kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tsunami ABD için fırsatmış!

ABD Başkanı George W. Bush'un, ikinci dönem yönetiminde ABD Dışişleri Bakanlığı görevine atadığı Condoleezza Rice, Güney Asya'da meydana gelen tsunami felaketinin, Amerikan hükümetinin ve Amerikan halkının kalbini göstermek için ''harika bir fırsat'' olduğunu söyledi..

ABD Senato Dışilişkiler Komitesi'nde, bakanlık atamasına ilişkin oturumda konuşan Rice'ın sözleri, ''gaf'' olarak değerlendirildi.

Rice, Cumhuriyetçi Parti Ohio Senatörü George Voinovich'in sorusu üzerine geldi. Voinovich, ''Tsunami konusunda şu anda yaptıklarımızın çok harika olduğunu düşünüyorum. Ancak insanlara onları sevdiğimizi, demokrasiyi desteklediğimizi göstermemiz gerek. Gizli bir gündemimiz olmadığını, bizimle aynı şeyi yaşamalarını istediğimizi göstermeliyiz.

Bunu yapmak için planınız nedir?'' sorusunu yöneltti. Rice, bu soruya yanıt olarak, ''Tsunaminin, Amerikan hükümeti ve
halkının kalbini göstermek için harika bir fırsat olduğuna katılıyorum'' dedi. Condoleezza Rice, ABD'nin politikalarının özellikle Ortadoğu'daki politikalarının bazen başkaları tarafından memnuniyetle karşılanmadığını belirtirken, ABD'nin mesajının iyi anlaşılması için diplomasiyi kullanacağını ve bunun ABD Dışişleri Bakanlığı'nın görevi olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Rice, oturumdaki konuşmasında, Bush'un, hiçbir ülkenin güvenli ve daha iyi bir dünyayı tek başına oluşturamayacağı sözünü hatırlatarak, ABD'nin dünyada müttefikleriyle ilişkileri güçlendirmek için ''yorulmadan'' çalışacağını kaydetti. Rice, çokuluslu kuruluşlar ve ittifakların, özgürlük seven ülkelerin gücünü
katlayacağını söyledi.

RİCE: 'SADDAM KUVVETLERİ SAVAŞMADI'

Özellikle Demokrat Partili senatörlerden gelen sıkıştırıcı sorulara karşılık Rice, Irak konusunda Bush'un, ''iyi askeri
tavsiyeler'' aldığını ancak öngörülemeyen bazı olayların, Irak'taki görevi beklenenden daha zor hale getirdiğini kaydetti. Rice, Irak'ta devrilen Saddam Hüseyin destekçilerinin Amerikan kuvvetlerine fazla direniş göstermeden eriyip gitmesini, daha önceden düşünemedikleri bir problem olarak niteledi. Rice, Saddam kuvvetleri için, 'Karşımızda durup savaşmadılar' dedi.

Kasım 2004 başkanlık seçiminde ABD Başkanı Bush'a karşı kaybeden Demokrat Partili başkan adayı, Massachussetts Senatörü John Kerry ise, Rice'ın bu açıklamasından tatmin olmadığını ifade etti. Kerry, 1991 Körfez Savaşı'nda da aynı şeyin olduğunu ancak ABD'nin, Körfez Savaşı'ndan gereken dersleri çıkaramamış gibi göründüğünü söyledi.

Rice ise, Saddam Hüseyin'i devirmenin, kitle imha silahları bulunamasa da, Irak'ta yapılacak doğru şey olduğunu savundu.
Irak'ın kendi güvenlik gücünün oluşturulması yönündeki çabaların Senatör Joe Biden tarafından eleştirilmesine karşılık Rice, güvenlik güçlerinin her zaman beklentileri karşılamadığını ve daha fazla eğitimin gerektiğini, ayrıca Irak güçlerinde bir ''liderlik açığı'' bulunduğunu kaydetti.

IRAK KUVVETLERİNİN GÜÇLENMESİ KİLİT

Rice, 'Irak'ın kendini savunma kapasitesinin' gelişmekte olduğunu ve Amerikan kuvvetlerinin bölgeden çekilmesinin, doğrudan bu gelişmeye bağlı olduğunu söyledi. Condoleezza Rice, 'Iraklılar giderek teröristlere karşı daha çok sorumluluk alıyor ve biz de onlara yardım ediyoruz' dedi. ABD'nin amacının, Irak'ta 'görevi tamamlamak' olduğunu belirten Rice, şu anda bütün dikkatlerin, Irak'ta 30 Ocak'ta yapılacak parlamento seçimlerinin güvenliğinde olduğunu kaydetti.

Oturum sırasında hem Demokrat Partili hem de Cumhuriyetçi Partili senatörlerin, daha çok Irak konusunda soru yöneltmeleri ve Bush yönetiminin Irak'ta isyancılara karşı politikalarından duydukları rahatsızlığı dile getirmeleri dikkat çekti. Rice, bu ay yapılan Filistin seçiminin ''fırsat anı'' yarattığını belirtti, ancak Filistin liderlerinin, İsrail'e yönelik terörist
saldırılara karşı daha fazla şey yapması gerektiğini, şiddet devam ettiği sürece fırsatın uzaklaştığını söyledi. Bush'un, Filistin için bir temsilci atamayı düşündüğünü ancak bunun için zamanlamanın uygun olup olmadığının tartıldığını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 G.Asya'da ölü sayısı 219 bin
 ABD: Kosova'yı tanıyabiliriz
 Yeni işkence görüntüleri
 Bağdat'ta 4 saldırı 26 ölü
 Japonya 6.8'le sallandı
 Müzakereler 2006 yılı sonunda başlayabilir
 'Patronu öldüren Big Mac mi'?
 Kuzey Koreliler ilk kez isyanlarda
 Direnişçiler güvenli bölgelere yayılıyor
 Beyrut yine yıkılıyor!
 'Terminator' değil 'affedici' ol!
 1 dakikada dünya turu
 Kaddafi Sydney'i topa tutacak
 Alnında 'aptal' yazıyor
 Kadın 'Nuri Alço'
Asıl hedef Nihat
Asıl hedef Nihat
Fenerbahçe'nin Anelka ile ilgilenirken Nihat'ın işini bitirmeye...
Bayram kurbanları
Bayram kurbanları
Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, futbolcularına Kurban...
CHP'de barış, yurtta barış, dünyada barış
CHP'de barış, yurtta barış, dünyada barış
Genel başkanlık ihtirasım yok. Niyetim 'bir şey olmak' değil,...
Tüm seçenekler masada
ABD, Hersh'ün "İran'daki gizli operasyon" iddialarını reddetmedi. Bu...
FBI imkânlarının aynısı bizde de var
Son teknolojinin kullanıldığı kriminal laboratuvarlarda, DNA ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu