre artık başka semtlerde de satılacak mı, diye merak ediyoruz. Murat Bey müjdeyi veriyor; "Evet, Nişantaşı, Etiler, Bakırköy, Bağdat Caddesi, Kadıköy gibi semtlerde yine aynı şekilde büfelerde satılacak." Zeynep Köksal, Zambo çikolatasının bu kadar meşhur olmasının sebeplerini de şöyle açıklıyor: "Sadece Beyoğlu'nda satılması, Beyoğlu ritüellerinden biri haline gelmesi, lezzetinin hiç değişmemesi, yarım asırdır var olması ve insanlarda nostalji hissi yaratması çikolatamızı meşhur kılıyor."
Şimdi de sözü Zambo satan büfe sahiplerine bırakıyoruz. İstiklal Caddesi'ndeki büfe sahiplerinden Sait Albayrak 1965'ten beri Beyoğlu'nda Zambo çikolatası satıyor: "Haftada ortalama 15 koli (Her kolide 300 gramlık 30 tablet bulunuyor) satıyoruz. Sadece cumartesi günü 3 koli tüketiyoruz. Tablet olarak satışımız çok az. Biz tabletleri dilimlere böleriz. 1'den 5'e kadar değişen dilimlerde satarız. Bir dilimliyi 750 bin, iki dilimliyi 1 milyon 500 bin, üç dilimliyi 2 milyon 250 bin, dört dilimliyi 3 milyon, beş dilimliyi de 3 milyon 750 bin liraya satıyoruz. Tabletin fiyatı ise 7 milyon 500 bin lira. Aslında fiyatlarımız pahalı ama bu lezzette, bu kadar bol malzemeli çikolatayı da hiçbir yerde bulamazsınız. Ben bir keresinde üşenmedim saydım, bir tablette en az 50 tane fındık vardı. Bu fındık sayısı fazla olur, eksik olmaz."
Sait Albayrak, 7'den 70'e her yaştan müşterisi olduğunu söylüyor: "Yaşlılar hatıralarını canlandırmak için, gençler Beyoğlu'na ait bir lezzet olduğu için, çocuklar merak edip canları çektiği için alıyor. Zaten bir yiyen bir daha kolay kolay vazgeçemiyor. Ve Beyoğlu'na geldiklerinde mutlaka Zambo çikolatası alıp yiyorlar. Bazıları sadece çikolata yemek için Beyoğlu'na geldiklerini söylüyor. Benim İstanbul dışından da müşterilerim var. İstanbullu olup da daha sonra başka şehirlere yerleşenler İstanbul'a geldiklerinde mutlaka buraya uğrar. Bazen de telefon açıp sipariş veriyorlar. Daha önceki gün İzmir'e 13 tablet gönderdim." Açıkta satıldığı için sağlıksız olduğunu düşünenlere şiddetle karşı çıkan Albayrak, "Üzerinde parlak kağıdını da çıkardığımız çikolatalar etrafı camla kaplı raflarda bulunuyor. Üzerine toz toprak gelmesi mümkün değil. Diğer yandan bizim sattığımız çikolata gibi taze çikolatayı başka bir yerde bulamazsınız. Çünkü fabrika günlük üretim yapıyor ve biz de aldığımız çikolatayı en fazla ikiüç gün içinde satıyoruz. Çikolatalarımız üretim tarihinden en kötü ihtimalle bir hafta sonra satılır. Ayrıca bizden alınan çikolata eve götürülmez, burada yenir" diyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 "İnfaz" yöntemleri aynı
 Kortların yıllanmış şarabı
 Ödül ve sürprizlerle birlikte hüzün de vardı
 Fon rekortmeni
 Sanatçılar İstanbul'da buluşacak
 10 parmağında 15 gizli servis
 Bu gençlere dikkat
 7 Yahudi'nin 58 yıl meçhul kalan katledilme öyküsü
 Otobüs firmalarının kıyasıya rekabeti
 Türkler Bob Dylan'ı yeni keşfetti
 50'den vurmak için yarışacaklar
 Onun yeri dolmuyor
 Tarihten rüşvet manzaraları
 Bayram öncesinde eksikleri tamamlayın
 Küratör-ressam kavgasında ikinci raund
 Şanlıurfalı kadınlar kendi kahvelerini açtı
 15 ressam en sevdikleri plakları sunar
 Çocukların odaları büyüklere fark atıyor
 Ruhi Su anısına türkü gecesi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir evden taşınırken arkanızda ne bırakırsınız?
Bana bir...
MEHMET ALTAN
Bursa'da zaman...
Geçenlerde sis Marmara'yı kendi...
ERGUN HİÇYILMAZ
Müziğin son bayramı
1950'ler Türk Sanat Müziği'nde en...
TURGAY NOYAN
Amacımız ne olabilir?
Geçtiğimiz haftasonu Ege Açıkdeniz...
A380 Airbus kumar mı oynuyor?
A380 Airbus kumar mı oynuyor?
Dünyanın en büyük yolcu uçağı A380'nin üretimi tamamlandı. Airbus, 12...
Boeing 747 efsanesi yenileniyor
Boeing 747 efsanesi yenileniyor
Airbus'ın en büyük yolcu uçağı ünvanını A380'le almasına, Boeing...
'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi
Uğruna fan kulüpler kurulan, müdavimleri arasında Hemingway ve Van...
62 yıldır yemek yemedi
Hint fakiri Prahlad Jani, 8 yaşından beri aç ve susuz yaşıyor.
Çikolatayı kim sevmez?
Biberlisinden zencefillisine lavantalısından malt viskilisine... Zayıflama...
Londra'da elim kayıp
Öyle sanıyorum, altı yedi yıl oluyor. "Anadolu'nun mantarlar açısından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.