kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Zorunlu iyimserlik

İyimser olmak için görünür hiçbir sebep yokken, üstelik tam da Bush yemin ederek ikinci dönemine resmen başlarken nasıl bir bayram idrak edeceğiz? Yoksa, başka zamanlarda da yapmamız gereken yaşlı ve hasta ziyaretlerini yerine getirmekten ibaret bir bayram mı yaşayacağız? İslam dünyasının kan ağladığı bir dönemde bu bayramdan da geriye sadece, mutlak masumların ışıltısı kalacak: Sevindirilebilen çocuklara analarının ak sütü kadar helal olan neşelerinin hatırası Müslümanların bu bayram dolayısıyla hesaplaşması gereken çok şey içinde herhalde en önemlisi, zorunlu iyimserlik olsa gerek.
Zorunlu iyimserlik, zor bir kavram. Hatta biraz çelişik iki kelimeden oluştuğu için bayağı kafa karıştırıcı. İyimserlik nihayet, duygu tarafı ağır basan bir halÖyleyse insanoğlunu böyle bir duygusal yapıya memur etmek nasıl bir irade? Müslüman için ilahi irade. Kur'anı Kerim 'İnkarcılardan başka kim Allah'ın rahmetinden umut kesebilir' dediği için her mümin daima iyimser olmaya memur. Üstelik bu ayet günümüzdeki gibi en çetin şartlar altında da umudu korumayı öngörmektedir.
Kısacası Müslümanlık iddiasındaki birey iyimser olmaya mecbur bulunduğunu bilecek ve muhasebesini yapacak ama nasıl? Böyle bir iç hesaplaşmanın üstesinden gelebilmek için herhalde arif olmak şart. Zira ortada insan aklına 'çıkış yok' dedirtecek kadar karamsarlık dayatan bir çaresizlik varken iyimser olabilmenin bir yolunu bulabilmek çok zor.
Hangi Müslüman böyle bir hengamede iyimser olabilir, hiç değilse bayramı umutlu ve neşeli geçirebilir? Mesela bugün hem Cuma, hem bayramın ikinci günü Müslüman adam böyle bir günü nasıl yaşayacak? Bir tasnif yapabiliriz: Bugün, bir kısım Müslüman için sadece sıradan bir tatil günü, bir kısmı için çifte külfet, herhalde pek az bir kısmı için de çifte bayram.
Peki hangisi hangisi için?
1) Bugünü sadece sıradan bir tatil günü olarak gören hangisi?
Kültür açısından kısmen Müslüman, inanç açısından münkir veya iki arada -bir derede kalmış kimseler. Onlar için, ABD'nin şeytani bir şehvetle İslam dünyasına karşı 'kıyamet savaşı' üretip kazanmaya çalışması çok fazla yakıcı ve yıkıcı bir duygusal sorun değildir. (Türkiye'de Bush'u insanlık için tehlike görmeyen yüzde 18'lik kesim içindeki mutlu azınlık) Onların dini bir günü sadece tatil olarak algılamaları ve yaşamaları pek çok karmaşık şartlar sebebiyle doğaldır. Onlara dinen Müslüman denip denmeyeceği ayrı bir konu ama alınlarına 'ben tanrıtanımazım' diye dövme yaptırsalar bile Batı tarafından, hiç değilse bir dereceye kadar, ' öteki' sayılacaklardır. Ta ki, zihinsel açıdan oldukları gibi duygusal açıdan da vaftiz olana kadar. Yoksa Müslüman toplum içinde ciddi ve etkin bir küsurat, ülkeyle veya hatta bölgeyle 'işbirliği vasıtası' olarak görülmeleri esastır.
2) Bugünü çifte külfet olarak gören Müslüman hangisi?
Bayram dolayısıyla yerine getirmesi gerektiğine inandığı kurban kesmek, kabir ve eş dost ziyaretine gitmek gibi görevlerini tamamlayınca üzerinden bir borç atmanın rahatlığını yaşayacak kişi. Peki ama insan ibadet olduğuna inandığı bir görevi nasıl borç ödemek gibi külfet türünden fiil sayabilir? Ancak 'ibadet' kelimesini 'kölelik' anlamında 'kulluk' diye algılıyorsa. Ancak Allah'ı bir tür 'tanrı kral' gibi tasavvur ediyorsa. İslamı böyle anlayan insan yaptığı her ibadeti külfet gibi hisseder, zevk edinemez.
3) Bugünü çifte bayram olarak yaşayan Müslüman hangisi?
O, 'dinim aşktır benim' diyen Mevlana'nın yaşadığı ve yaşattığı İslam'ı kavrayabilendir. Onun her zaman umudu vardır, her şartta iyimserdir.
Lakin Müslümanlar bu yöntemin de çeşitli sahtelerini geliştirmek suretiyle en büyük hazinelerine ihanet edebiliyorlar. Bu ihanetler içinde en kötüsü, Allah'ın 'umutlu olma' şartını 'kör kadercilik' şeklinde algılamaktır. Buna göre, kendileri yan gelip yatsalar da Allah eninde sonunda işleri düzeltecektir! Oysa 'dinim aşktır benim' sözünü kalbiyle diyebilen Müslüman, tevekkülünün ve muhabbetinin yanında bitmez tükenmez bir enerji ile gece gündüz, en yakınından en uzağına kadar insanlık için çalışan değil midir? İslam alemi bu tür Müslüman'ın kıtlığından ötürü sürünüyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kurban, şölen ve ödev   / 20-01-2005
 Ölü toprağının açıklaması   / 18-01-2005
 'Biz müşterinin velinimetiyiz'   / 17-01-2005
 İki ayrı milli kanser   / 14-01-2005
 Vizyon mu, angarya mı?   / 13-01-2005
 Yalancı dürüstlüğün temelleri   / 11-01-2005
 'Avrupa İslamlaşacak mı'   / 10-01-2005
 Norveç'te Şükür'lük tartışma   / 07-01-2005
 'Kirlenmek güzeldir'   / 06-01-2005
 Hakiki devrim kültürde   / 04-01-2005
MEHMET BARLAS
Nerede o eski diller ve nerede eski uçak...
SAVAŞ AY
Darhejiroke Türküsü, ağlamanın Kürtçesi ve Gönül...
ÖMER LÜTFİ METE
Zorunlu iyimserlik
İyimser olmak için görünür hiçbir...
REFİK DURBAŞ
Tekrarlanan hatalar kader mi?
Mevsimine göre almaya...
HINCAL ULUÇ
Hayat bayram olsa..
Sabah gazetenin kapısından ilk giren...
Kerhen Onay
Kerhen Onay
Daum'un Anelka'nın yüksek maliyetinin ve sorunlu yapısının takımda...
Serhat 11'e göz kırpıyor
Serhat 11'e göz kırpıyor
F.Bahçe'nin dünkü idmanında Daum'un as takımda Serhat'a görev vermesi...
Herkesi kampanyaya davet ediyorum
Bayram namazı çıkışında konuşan Başbakan Erdoğan, Güney Asya'daki...
'Özel sokak polisi' önerisi yankı buldu
DYP liderinin, her sokağa, maaşını o sokak halkının ödeyeceği özel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu