kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İL İL GEZİYOR: Önceki gün Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Karabük, Bartın ve Zonguldak delegeleriyle Ankara’da toplantı yapan Baykal, dün de Diyarbakır’da 13 ilin delegeleri ile buluştu. “CHP Türkiye’nin düşürülemez bir kalesidir” diyen Baykal, partinin Kurultay’dan güçlenerek çıkacağını söyledi.
'Selden kütük kapmak istiyor'
Sarıgül'ün sadece imajı var

'Selden kütük kapmak istiyor'


CHP lideri Deniz Baykal, başlayan başkanlık yarışında Zülfü Livaneli'nin çıkışına tsunami benzetmesi yaptı. Baykal, "Birileri tsunami felaketine yardım için elini uzatırken birileri de kenarda kütük kapmayı bekler" dedi.

* Sarıgül raporunu açıkladınız. Ardından Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ettiniz. Kurul ile ilgili rüşvet suçlaması size çok daha önceden ulaşmış. Niye kurulun kararını beklediniz bunu açıklamak için? Eğer kurul aleyhte bir karara varsaydı rüşveti açıklayacak mıydınız?
Yüksek Disiplin Kurulu üyesi bir arkadaşım olayı bana önceden anlattı. İnan yüreğime bir bıçak saplanmış gibi hissettim. En haysiyetli, en şerefli olması gereken bir kurumun iki üyesi gidip birine içi para dolu bir paket bırakıyor. Rüşvetle oyunu almaya çalışıyor. Çok canım sıkıldı, asabım bozuldu, rahatsız oldum.

* Niye beklediniz peki?
Beklemedim. Yönetim kurulunu topladım arkadaşlarla paylaştım sorunu. Böylelikle partinin bütün organlarında duyuldu. Bir yandan olay saklanmasın, ortaya çıksın diye yönetim kurulunda açıklıyorum, bir yandan da taraflar üzerlerine düşen sorumluluğu üstlensin istiyorum. Birkaç gün sonra Disiplin Kurulu'nun toplanacağı haberi geldi. Olayı üyeler biliyor, başkan biliyor, herkes biliyor.

* Ama siz basına açıklama yapmadınız.
Yapmadım. Ben yapma durumunda değilim ki. Birisi gelmiş bir suç bildirmiş, ben de gereken yere aktarmışım. Disiplin Kurulu bunun ortaya çıkmasına rağmen hiçbir şey olmamış gibi çalışmalarına devam edebilir mi? Toplantıda önce bana iddiayı getiren kişi konuşmuş ve her şeyi anlatmış. "Geldiler aldılar" demiş, "Hatta öyle olmadı mı?" diye teyit istemiş. Öbür üye de "Geldik aldık" diye cevap vermiş. Hatta bazıları uyarmış "Aman söyleme rüşvetin belgesi olur" diye. Tutanak tutulmuş ve hiçbir şey olmamış gibi oylamaya devam edilmiş.

NİYE HEP CHP'DE OLUYOR?
* Yani öbür üyeleri de töhmet altında bırakıyorsunuz.
Hukukçu denilen insanların tepki göstermesi gereken bir durumdur bu. Orada bu konuşulmuş, ne kan gövdeyi götürmüş, ne tartışma yaşanmış, ne tepki gösterilmiş. Al gülüm ver gülüm olmuş yani. Çok üzücü bir manzara. İşte bunun arkasında da bizim ortaya çıkarmaya çalıştığımız bir olay var. Virüs bir yerden girmiş, belediyedeki yolsuzlukla başlamış, disiplin kuruluna kadar sızmış. Bu kıyameti koparanların elleri kolları nereye kadar uzanıyor? Nedir bu telaş, heyecan?

* CHP de çabuk etkileniyor virüslerden. Niye sadece CHP'de oluyor bunlar?
Her yerde olur. Orası önemsiz. Ben bu yüzden kurultay istedim. CHP'yi savunmaya çalışıyorum, korumaya uğraşıyorum. CHP'nin önemini azaltarak değil, arttırarak yapmaya çalışıyorum bunu. Türkiye'ye sahip çıkmaya çalışıyorum. Bu yapılanlar CHP'nin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

TEMİZLİK DEĞİL YARIŞ
* Sarıgül'ün Amerika'ya gidişinin bu söylediklerinizle ilgisi var mı? (Eliyle geç bunları diye bir işaret yapıyor)
Artık Sarıgül konuşmak istemiyorum. Türkiye'deki CHP muhalefeti en az iktidar kadar önemlidir. O yüzden oyunlar oynanıyor, oynanacaktır da. Önce başka türlü denediler bizi yıpratmayı şimdi bu şekilde. CHP kurultayda ne kadar kuvvetli bir parti olduğunu gösterecek. Türkiye'de artık başka alanlarda da böyle sızmalar oluyor ama bendendir, görmezlikten geleyim yok.

* Askerden bahsediyorsunuz değil mi?
Evet. Ben de partinin bu kurallarıyla gurur duyuyorum. Biz bir yolsuzluk olayının bedelini tüm sol olarak ödedik. Şimdi bunlara izin veremeyiz.

* Siz her ne kadar kurultayı CHP'nin kendisini temizleme çabası olarak görseniz de bu bir başkanlık yarışına dönüştürüldü.
Olacaktır. O onun bir parçasıdır, simgesidir.

* Zülfü Livaneli'nin çıkışı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu kurultayın birçok insanı üzdüğünü görüyorum. Ama üzülmesinler sevindirici olaylar da var. Bir sevindirici yanı bazı kişilerin CHP'li olduğunu anlamalarına yardımcı oluyor. Yani partili olmanın sorumluluğunu hissetmeye başlıyorlar, tıpkı sorduğunuz isim gibi. Giderayak da olsa milletvekilliği, parti üyeliği vesaire gibi sorumluluklarda herkes değerlendirmek zorunda hissediyor kendisini. Öyle de oluyor zaten. Uzun lafın kısası birileri tsunami felaketine yardım için elini uzatırken birileri de kenarda bekliyor.

* Neyi bekliyor?
Bir kütük kapmayı. Onların da kütük sevdası var çünkü.

* Bir önceki röportajda uzun uzun Kemal Derviş'i konuşmuştuk. Çok ağır eleştirmiştiniz kendisini. Peki onu niye partiden ihraç etmeyi hiç düşünmediniz? Liderlik yarışına kalkmadığı için mi?
Bizim öyle kişiye özel disiplin uygulayalım diye bir kaygımız yoktur. Düşünceyi cezalandıramayız. Onun söylediklerinde disiplin suçu yoktur. Çıkıp da demiyor ki adam, genel başkan yolsuzluğa bulaşmıştır ya da benim belediye başkanıma oy vermeyin. Bunlar suçtur asıl. Bu parti adam olmaz bu partiye oy vermeyin demek suçtur.

* Kusura bakmayın ama sizin için "Başbuğ" benzetmesi yapmıştı.
O olay tamamen şahsi. Konuşmayalım.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Karakolda 'dert' var
 'Evlere servis' ceza!
 Hızlandırılmış ödeme
 Terör tazminatına en fazla başvuru Diyarbakır'dan
 İstanbul Üniversitesi'nin yeni rektörü Mesut Parlak
 Erkekler için de doğum izni geliyor
 Ukrayna'ya kaçan Haluk Kırcı bugün Türkiye'ye iade ediliyor
 Eğitim-Sen'e rekor soruşturma
 Bayram tatillerinde 8 bin kişi öldü
 Ege'de poyraz gemi batırdı: 2 ölü, 6 kayıp
 Sinemanın 'kötü adamı' Yıldırım Gencer hayata veda etti
ERDAL ŞAFAK
İran krizi kapıda
Reagan'dan bu yana tüm...
ALİ KIRCA
Kimliksizlerin boş bıraktığı konser salonu, kimliklilerin...
ÖMER LÜTFİ METE
Ölü toprağının açıklaması
Güneydoğu Asya'daki Deprem ve...
UMUR TALU
Hatıra, hafıza, hakeza!
1990'ların ilk yarısıydı. Medya...
Amerika İran'a sızdı
Ebu Garib skandalını ortaya çıkaran Seymour Hersh, Amerika'nın...
Iraklı halk ölmemek için kaçıyor
Seçime sayılı günler kala artan şiddet olayları yüzünden halk...
Bitti bitiyor
Bitti bitiyor
Fransız L'Equipe'ten sonra İngiliz basınına göre de Anelka...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu