kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Londra'da elim kayıp
Londra'da elim kayıp


Öyle sanıyorum, altı yedi yıl oluyor. "Anadolu'nun mantarlar açısından cennet olduğunu" anlatan bir yazı yayınladım. Ne mantarlar var, hangisine nerede rastlanır, hangi mevsimin işidir, bulacağınız mantara nasıl muamele edilir, bu minval giden bir öykü. Unutmadan, biz Türkler mantar nedir bilmiyor, tanımıyoruz. Her sene mevsimi gelip çatınca dünya kadar insanımız ziyan olup gidiyor. Ne diye? Çünkü eğitim sistemimiz hayata dönük değil. Her birimize sineklerin iç organlarını bile öğretirler. Ama ya zehirli zehirsiz mantarı ayırdetmeyi?.. İşte biraz da bunun tesiri ile biz Türkler mantar yemekten ürkeriz. Peki ne olmakta bulduklarımız? İşin bu kısmı parlak: Neredeyse Avrupa'nın en önemli mantar tedarikçisi bizim vatandaşlarımız olmuş haldedir. İşte yazı böyle bitmekte.
Yazı mutad, bir pazar günü yayınlandı. Aman efendim, okuyucu ile bir kucaklaşma... Çoğu aynı noktada yoğunlaşıyor. Benimle ortak olmak istiyorlar. O zamanlar faksla yolladığımız yazıyı bilgisayara geçen arkadaşımız, mantarın kilo fiyatı olarak verdiğimiz rakamı, tanesinin ederi olarak ilan etmiş. Bir adet morel mantarının bugünkü rakamla (farz-ı misal) 250 YTL ettiğini öğrenen ne kadar civan var ise benimle ortak olmak istediydi.
Peki diyeceksiniz, nereden çıktı bu "eski zaman hikayesi"? Onu da anlatalım. Bir arkadaşımız var, Silvena Rowe. The Guardian'ın yemek yazarı. Eğlenceli bir hikaye anlattı. Hatta gazetelere düştü. Belki de gördünüz 850 gramlık beyaz trüf mantarını.
Her şey şöyle başlıyor: Geçtiğimiz geç sonbahar, Floransa yakınlarındaki San Miniato kasabasındaki bir çiftçi 850 gramlık bir beyaz trüf buluyor. Adama milli şöhret muamalesi yapılmaya başlanıyor. Malum fiyat üzerinden mantarı satın alan "International Auction of the Tuscan Truffle" teşkilatı bunu bir hayır müzayedesine çıkarıyor. Londra'da mühim "Zafferano" lokantasının sahibi Enzo Cassini'de balıklama bu müzayedeye atlıyor. Cassini çoğu lokantasının müdavimlerinden oluşan 200 kişiyi hayır oturumuna çağırıyor: M. Jagger, P. McCartney, Chelsea FC'nin sahibi R. Abramowitsch, G. Paltrow. Ve nihayet S. Ferguson da icabet ediyor. Skandallar Düşesi, Children in Crisis Vakfı için bir tahsilat yapmak üzere orada. Michelin yıldızı bile bulunan 32 yaşındaki aşçı Needham trüf'ün bolca kullanıldığı bir menü hazırlamıştır. Salonda kurulu bir sistemle New York'ta da zikr halinde bulunan trüf severler M. Gibson, Bono, S. Stone ile de an be an bağlantı halindedirler. Uzun lafın kısası, malum mantarın müzayede fiyatı 52 bin USD'yi bulur. Herkes çok mutludur. Mantar Londra'ya, Zafferano Lokantası'na ulaşır. Bütün gazeteler trüf'ü okuyucularına tarif ederler. Alakalı alakasız ama çok meraklı herkes mantarı görmek, ellemek, koklamak istemektedir. Lokantanın sahibi mantar için bir mahal yaptırır. Ne var ki aradan dört gün geçince mantar iğrenç kokan koyu sıvı bir hale dönüşür. Artık yenilemeyeceği de açıktır. Ama lokanta sahibi bir süre daha gazetecileri yalanla oyalar: "Mantarı merak etmeyin, dolapta, şudur, budur." O arada lokanta, aşçı ve mantar hakkında sayısız haber ve yazı yayınlanmaktadır. Ama kimsenin artık mantarın kendisiyle ilgilenmediğini de farkeden lokanta sahibi, önce aşçının bahçesine gömdüğünü söylediği mantarı bu kez gerçekten, yerine seneye yenisi çıkacak ümidi ile Toscana'da ilk bulunduğu yere defneder. Elbette BBC de oradadır.
Nasıl, her mantar denildiğinde hoplamakta haksız mıyım?
DİĞER GURME HABERLERİ
 Çikolatayı kim sevmez?
 Püf noktaları annesinden
 Kalite belgeli çiğköfte
 Kahvenin düşmanı hava ve ışık
 Monet'nin sofrası
 Kale kapılarını önce kahve kokusu açtı
 Havyarın iyisi deniz kokar
 Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
 Sofraların lüks lezzetleri
 Yeni yılınız meyve dolu olsun
 Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
 Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
 Artık mutfağımız da değişecek
 Şarap hiç konserve kutusunda içilir mi?
 Yılbaşı sofrasının kralı hindiye kestane yakışır
 Malzemeler Karadeniz'den
 Çikolatalı ve meyveli tebrik kartları bunlar
 Japonlar artık mantı yiyor
 Semerkant'ta topik peşinde
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
"İnfaz" yöntemleri aynı
Kurtlar Vadisi'nin son günlerde işlenen bazı cinayetlere esin kaynağı...
Kortların yıllanmış şarabı
Kortların yıllanmış şarabı
İran kökenli Ermeni ailenin Amerikalı oğlu Andre Agassi sadece...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.