kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bush: İstemezlerse Irak'tan çekiliriz
Zerkavi'nin 2 yardımcısı yakalandı
"Fox TV Bush'un propaganda sesi"
Erdoğan: ABD'nin çekilmesi için erken
ABD Türkiye'nin bölgesindeki statükoyu değiştirecek
Rice, Türkiye'ye geliyor

Bush: İstemezlerse Irak'tan çekiliriz

ABD Başkanı Bush Irak'ta seçimlerden sonra seçilecek hükümetin kendilerini ülkede istememeleri durumunda Irak'tan çekilebileceklerinin sinyalini verdi. İngiliz Guardian gazetesi ABD ve İngiltere'nin ortak bir çekilme planı üzerinde anlatığını yazdı. Ülkede işgal kuvvetlerine karşın direnişte ciddi artış var..

ABD Başkanı George Bush, Irak'ta pazar günü yapılacak seçimlerle belirlenecek yöneticilerin istemesi durumunda, Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılacaklarını söyledi. Başkan Bush, New York Times gazetesine verdiği demeçte, buna karşın Irak'ın seçilmiş yöneticilerinin, Amerikan askerlerinin işgalci olarak değil destek sağlamak için kalmalarını istemelerini beklediğini belirtti.

'Ne yapacakları bilinmese de, seçimlerden sonra sorumlulukları olacak kişilerin görüşlerini duydum'' diyen Bush, ''Ancak, oradaki yöneticilerin çoğunun, Iraklılar savaşacak düzeye gelene dek koalisyon güçlerinin gerekli olduğunu anlamışlar gibi görünüyor'' ifadesini kullandı.

Başkan Bush, yeni Irak yönetiminin istemesi durumunda Amerikan askerlerinin çekilip çekilmeyeceği sorusuna, ''Evet kesinlikle. Bu egemen bir hükümet'' yanıtını verdi.

GUARDİAN'IN İDDİASI

Bu arada, Guardian gazetesi, ABD ve İngiltere'nin Irak'taki askeri güçlerini çekme stratejisi konusunda anlaştıklarını yazdı.
Gazetenin haberine göre, Amerikan ve İngiliz savunma bakanları Donald Rumsfeld ve Geoff Hoon'un Pazartesi günü, Irak polisinin sayısının iki katına çıkarılması ve paramiliter birlikler oluşturulması temelinde bir strateji üzerinde anlaştılar.

Rumsfeld ve Hoon'un, Pentagon'un geçen ay Irak'a gönderdiği emekli Amerikalı general Gary Luck'un önerileri üzerine bu anlaşmaya vardıklarını yazan Guardian, eğitimleri tamamlandıktan sonra Irak polis gücünün aşamalı olarak 150 bin koalisyon askerinin yerini alacağını belirtti.

İngiliz gazetesi, direnişçileri cesaretlendirmemek için çekilme tarihinin ilan edilmeyeceğini, İspanyol ve İtalyan güçleriyle Iraklıların eğitimi için işbirliği yapılabileceğini de yazdı. Guardian, ABD ve İngiltere'nin Irak'ta durum istikrara kavuşunca çekilmeyi arzu etmelerine karşın, General Luck, Irak polisi devreye girmeden bunun yıllar alabileceğine işaret ettiğini bildirdi.

SALDIRILAR İŞGALDEN BUYANA DÜŞMEDİ ARTTI

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, Irak'ta 30 Ocak'ta yapılacak seçim öncesinde saldırıların arttığını, halkın üçte ikisinden fazlasının saldırılarının düzenlendiği bölgelerde yaşadığını belirtti. Gazetenin analizine göre, 22 Ocak'a kadar olan son bir aylık sürede kentlerin yarısından fazlasında ortalama her üç günde bir saldırı düzenlendi. Bu süre içinde kasaba ve şehirlerin sadece beşte birinde saldırılara rastlanmadı.

Seçimler yaklaştıkça saldırıların yoğunlaştığına dikkati çeken gazete, Irak hükümet yetkilileri ve Amerikalı komutanların da,
seçimlere katılımı azaltmaya yönelik olarak saldırıların Pazar gününe kadar artarak devam etmesini beklediklerini kaydetti.
New York Times, son bir ayda saldırıların daha fazla Bağdat'ın kuzeyinde Sünni bölgesinde düzenlendiğini, 2004 Eylül ayında 2 bin 368 saldırı düzenlenirken, 2005 Ocak ayında, daha ay sonu gelmeden saldırı sayısının 2 bin 376 olduğunu kaydetti.

HALKIN ÜÇTE İKİSİNDEN FAZLASI SALDIRILARIN OLDUĞU BÖLGELERDE YAŞIYOR

Irak halkının yüzde 28'inin günde ortalama 6'dan fazla saldırının olduğu bölgelerde yaşadığına dikkati çeken gazete, halkın yüzde 15'inin günde 1 ila 6 saldırı, yüzde 9'unun 1-3 günde bir saldırı, yüzde 9'unun 3-10 günde bir saldırı, yüzde 10'unun ise 10-30 günde bir saldırının meydana geldiği bölgelerde yaşadığını belirtti.

Ülkenin yüzde 22'lik kesiminde herhangi bir saldırı olmadığını yazan New York Times, yüzde 7'lik kesim konusunda ise yeterli veri bulunmadığını kaydetti. Irak'ta Eylül 2004'te saldırıların yüzde 34'ünün el yapımı bombalarla düzenlendiğini belirten gazete, Ocak 2005'te bu oranın yüzde 41'e ve yüzde 22 olan hafif silahlarla saldırıların yüzde 25'e yükseldiğini, top ve roket saldırılarının ise yüzde 28'den yüzde 19'a gerilediğini yazdı. Gazetenin incelemesinde, roketatar saldırılarının
ise bu süre zarfında yüzde 11'den yüzde 9'a düştüğü belirtildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bağdat'ta saldırı: 4 ölü
 Yurtdışındaki Iraklılar sandık başında
 Irak'taki Şii blok kalıcı mı?
 AB'nin 'kirli' komiserleri
 'Tarama paralel başlar'
 Rice Türkiye'ye geliyor
 'Kerkük faturasını öderler'
 Bozkurt'tan ziyaret
 Önce iç, sonra oy at
 Kadın hakları için geliyor
 Yollar toplu mezar
 Şahinlerden fire
 Ermeniler'e ödeme
 İstihbaratın Mösyö Türk'ü
 En korkunç 'sürpriz'
 Mafya maaşı 25 bin Euro
 Cinayetten yargılanacak
 Federasyon siyahları unuttu
 Katil müfettişe pul
 Mısır'ı sarsan bebek
Korkacaklar
Korkacaklar
Rıza Çalımbay, "Her rakip Beşiktaş'a karşı oynamanın korkusunu...
90 dakikası 120 bin euro
90 dakikası 120 bin euro
Beşiktaş macerası 25 maç süren Del Bosque ve ekibinin maliyeti 3...
Davos'ta Irak uyarısı
Davos'ta Irak uyarısı
İsviçre'de yabancı gazetecilere konuşan Erdoğan, Irak'taki seçimlerin...
Röntgen odasından ölüm sızdı
İstanbul Topçular'daki SSK Dispanseri'nin eczanesinde çalışan üç...
Felaket sanıldığından da yakın
İki derecelik ısınmada bile, buzulların eriyip kentlerin sular...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu