kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazeteci Uğur Mumcu anılıyor
Okkan suikastı 4. yılında

Gazeteci Uğur Mumcu anılıyor

Bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren Mumcu, ölümünün 12. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 12. yılında, ''12. Adalet ve Kalkınma Haftası'' adı altında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Mumcu için düzenlenen anma etkinlikleri, Batıkent'teki anıtına çelenk konulmasıyla başladı.

Batıkent Demokrasi Platformu'nu oluşturan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ellerinde Atatürk ve Uğur Mumcu posterleri taşıyarak anıtın önünde toplandılar.

Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu üyesi Celal Akpınarlı, platform adına yaptığı konuşmada, Mumcu'nun düşünceleri, tavrı ve aydınlatıcı kalemiyle topluma ışık tutan ''sakıncalı piyade'' olduğunu söyledi.

Mumcu'nun yıllar önce yazdıklarının zaman içerisinde birer birer ortaya çıktığını ifade eden Akpınarlı, ''12 yıllık sürede Mumcu'luk bir çok olay ortaya çıktı. Bu durumda 'Mumcu ne derdi?' diye kendimize sorduk. Aramızda olmasını çok isterdik'' diye konuştu.

Aydınları öldürenlerin bir örgüt olduğunu öne süren Akpınarlı, ''Onları öldürenler yakalandı. Tetiği çekenler yakalandı. Ama tetiği çektirenler yakalanamadı. Bu konuda ciddi bir gayret de gösterilmedi'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş de, Mumcu'nun bir aydınlanmacı ve aydınlanma devrimi savunucusu olduğunu söyledi. Güneş, şunları kaydetti:

''Uğur Mumcu'yu aydınlanma devriminin savunucusu olduğu için ldürdüler. Aslında ona sıkılan kurşun, bize sıkılmıştır, tüm aydınlanmacılara sıkılmıştır. Uğur Mumcu'yu, aydınlanma devrimini söndürmek için öldürdüler. O, tek başına bir devrim birliğiydi, tek başına çok büyüktü.

Onu, bize sıkılmış kurşunun aramızdan alıp gittiği bir parçamız olarak hissettiğimiz sürece onun görüşleri ve aydınlanma devrimi yaşayacaktır. Karşı devrimcilerin her an devrimcilere kurşun sıkmaya hazır oldukları unutulmamalı, o duyarlılık içinde Uğur Mumcu'yu anmalıyız.''

SOKAĞINDA SESSİZ PROTESTO

Mumcu'nun, 12 yıl önce aracına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdiği Uğur Mumcu Sokağı'nda karanfil ve mumlarla sessiz protesto gerçekleştirildi.

Etkinlikler çerçevesinde son olarak Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ve Devlet Tiyatroları organizasyonuyla AKÜN Sahnesi'nde saat 20.00'de, ''Uğur Mumcu sesleniyor 2005-Ben Uğur Mumcuyum'' adlı müzikal oyun sahnelenecek.

Mumcu anısına, um:ag ve Sinema Eserleri Meslek Birliği'nin 25 Ocak Salı günü düzenleyeceği etkinlikte ''Savaşla Başbaşa'' adlı belgesel film, Çankaya Çağdaş Sanatlar Gösteri Merkezi'nde seyirci karşısına çıkacak. Aynı gün, Deneme Lisesi Mezunları Derneği'nce hazırlanan, Ali Sirmen, Fikret Bila ve Berhan Şimşek'in konuşmacı olarak katılacağı ''Türkiye AB ilişkileri-Tam Bağımsızlık-Karşılıklı Bağımlılık'' konulu açıkoturum düzenlenecek, Edebiyatçılar Derneği'nin düzenlediği, ''Barış ve Özgürlük Şiirleri-Müzik Dinletisi'' sunulacak.

Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri, 26 Ocak Çarşamba günü ''Duvarların Ardında'' adlı belgeselin gösterimiyle sürecek. Türk Psikologlar Derneği aynı gün ''Psikolojinin Penceresinden Terör ve Şiddet'' konusunu Çağdaş Sanatlar Gösteri Merkezi'nde tartışacak.

Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği'nce düzenlenen ''Ulusal Açıdan Yerellik Sorunu'' konulu açıkoturum, ''Pinochet'in Çocukları'' adlı belgesel film gösterimi ve CHP Ankara İl Başkanlığı'nca hazırlanan Tolga Çandar, Seza Kırgız konseri, 27 Ocak Perşembe günü Çağdaş Sanatlar Gösteri Merkezi'ndeki etkinlikler olacak.

Mumcu için 28 Ocak Cuma günü de Çağdaş Sanatlar Gösteri Merkezi'nde, ''İçlerinden Biri'' adlı belgesel film gösterilecek, Ankara Cumhuriyet Okurları (CUMOK) tarafından ''Irak İşgali ve Medya'' konulu açıkoturum düzenlenecek.

Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri, 29 Ocak Cumartesi günü, belgesel film gösterimi ve ''Uluslararası Düzeyde Suçluların Cezalandırılması Gereği'' konulu söyleşiyle sürecek. Cumhuriyet Kadınları Derneği aynı gün ''Ortadoğu'da Kanlı Fırtına'' konulu açıkoturum düzenleyecek.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Dil Derneği'nin organizasyonuyla yapılacak ''Yaşamak Bir Yürek İşçiliğidir'' adlı dinleti de aynı günün etkinlikleri arasında yer alacak.

Etkinlikler, 30 Ocak Pazar günü, ''Katılımcı Demokrasi ve Aktif Yurttaşlık'' adlı söyleşi, ''Niçin Yerel Örgütlenme'' konulu açıkoturum ile devam edecek, Pir Sultan Abdal Derneği'nce düzenlenen ''Barışa Semah'' ve Eğit-Der'in hazırladığı konser-drama gösterileri ile son bulacak.

''12. Adalet ve Kalkınma Haftası'', 31 Ocak 1990'da Ankara'da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy'u anma etkinlikleri ile tamamlanacak.

(www.sabah.com.tr)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Doğramaları 'Çevik Bir' seçti"
 Gündüz ders anlatıyor gece türkü söylüyor
 Romanya'ya gidemedi
 Umut davasında umutlar tükendi
 Siirt'te 'mezar yeri' çatışması
 PKK'lı Remzi Kartal'a Almanya'da gözaltı
 Kızım kaza değil cinayet kurbanı
 Cinayette eski eş ve sevgili şüphesi
 Tarihçi-Yazar Atilla Özkırımlı 63 yaşında öldü
 Irak'ta bir Türk tanker şoförü daha öldürüldü
 Jülide Sadıkoğlu: Eşim hayatta sağlık durumu iyi
 Tatilciler kara yakalandı
 Kaş'ta 5.5 şiddetinde deprem
ERDAL ŞAFAK
Sindirim sorunu
Hayır, Ukrayna'ya takmadık....
ÖMER LÜTFİ METE
AB'lerden bir yar gelir bizlere
Avrupa'nın çeşitli...
UMUR TALU
Hepsi pekiyi idi!
Dün, işte öyle bir gün, Birgün...
ERGUN BABAHAN
SABAH raporu
Giderek büyüyen SABAH Ailesi, Türkiye'de...
MEHMET ALTAN
Kent Müslümanlığı öldü mü?
Dün sabah yazının başına...
Çelebi: Beni tutuklayamazlar
Iraklı lider Ahmet Çelebi, yolsuzlukla suçladığı Savunma Bakanı'nın...
'İsyanın topuzu' artık onun elinde
Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Yuşçenko, 300 yıl önce dönemin...
Kupa-cabana
Kupa-cabana
Fenerbahçe, Copacabana Plajı'nda yetişen Brezilyalılar'ı sayesinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu