kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu
Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu
Her yerden müdavimleri var

Dürüme laz yorumu

Karadenizliler çorbasını, pilavını hatta tatlısını yaptıkları hamsiden dürüm de yaptı. Bir izci kampında bu parlak fikri bulan Kaya Ailesi, yeni bir mutfak yarattı.


Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu

Karadenizliler çorbasını, pilavını yaptığı hamsiden sonunda dürüm de yapmayı başardı. Bir izci kampında ortaya çıkan bu parlak fikir yeni bir mutfak yarattı.

Karadeniz'de hamsiye balık denmez. Onun adı sadece ve sadece "hamsi"dir. Peki ızgarası, tavası, buğulaması, pilavı, çorbası yapılan hamsinin dürümü de olduğunu biliyor muydunuz? Dürüm deyince çoğu kişinin aklına Adana ya da Urfa gelebilir ama İstanbul Kocamustafapaşa sakinleri için artık dürüm denince akla hamsi geliyor. Kocamustafapaşa'da küçük bir ara sokakta üç yıldır hizmet veren Laz Dürümcü'nün kapısından içeriye adım atar atmaz alışılagelmiş restoranlardan daha farklı bir yerde olduğunuzu anlıyorsunuz. Laz Dürümcü tam bir aile işletmesi. Kasada oturan Bekir Kaya ailenin babası. Gelen her müşteriyi yüzünden hiç eksik olmayan gülümsemesiyle karşılayan Emine Kaya ise mekanın annesi. Emine teyze Laz Dürümcü'yle o kadar bütünleşmiş ki, içeride olan müşterilerin oraya gelme amaçlarından birinin de Emine teyzeyi görmek, onunla sohbet olmak olduğunu anlıyorsunuz. Hatta bizim gazeteci olduğumuzu fark ettiklerinde yazımızda özellikle Emine teyzeden bahsetmemizi istiyorlar. Tabii restoranın aile üyeleri bununla sınırlı değil. Bekir ve Emine Kaya'nın öğretmen oğulları Can Kaya hem Laz Dürümcü'nün fikir babası, hem de hamsi dürümün mucidi. Okul çıkışı, bir başka öğretmen arkadaşı Kerim Kızılkan'la ailesine yardıma gelen Can Kaya'nın lise öğrencisi büyük oğlu Hasan Kaya da babası gibi paydos zili çaldığında soluğu dedesi ve babaannesine yardım için restoranda alıyor.

BALIKLA AYRAN İÇİLİR
Bugün sadece Kocamustafapaşalılar'ı değil, İstanbul'un pek çok semtinden yüzlerce insanı ağırlayan Laz Dürümcü'nün hikayesine gelince... 38 yıldır Kasımpaşa'da yaşayan Giresunlu Bekir Kaya emekli olduktan sonra ne iş yapabileceğini düşünmeye başlamış. Oğlu Can Kaya da kendisine, bir restoran açabileceğini söylemiş. Kaya ailesi sonunda Karadeniz mutfağı ile Doğu lezzetlerini bir arada sunmaya karar vermişler. Can Kaya başlarda Laz Dürümcü ismini duyan hemen herkesin kendilerine güldüğünü anlatıyor. Büyük ilgi gören hamsi dürüm ise Can Kaya'nın buluşu. İzci lideri olan Kaya, öğrencilerini çalışmaya götürdüğü bir gün onlara hamsi yedirmeye karar vermiş. Değişik bir lezzet sunayım diye düşünerek, hamsileri ayıklayıp yanında garnitürleriyle birlikte lavaşa sarmış. Hamsi dürümlerin çok beğenildiğini görünce açacakları restoranda müşterilere de sunmaya karar vermiş. Dürümün yanına en iyi ne gider deyince akla ilk olarak ayran geliyor tabii. Ama Can Kaya, balıkla ayran içilir mi diye tereddüt edenlerin ilk önce ayrandan uzak durduklarını anlatıyor. Taze balık kullanıldığı için böyle bir tehlikelinin olmadığını fark edince de hamsi dürümlerinin yanında rahat rahat ayranlarını yudumladıklarını söylüyor. Bu arada Emine teyze söze giriyor ve restorana gelenlerin salata ve sebze yemeklerini de gönül rahatlığıyla yiyebileceklerini çünkü hepsini tek tek elleriyle sirkeli suda yıkadığını anlatıyor. Dileyen olursa mısır ekmeği, fasulye turşusu kavurması ve kuymak yaptığını da hatırlatıyor.

Eylem Bilgiç

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 A380 Airbus kumar mı oynuyor?
 Boeing 747 efsanesi yenileniyor
 Airport'un konuğu bakan Yıldırım
 Çalgıları topladı ansiklopedi yaptı
 Onlar "çikolata renkli" Türkler
 Cüneyt Arkın
 A380'e görkemli tören
 Paris'te güneşli bir hafta sonu
 Futbolistanda yaşamak
 Hem yoksul hem şişman çocuklar
 Kısa...kısa...kısa...
 THY'nin business class yolcusu arttı
 Kükreyen aslan 80 yaşında
 Mutlu tasarım yılları
 Havacılık sektörü 2005'te coşacak
 Kısa...kısa...kısa...
 Küçük yardım büyük başarı
 Kaynanalar seçer
 Yirmi yılda 17 bin yeni uçak
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Şimdi bunlar ne kuşu?
Geçen hafta iki eski dostla...
ÖNCEL ÖZİÇER
Arkadaşım
Tehlikeli İlişkiler isimli filmde John...
'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi
'Selüloz manyakları'nın haz nesnesi
Uğruna fan kulüpler kurulan, müdavimleri arasında Hemingway ve Van...
62 yıldır yemek yemedi
62 yıldır yemek yemedi
Hint fakiri Prahlad Jani, 8 yaşından beri aç ve susuz yaşıyor.
Aşkı da ihaneti de acıyı da tattım
Yıllar geçti ama o güzelliğinden, zerafetinden hiçbir şey kaybetmedi.
Beyin okuyan Türk Amerika'da çığır açtı
Newsweek'in son sayısına konu olan Prof. Turhan Canlı'nın beyin...
"İnfaz" yöntemleri aynı
Kurtlar Vadisi'nin son günlerde işlenen bazı cinayetlere esin kaynağı olduğunun...
Kortların yıllanmış şarabı
İran kökenli Ermeni ailenin Amerikalı oğlu Andre Agassi sadece tenisin genç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.