kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yaraları sporla iyileştiriyorlar
Yaraları sporla iyileştiriyorlar
Askerler destekliyor

Sporun 'sınırı' yok

Sınır Tanımayan Sporcular örgütü iç savaşların çocuklar üzerinde yarattığı travmayı sporla aşmaya çalışıyor. Sınır Tanımayan Sporcular, Türkiye'den Kosova gibi bölgelerde çalışacak gönüllüler ve sponsorlar arıyor.


Yaraları sporla iyileştiriyorlar

Savaş bölgelerindeki çocukları sporla eğiten Sınır Tanımayan Sporcular örgütünün iki üyesi geçtiğimiz günlerde İstanbul'daydı.

Spor yapmak bazı çocuklar için günlük hayatın olağan aktiviteleri arasındayken dünyanın bazı bölgelerinde yaşayan çocuklar için lüks olabiliyor" diyor Frederic Goupy. Goupy, Sınır Tanımayan Sporcular örgütüne 6 ay önce katılmış. Yaklaşık 2 yıl önce tanıştığı bu örgütle çalışmaya karar verdiğinde Fransa'da sörf organizasyonları yapıyormuş. 30 yaşındaki Goupy, "Kosova'da çalışmayı ben seçmedim. Orada yaklaşık 2 buçuk yıl önce başlayan bir çalışma vardı. Organizasyonu yürüten kişinin görev süresi dolunca bana ihtiyaçları oldu. Ben de tekliflerine 'evet' dedim" diyor. Sınır Tanımayan Sporcular da daha önce adını defalarca duyduğumuz Sınır Tanımayan Doktorlar ya da Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi uluslararası alanda gönüllü çalışan bir sivil toplum kuruluşu. 1999 yılında Paris'te bir grup sporcu tarafından kurulmuş. Amaçları spor ile çocukların eğitimlerine katkıda bulunmak. Yani spor çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri sürecinde bir araç olarak görülüyor. Çalıştıkları bölgenin genel koşulları da göz önünde bulundurularak sportif aktiviteler için gerekli araç gereçten tutun da antrenör yetiştirilmesine kadar farklı alanlarda çalışmalarını yürütüyorlar. Bu çalışmalar için gerekli olan para bağışlar yoluyla elde ediliyor. Bu yüzden onlara bağışlanan bir çift spor ayakkabının bile büyük bir önemi bulunuyor. Yapılan sınırlı sayıdaki para ve malzeme bağışı yeterli olmadığı için çalışmalarını şimdiye kadar çok sayıda ülkeye yayamamışlar. Sınır Tanımayan Sporcular örgütü (Sport Sans Frontieres Fas, Bolivya, Afganistan, Senegal ve Kosova'da çalışmalarını 20 kişilik çekirdek kadro ile yürütüyor. Ancak bulundukları ülkelerde yetiştirdikleri antrenörler ve gönüllülerle bu rakam birkaç misline çıkıyor.

GÖNÜLLÜ ARIYORLAR
Sınır Tanımayan Sporcular örgütü Kosova'da çalışmalarına ilk olarak Sırp ve Arnavutlar için sorunlu bir bölge olarak bilinen Mitroviza'da başlamış. Daha önce iki gönüllü Fransız tarafından başlatılan çalışmalar birkaç aydan beri de Frederic Goupy ve Arnaud Cousin tarafından yürütülüyor. Frederic Goupy Paris'te ekonomi eğitimi aldıktan sonra yelken sporu ile ilgilenmeye başlamış. 10 yıldır yelken sporu organizasyonları yapıyor. 28 yaşındaki Arnaud Cousin ise Spor Akademisi'ni bitirdikten sonra bir süre Kanada'da çalışmış. Sonra kendisine profesyonel anlamda oldukça çok şey katacağını düşündüğü bu organizasyon için çalışmaya karar vermiş. Cousin; "Avrupa'nın ortasında yaşanan bu savaştan ve fakirlikten kimsenin haberi yok. Oysa Mitroviza dünyanın en önemli kentlerinden Paris'e Roma'ya ya da Viyana'ya sadece birkaç saatlik mesafede ve kimsenin hayal bile edemeyeceği düzeyde bir fakirlik yaşanıyor. Buradaki çocuklara yardım etmek beni çok mutlu ediyor" diyor. Kosova'daki zor koşullardan sonra İstanbul'a yılbaşı tatili için gelen Goupy ve Cousin, bu kadar büyük ve modern bir şehir göreceklerini ummadıklarını ve çok etkilendiklerini belirtiyorlar. Goupy, çalıştıkları Mitroviza'da çok sayıda Müslüman bulunduğunu ve Zvecan'da yaptırdıkları bir kapalı spor salonuna Türkiye'den, ismini gizli tuttukları bir yardımseverin sponsor olduğunu anlatıyor. Kosova'nın nihai statüsü hala belirlenmediği için İber köprüsü Mitrovitza'da gerilimin hala en yoğun yaşandığı yer. Bu yüzden Sınır Tanımayan Sporcular'ın desteğiyle ayda bir düzenlenen turnuvalar bazen sorun yaratabiliyor. Eğer organizasyon şehrin kuzeyinde yapılıyorsa Birleşmiş Milletler'e bağlı askerlerden diğer bölgelerdeki çocukların taşınması için yardım alınıyor. Goupy; "Bazen askeri araçlar ve askerler eşliğinde taşınmak çocuklar için bir oyun gibi algılanabiliyor. Bu çocukların psikolojik durumlarını sanırım herkes tahmin edebilir. Ama ben hayatımda hiç bu kadar çok askerin olduğu, su ve elektrik bile bulunmayan bir ülkede ilk kez bulunuyorum" diyor. Sınır Tanımayan Sporcular örgütü üyeleri Goupy ve Cousin, Kosova'daki çalışmaları yürütebilmek için gerekli parayı daha çok kendilerinin tedarik etmeye çalıştıklarını anlatıyor. Örgütün Kosova'da 6-17 yaş aralığında eğittiği yaklaşık 200 çocuk bulunuyor. Frederic Goupy, "Buralardan gerçekten büyük yetenekler çıkabilir. Ancak bu yetenekleri ortaya çıkaracak pedagoji ve spor eğitimi olan antrenörlerin yetişmesi gerekiyor" diyor. Bu yüzden hem gönüllü çalışmak hem de sponsor olmak isteyen Türklere kapılarının açık olduğunu özellikle vurguluyor. Sınır Tanımayan Sporcular örgütü ile ilgili ayrıntıları http://www.sportsansfrontieres.org sitesinden almak mümkün.

ULUSLARARASI bir organizasyon olan Sınır Tanımayan Sporcular örgütü tamamen gönüllülerden oluşuyor. Beş ayrı ülkedeki faaliyetlerini bağışlarla sürdürmeye çalışıyor

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Çocukların odaları büyüklere fark atıyor
 Ruhi Su anısına türkü gecesi
 Cezaevindeki sanatçı...
 İstanbul'da kıyamet günleri
 70'lerden çıkagelen şarkıcı ÖMÜR GÖKSEL
 21. yüzyılın Külkedisi
 Bin yıl yaşayacak adam
 Üniversitede güçler yarışı
 James Dean'in orta yaşlısı
 10 padişaha tanık oldu
 Bir Türk kızıyla tanıştı hayatının seyri değişti
 Sıfırları gitti değeri arttı
 Alışverişin başkenti
 Tekstilin öğrenci patronları
 İşgalcinin pişmanlığı
 Önce sergi sonra müzayede
 Yeni TCK ile fotoğraf yerine karakalem
 Restoranlar
 Cazın büyülü sesi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Rahşan Ecevit aslında 'Din elden gidiyor' dememiş 'Cin'...
THY'nin business class yolcusu arttı
THY'nin business class yolcusu arttı
Türk Hava Yolları geçen yıl yaklaşık 12 milyon yolcu taşıdı. 'Ticari...
Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu
Doğu'nun dürümüne hamsili Laz yorumu
Karadenizliler çorbasını, pilavını yaptığı hamsiden sonunda dürüm de...
Kale kapılarını önce kahve kokusu açtı
Osmanlı ordularının yapamadığını kahve yaptı ve dünyayı fethetti. Ne hazin...
Havyarın iyisi deniz kokar
Bakü'de gördüklerimi söyleyeyim; havyar, neft ve caz. Bu şehirde nereye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.