kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte televizyon hastası!
İşte televizyon hastası!
Bütün dillerin küfürlerini biliyorum

İşte televizyon hastası!

Number One TV'de 'Mr. Night' isimli programla tanındı. Michael Moore'un şu anda yaptığı hikâyenin yerli versiyonunu yapıyordu; bir nevi şov-belgesel. Star'da Gece Hattı'nı sunarken yaptığı mimikler, haberleri sunarken verdiği tepkiler olay yarattı. TV yazarları ayağa kalktı, 'Kaş göz oynatan haberci olur'muydu? Ama o fenomen oldu! Radyoda sabah programları da derken şimdi başka bir kulvarda. Ekranın karşısına geçip sizin için televizyon izleyecek. Mesut Yar artık GÜNAYDIN'ın TV eleştirmeni....

Hep içinde yer aldığınız televizyon dünyasına bu kez karşısına geçip bakacaksınız. İnsanın içinde olduğu bir dünyayı eleştirmesi zor mudur?
Başlangıçta diyecekler ki, televizyoncudan televizyon eleştirmeni olur mu? Neciden olur peki? Limoncu ancak limonu eleştirebilir. Ben mutfağından geldiğim, 14 yıldır mesleğin içinde yapmadığım iş kalmadığı için, haberinden şovuna kadar, dikkatli ve titiz olacağım. İkincisi ben televizyon izliyorum, izleyiciyim yani. Televizyon izleyicisine 'Sen televizyon kritikeri olamazsın' diyemezler. Çünkü Türkiye'de televizyon izleyen herkes televizyon kritikeri! Sokağın yüzde 80'i günlük konuşma içinde bunu konuşuyor, dün akşam kimin kimi aldattığını, dizide ne olduğunu, yarışmada ne olduğunu konuşuyor. Dolayısıyla bence çok keyifli olacak. Tabii ki iyi olanı alkışlayacağım ama kötü olana da övgü falan beklemesin kimse. Sonuçta ben bu işin nasıl yapıldığını iyi biliyorum, kimin nerede hata yaptığını az çok kestirebilecek kadar bilgi sahibiyim. Oyuncuyu eleştirebilir misin dersen tiyatro yaptım; şarkıcıyı eleştirebilir misin dersen opera da var. Ben donanımlarımla bütün şeyleri şu anda karşılayabilirim.

* Biri çıktı ve dedi ki 'Kardeşim sen TV'de program yapıyorsun diye kendini bilirkişi mi zannediyorsun?' Buna cevabınız ne olur?
Kimin dediğine bağlı... Eğer okurun kendisi diyorsa, ben okurun bu tip bir ters hassasiyet göstereceğini düşünmüyorum. Çünkü zaten onlardan biriyim. Eğer medyadan biri kalkıp da böyle bir şey söylerse, o zaman gülerim ona! Bilirkişi olmak donanımlarla çok ilgili. Bilirkişi ne demek; burada hukuksal bir şey yapmıyoruz. Toplum hukuku var, toplumun genel kabulü var, bu kabulün çok dışına çıkmadan, bu kabulün içerisinde bir şey yapıyorsun ve bunu gerçekten de insan olarak, insanlığın iyiliği için yapıyorsun. Tabii ki kendi görüşün kendini bağlar. Rapor veremem ama evet, bilirkişiyim!

* Televizyon dünyasında olan bir televizyon eleştirmeni daha yok galiba Türkiye'de?
Eleştirmenlikten televizyona geçen var ama benimkisi ilk kez oluyor. Ali Atıf Bir mesela, hayatın kendisini eleştirmeye başladı giderek. Belki bir medya balansçısıydı ama artık farklı bir adam oldu, şimdi artık her şeye bir balans bulmaya çalışıyor! Hoca olduğu için büyük bir saygım var akademik duruşuna. Bir de Cengiz Semercioğlu var; o da kendi yaptığı işi televizyona taşıdı, Habertürk'te 'Full Ekran' diye bir şey yapıyor. Okan Bayülgen bence televizyon eleştirmenliğine doğru hızlı bir şekilde yürüyor. Ama onun programını eleştirdiğinde insanlar, o da biraz saygı göstermeli.

* Okuyucunun, izleyicinin nabzını nasıl tutacaksınız; eleştirileri kime, neye göre yapacaksınız peki?
Ben kendimi yürüyen steteskop olarak görüyorum. Bu da yaptığım işlerden kaynaklanıyor. Mesela gece yaptığım haberler, 5.5 yıl boyunca toplumun nabzını tutmadı, canına okudu! Orada çok zor bir iş vardı: Uykuyla uyanıklık arasındaki bir zamanda insanlara bir şeyler anlatmaya çalışıyorsun. Adam gözlerini kapatacağı sırada bir şey onu kendine getiriyor.

* Bir farkınız olacak mı?
Benim hazırlayacağım küçük köşelerde, çoğunluğu aslında şu anda popüler programlara gönderme olan başlıklar kullanılacak. Mesela bir tanesi 'Kimse Bunu Konuşmuyor!' Bu da şu; gerçekten insanların çok beğendiği, bazı kanallar var şehir efsanesi gibi! İstanbul'da sokağa çık, iyi giyimli, modern görünümlü kime sorarsan, önce 'CNBC-e'yi izliyorum' diyecek. Hiç mi arada zaplamıyorsun? Orada dürüst davranmak lazım. Biz o iyi giyimli, AB dediğimiz insanların da ne dediğini oraya yazmak zorundayız, ortalama insanın da neyle meşgul olduğunu oraya yazmak zorundayız. 'Kimse Bunu Konuşmuyor'da, gözden kaçan, emek isteyen, 12'den vurmuş programları seveceğim, okşayacağım. Koşulsuz bir popülizm asla olmayacak. Herkes Semra Hanım'ı izliyor diye bu program çok mu iyi? Ama şu da var; ben duyguları olan bir insanım. Beni irite eden bir şey, muhtemelen bana benzeyen yüz bin kişiyi de irite ediyordur.

* Bir televizyoncu olarak neleri yadırgıyorsunuz?
Ece Temelkuran'ın çok güzel bir lafı vardı 'Gelinim Olur musun?' üzerine... 'Dibine kadar Türk kadınının bağırsaklarını çıkardık ve gösterdik, artık gösterilecek bir şey yok!' Muhafazakâr bir insan olmamama rağmen, küçük de olsa bir mahremiyetin olması gerektiğini düşünüyorum. Açık toplum bu değil ki! Herkesin kendi kültürü içerisinde, kendine özgü mahremiyetleri var. Semra Hanım'ın bu kadar çok konuşuluyor olması beni irite etti. Hatta, kendi konuşmam bile! Bir dönem sonra her Semra deyişimde kendime küçük cezalar verdim. Cimcikledim kendimi! Kaçırılan bir kızı manken yapmak ya da televizyon programı sundurmak bana göre ne kadar affedilmez bir şeyse, Semra Hanım'ı da zorla para karşılığı bilmem neye sokmak aynı. Mesela spor programlarında kullanılan dil giderek kötüleşiyor. 'Ben iyi Türkçe kullanılsın' diyen bir adam değilim ama yeni bir hakaret dili gelişti.

* Radyoyu neden bıraktınız?
'Başka Yerde Yok', zaten hiçbir yere angaje olmamış, çok bağıran bir televizyon olmayan CINE 5'te kendi içinde hoş konsepti olan, butik bir program. Orada her gün mesela iki dizi oyuncusu ya da televizyoncu, yani mesleğim dışından insanlar ağırladığım için, o beni zaten çok besliyor. Birinden bahsedildiğinde hemen biliyorum kim olduğunu... Bir de radyoya yetişemeyecektim.

ŞİRİN SEVER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Keyif rehberi
 500 bin annenin sanal dert ortağı
 Mutlu olmanın 10 kolay yolu
 Önce figüran oldu sonra başrolü aldı
 Vitrin Meleği
 Bayramda Barbie günleri başlıyor
 Güzellik reçeteniz doğru mu?
 Bayram hediyesi Sizinkiler'den
AYŞE ÖZYILMAZEL
Dizide kolay hayatta nanay
Eski sevgilinin kardeşine...
GÜLSE BİRSEL
İlk galamdan anılarım!
Perşembeyi cumaya bağlayan gece,...
Su, C vitamini egzersiz, bakım
Su, C vitamini egzersiz, bakım
10 günlük diyet ve egzersiz programınız bugün tamamlanıyor. Belki de...
Uzay teknolojisi ile kartal gözleriniz olsun
Uzay teknolojisi ile kartal gözleriniz olsun
Görme kusurlarını gideren ameliyatlar artık son derece gelişmiş...
Kitapta buluştular...
Kitapta buluştular...
30 ünlü isim "Filiz 30 Yıldır Sizinle" adlı kitapta buluştu. Kitabın...
Balıklama atladı yönetmeni fırça attı
Balıklama atladı yönetmeni fırça attı
Hande Ataizi ve Nurgül Yeşilçay'ın başrolleri paylaştığı 'Melekler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.