kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Göz içine yerleştirilen lenslerle ömür boyu gözlüksüz yaşanıyor
Presbiyopi ameliyatının avantajları
70'li yaşlarda bile keskin göze sahip olmak mümkün

Göz içine yerleştirilen lenslerle ömür boyu gözlüksüz yaşanıyor

İlerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme bozuklukları, ileri tekniklerle yapılan ameliyatlar sayesinde sorun olmaktan çıktı. 40 yaşından itibaren uygulanabilen 'presbiyopi' ameliyatı görme sorununu tamamen iyileştiriyor Presbiyopi ameliyatı ile göz içine yerleştirilen lens, hastayı ömür boyu gözlüğe mahkum olmaktan kurtarıyor. Yaklaşık 5-10 dakika süren bu operasyon, hastanın ileride katarakt olma ihtimalini de tamamen ortadan kaldırıyor

Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan yakını görme sorunlarını gidermek için yapılan 'presbiyopi' ameliyatları, hastaları ömür boyu gözlük kullanmaktan kurtarıyor. Dünya Göz Hastanesi operatör doktoru Baha Toygar, 40 yaşından sonra herkese uygulanabilecek bu ameliyatla ilgili sorularımızı yanıtladı...

40-45 yaşından sonra sıklıkla şikâyet edilen yakını görme problemleri nasıl ortaya çıkıyor?
İnsan gözü aslında beş metre ve ötesini görmek üzere ayarlanmıştır, uzağı görmek için programlanmıştır. Yakını görmek içinse, biz fark etmeden gözümüzün içinde birtakım kaslar çalışır. Doğal lensimizin kırıcılığı değişir ve biz yakını görebilir hale geliriz. Bunu; otomatik fokuslu bir fotoğraf makinesinin, yakına fokus yapmasına benzetebiliriz. İnsan gözündeki bu harika mekanizma, maalesef 40-45 yaşından sonra zayıflayarak, etkisini yitirir. 40-45 yaşından önce hiçbir göz problemi bulunmayan biri, o yaşlardan sonra bir buçuk numara yakın gözlüğüne ihtiyaç duyacaktır. 60 yaşında bu ihtiyaç üç numaraya ulaşır. Biz aslında doğal olan bu bozukluğa 'presbiyopi' diyoruz. Presbiyopi yalnızca yakın problemidir. 40-45 yaşına gelen bir insanın ilk fark ettiği sorun; her zamanki doğal okuma mesafesinden okuyamaması, elindeki objeyi biraz daha uzağa götürerek netleştirmesidir. Bu durum miyopları daha az etkiler. Özellikle düşük düzeydeki miyoplar gözlüklerini çıkarttıkları zaman yakını görebilir hale gelirler.

TOPLUMUN TAMAMINI ETKİLİYOR
Presbiyopi hipermetroptan farklı mıdır?
Farklıdır. Hipermetropi, miyop ve astigmat gibi bir kırma kusurudur. Hipermetropi ile presbiyopinin karıştırılmasının nedeni; hipermetroplarda da temel problemin yakını görememek olmasıdır. Düşük ve orta düzeydeki hipermetropide 40-45 yaş öncesi kişiler biraz önce bahsettiğimiz uyum mekanizmasını kullanarak hipermetropi kusurunu da yenerler. Aynı mekanizmayı hem uzakta hem yakında kullandıkları için özellikle yakın okumalarda güçlük çekmeye başlarlar. 40 yaşından sonra ise, hem uzakta hem yakında gözlük kullanmaları gerekir. Presbiyopi ise, 40 yaşından sonra gözün uyum yeteneğini yitirmeye başlamasıyla oluşan bir yakın görme problemidir. Yaşa bağlı olarak gelişir ve toplumun tamamını etkiler.

Presbiyopi'nin tedavisi nasıldır?
Presbiyopi başladığında, yani; yakındaki cisimleri görmekte zorlanmalar ortaya çıktığında, en kolay çözüm bir yakın gözlük edinmektir. Yalnızca yakını görmek için kullanılan bu gözlük, özellikle iş hayatında yoğun olan kişiler tarafından kolayca kabul edilemiyor. Bugün göz hastalıklarındaki birçok problemin üstesinden gelinebiliyor. İleri teknoloji sayesinde, lazerle miyop, hipermetrop ve astigmat tedavileri yaklaşık 10 dakikalık operasyonla yapılabiliyor. Yine kısa süreli operasyonla fako kullanılarak katarakt ortadan kaldırılabiliyor. Temel göz problemlerini çözebilen bilim dünyasının bugünlerde hedeflediği konulardan biri de presbiyopi tedavisi oldu.

GÖZDEKİ MERCEK DEĞİŞTİRİLİYOR
Presbiyopi ameliyatı zor mudur?
Hayır, zor bir ameliyat değil. Katarakt ameliyatına göre daha kolaydır. Biz bu operasyona 'refraktif lens değişimi' ya da 'şeffaf lens değişimi' diyoruz. Daha açacak olursak; gözümüzün içindeki doğal merceği göz numarasını düzeltmek amacıyla alıp, yerine yeni bir mercek koyuyoruz. Bu operasyon yöntemini gözleri lazer tedavisine uygun olmayan yüksek miyop ya da hipermetrop hastaları için tercih ediyoruz. Ameliyat yaklaşık 5-10 dakika sürüyor ve hasta ertesi gün yakını görmeye başlıyor. Görmenin tam olarak oturması ise, bir aylık zaman diliminde oluyor.

Kimler bu operasyona uygundur?
40 yaşın üzerinde, gözünde önemli bir problemi ve yüksek astigmatı bulunmayan kişiler bu ameliyatı olabilir. Miyop ya da hipermetrop hastaları, bu operasyonla hem uzağı hem de yakını gözlüksüz olarak görebilirler. Sadece yakın görme problemi yani; presbiyopi'si olan hastalar da çok odaklı lensin göz içine ameliyatla yerleştirilmesi sonucu, yakın görme yeteneklerini yeniden son derece iyi bir şekilde elde edebiliyorlar. Hasta kaç yaşında olursa olsun, bu ameliyat yapıldıktan sonra yakını mükemmel bir şekilde görebilir.

KATARAKT RİSKİ KALMIYOR
Bu ameliyatı olan bir hastada zaman içinde katarakt gelişirse ne yapıyorsunuz?
Bu operasyon sırasında hastanın doğal lensini aldığımız için ileriki yıllarda katarakt gelişimi gibi bir problem riski tamamen ortadan kalkmış oluyor. Bu operasyonu kataraktı olan hastalara da uygulayabiliriz. Katarakta bağlı görme problemi olan hastalar bu operasyondan sonra görme sorunları ortadan kalkacağı gibi, hem uzak hem de yakınla ilgili gözlük takmadan, yaşamlarını devam ettirebilirler.

Bu, dünyada da çok yeni bir ameliyat mı?
Aslında değil. Ama son yıllarda lens teknolojisindeki gelişmeler bu ameliyatlardan alınan sonuçları çok üst düzeye çıkarttı. Bu ameliyatlar dünyada sayılı birkaç göz hastanesinde yapılabiliyor. Türkiye'de de Dünya Göz Hastanesi'nde gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda, lazerde uyguladığımız yine yeni bir teknoloji olan Wavefront'ta da başarılı sonuçlar alıyoruz. Uzak ve yakın, gece ve gündüzü net görmeyi sağlayan, göz içine yerleştirdiğimiz özel lensleri dünyada belirli sayıda doktorun kullanma yetkisi var. Özel bir program sonucu bu lenslerin kullanılmasına izin verilen bu operasyonu yapan doktor sayısı da dünyada sayılı. Ben de bu operasyon ve lens kullanımı konusunda, Avrupa Katarakt Cerrahi Kongresi'nde kurs düzenliyorum.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Dolabınızı 10 Yaş Gençleştirin
 Muntazam Bir İçici Dört Sene İçinde Alkol Bağımlısı Oluyor
 Su, C Vitamini Egzersiz, Bakım
 Uzay Teknolojisi İle Kartal Gözleriniz Olsun
 Göz İçine Yerleştirilen Lenslerle Ömür Boyu Gözlüksüz...
 Kornea Nakli Yapmak İçin Organ Bağışı Gerekmiyor
 40 Yaşında 30 Gibi Görünün
 Çocuğunuzun Gözündeki Renk Değişimi Hastalık Habercisi
 'telaşlı Kadın Sendromu' Depresyonun Yerine Geçti
 Göğüs Kanserine Zeytinyağı
 'trafikte Önünü Bile Göremeyen Hastalar Araba Kullanıyor'
 Sarı Nokta Hastalığına Dikkat!
 Basit Bir Göz Muayenesi Vücut İçin Genel Check-up Değerinde
 Parmak Çocuklar Büyümek İstiyor
Huzurlu beraberlik için duygusal olgunluk şart
Huzurlu beraberlik için duygusal olgunluk şart
Evliliği 'iki insanın duygusal olarak yanyana gelmesinin medeni hali'...
Bayram alışverişi bol taksitli çok indirimli
Bayram alışverişi bol taksitli çok indirimli
Kurban Bayramı öncesi firmalar müşterilerini memnun edebilmek ve daha...
Sosyetikler bayramı 'kayarak' geçirecek!
Sosyetikler bayramı 'kayarak' geçirecek!
Bayram tatilinin sömestre denk gelmesini fırsat bilen İstanbul'un...
Deniz-Haluk Berdan
Deniz-Haluk Berdan
Sosyetede adları son zamanlarda çok zikredilmeye başlayan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.