kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

AB'nin ABD'ye ilk golü

(Toulouse)
Yaklaşık 15 yıldır havacılık sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden birisi olarak ilk defa uçak üreticilerinin bu kadar gerildiğine şahit oluyorum. Boeing tarafındaki gerginlikle, Airbus kanadındaki şişkinliğe tahlil ettiğimizde tuhaf bir durum ortaya çıkıyor.
Airbus uçak satışında iki yıldır geride bıraktığı Boeing'e bir gol atarak dünyanın en büyük, en uzun, en geniş gibi sıfatları üzerinde taşıyan uçağını bizim de şahitliğimizle dün Toulouse'daki üretim hattından yani fabrikadan çıkardı. Törene katılan başta Fransa Cumhurbaşkanı olmak üzere, Airbus'ın hissedarı olan şirketlerin ait olduğu ülkeler Almanya, İspanya ve İngiltere başbakanlarının da sevinçleri ve Avrupa adına kaydettikleri başarı gözlerinden okunuyordu.
Tabloyu ters çevirdiğinizde ABD'de bu başarının ne anlama geldiğini, onları nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Boeing yetkilileri her ne kadar Airbus'ın yeni uçağının ticari olmadığını söyleseler de velev ki söyledikleri doğru olsa bile 2003 yılından kaybedilen pazar liderliğinden daha fazla onları hırpaladığını düşünüyorum. En azından 380 prestij sağlıyor, güven aşılıyor ve diğer model uçakların satışını etkiliyor.
Öte yandan Avrupa Birliği'nin (AB) uçağı şeklinde de Avrupalı liderler tarafından takdim edilen A-380'nin getireceği tartışma iki uçak şirketini aşacak gibi görünüyor. Zira uzun bir süredir Airbus'ın Avrupalı devletler tarafından desteklendiği yönünde Boeing'in şikayeti söz konusuydu. Şimdi bu şikayet konusu daha yukarıya devlet mertebesine taşınacak gibi görünüyor.
Bir zamanlar uzaya adam gönderme, uydu fırlatma ve mekik turu atmada Rusya ile yarışan ABD'nin kolay kolay bu golü kabul edeceğini sanmıyorum. Ancak, iki uçak şirketi arasındaki rekabetin insanlığın hizmetine daha ucuz ve modern uçaklar sağladığını da unutmamak gerekir. Çünkü, Airbus'ın 380'i kadar Boeing'in de 7E7 modeli de daha fazla yenilikler getiriyor.
Şu an dünyada yolcu taşımacılığı yapmak üzere uçak üreten ve uçak tipi ailelerini oluşturan 4 adet şirket bulunuyor. Boeing, Airbus, Brezilyalı Embraer ve Kanadalı Bombardier. Rusya ve Çin'deki uçak üreticileri henüz Batılı anlamda uçak geliştiremediklerinden bu kategoriye giremiyorlar. Aynı zamanda Batı pazarlarına da uçak satamıyorlar.
Ancak, yukarda saydığım 4 şirketten ikisi özel şirket gibi, diğer ikisi de bizdeki kamu kurumlarına benzer şekilde çalışıyor. Tahmin edebildiniz mi? Bilemiyorum. Airbus ve Bombardier'in satışı teknikleri, satış için kurdukları ağlar devlet kontrolünde şirket havası veriyor.
Halen daha Türkiye'de Airbus'ın şirketlere ve Türk halkına yönelik çalışmaları, sosyal aktiviteleri yok. Airbus yönetimi, daha önceki hükümet zamanında Türk Hava Yolları'na uçak satamamayı buna gerekçe göstermişti. Dileriz son kertede işler yoluna girer.
Uzun menzilli, geniş gövdeli Airbus 380 ile orta menzil, orta boy Boeing 7E7'deki anlayış ve kavrayış farkı ise özetle şöyle; Boeing, gelecekte mümkün olan en kısa uçuş süresinin (aktarmasız), daha yoğun ve direkt bağlantıların önem kazanacağına inanıyor. Airbus ise başta Asya pazarı olmak üzere gelecekte insanların belirli merkezlerden, toplu halde başka uzak noktalara daha konforlu ve ucuz uçmak isteyeceklerine inanıyor. Bu sebeple ikisi de birbirini eleştiriyor. Halbuki ikisinin projesi birbirini tamamlıyor. Bu sebeple Airbus orta menzilde 350 projesini yeniden gündeme aldı. Boeing de 747 Advance çalışmasına hız verdi. Ancak havada kavga henüz tam olarak başlamadı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Galatasaray ve Fener'in İMKB değeri   / 17-01-2005
 Afrika için geç kalmayın   / 15-01-2005
 Yeni açılım Afrika   / 12-01-2005
 Bölgedeki ağırlığımız artıyor   / 10-01-2005
 Başkan seçimlerinde ilkesizlik   / 08-01-2005
 Adam gibi muhalefet yok   / 05-01-2005
 AB'ye gazla girme hikâyesi   / 03-01-2005
 Formula'nın pistleri eksik   / 02-01-2005
 Türkmenistan'da doğalgaz oyunu   / 29-12-2004
 Devlet adına ticaret zor   / 27-12-2004
İLKER SARIER
Suçluyorum
Aşağıdaki yazıyı okurken, son noktaya kadar...
YAVUZ SEMERCİ
Bilgin: El konulan bankalardaki en büyük ödemeyi ben...
GÜNTAY ŞİMŞEK
AB'nin ABD'ye ilk golü
(Toulouse)
Yaklaşık 15...
GAZİ ERÇEL
Kurban Bayramı'nın finansmanı
Kurban Bayramı'nın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Hazine faizine yatırım yapmak hâlâ iş yapmaktan daha...
Kurban etlerini sebzeyle pişirin
Sağlık Bakanlığı kurban etinin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi...
Sınırdışı edilen aşk
10 yıl önce Türkiye'ye kaçak giriş yapan Gambialı Kemo Saidy,...
Tüm seçenekler masada
Tüm seçenekler masada
ABD, Hersh'ün "İran'daki gizli operasyon" iddialarını reddetmedi. Bu...
FBI imkânlarının aynısı bizde de var
FBI imkânlarının aynısı bizde de var
Son teknolojinin kullanıldığı kriminal laboratuvarlarda, DNA ve...
IMKB
E: 26.813 D:% -0,19
DOLAR
S: 1,344 D:% 0,374
EURO
S: 1,751 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu