kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Annan planı yok

Başbakan Erdoğan Rusya gezisini dün akşam tamamlayıp yurda döndü. Erdoğan Ankara Esenboğa havaalanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kıbrıs konusunda Annan planının olmayacağını açıklayan Erdoğan, Ermenistan konusuna değindi..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümünde planın adının değil, içeriğinin önemli olduğunu belirterek, ''Öne sürülecek olan veya önümüze gelecek mevcut bir Annan planı şüphesiz ki olmayacaktır. Adının Annan planı olup olmaması önemli değildir. Önemli olan bunun içeriğidir ve bu içerik bir çözüm içermelidir'' dedi. Başbakan Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kıbrıs konusunda Türkiye'yi destekleyen açıklamalarına KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın tepki gösterdiği ifade edilerek, Türkiye'nin bundan sonraki adımlarının ne olacağı ve Türkiye ile Denktaş arasında yaklaşım farklılığı bulunup bulunmadığının sorulması üzerine şunları söyledi:

'Burada öyle zannediyorum ki bir şeyi anlamakta zorlanıyoruz. O da şudur; 17 Aralık sürecinin bitiminde, o akşam, Sayın Annan'ın, tebrik için bizi aramasından sonra, biz kendisini aramış ve özellikle Kıbrıs süreciyle ilgili olarak görüşeceğimizi ifade etmiştik. Yılbaşından sonra bunu yapabileceğimizi kendisine söyledik ve yılbaşından sonra da bu görüşmeyi biz planlarken, bu arada Asya felaketi oldu. Kendileri de bu bölgede ağırlıklı olarak bulunuyorlar. İlk fırsatta biz, kendileriyle görüşmek istiyoruz. Öne sürülecek olan veya önümüze gelecek olan mevcut bir Annan Planı şüphesiz ki olmayacaktır. Bunun adının, Annan Planı olup olmaması da önemli değildir. Önemli olan, bunun içeriğidir ve bu içerik bir çözüm içermelidir. Bir çözümü içerecek plana, kimsenin karşı çıkacağına inanmıyorum. Adı Annan Planı olmuş, başkası olmuş, bunlar önemli değil. Birşeyi, bir makam sahibi götürüyorsa, onun ismini alması, tarih boyunca bir teamüldür, bir alışkanlıktır, bu böyle de devam eder. Onun için isimden kaynaklanan bazı duygusallıklar şüphesiz ki olmaz, olmayacaktır da. Önemli olan içeriğidir. Eğer içeriğinde, Kuzey Kıbrıs'taki vatandaşlarımızın çıkarları korunuyorsa, oraya adil, kalıcı bir barış getiriyorsa, böyle bir çözüm planı konusunda şüphesiz ki herkes elinden gelen gayreti gösterecektir.

Her zaman 'çözümsüzlük çözüm değildir' dedik. Bunu yaparken de 'karşılıklı olarak her iki tarafın da kazancını gözeten bir anlayış' dedik, olaya böyle yaklaştık. 'Ben seni yendim, seni aştım, senin üstündeyim' böyle bir anlayış olmayacaktır. Her iki tarafın da kazandığı adil, kalıcı bir barışı getirecek bir planı biz konuşuyoruz. Bu planı da her zaman desteklediğimizi söylüyoruz ve bundan sonra da bunu destekleyeceğiz. Burada herhangi bir tereddütümüz yok.'

'DARGIN KOMŞU İSTEMİYORUZ'

Başbakan Erdoğan, Ermenistan ile ilişkiler konusundaki bir soruyu yanıtlarken, şöyle konuştu: 'Biz, Ermenistan'a karşı olumlu adımlarımızı hep attık. Bu olumlu adımların en önemlisi, havayolculuğunda kapılarımızı açmamızdır. Şu anda İstanbul Atatürk Havalimanı, Ermenistan Havayolları'na açıktır ve haftada 4 gün İstanbul Atatürk Havalimanı'na seferleri vardır. Kara noktasında bu yok. Ondan sonra özel hava taşımacılığında aynı şekilde, bunlar devam etmektedir. Fakat bizim de tabii bazı taleplerimiz vardır. Nedir bu? İşte 1923 Kars Anlaşması vardır. Eğer 'ben bunu tanımıyorum' diyorsa, 'onu tanımıyorum' dediği yerde, kusura bakmasınlar, o zaman biz de tanımayız. Ama biz buna rağmen ne diyoruz? Biz dargın bir komşu istemiyoruz. Biz bunları aşalım istiyoruz. Bunu aşmak için de öbür tarafta Karabağ'da işgal ettikleri yerler var. Bunların, dostane bir
şekilde, oturup aşılmasında büyük faydalar olacağı kanaatindeyiz ve bunda da biz umutsuz davranmıyoruz, umutlu olmak istiyoruz. Elimizden gelen neyse, bunu yapmaya hazır olduğumuzu da hep söyledik, söylüyoruz.'

Başbakan Erdoğan, Putin'in samimi açıklamalarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya ise 'İyi değerlendiriyorum, gayet
güzel, gayet olumlu, dostane bir şekilde geçti ve Rusya-Türkiye arasındaki rakamlar, herhalde o samimi görüşmenin bir ürünü olsa gerek'' karşılığını verdi.

Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin süreci Putin'in nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, 'O konuda da olumlu düşünüyor ve tebrik de ettiler. O süreci Türkiye'nin başarıyla geçirdiğini ve başarılı neticelendirdiğini, 'bundan dolayı da tebrik ederiz' dediler. Yaklaşım tarzları o' dedi.

RUSYA'DAKİ TEMASLAR

Başbakan Erdoğan, Rusya'ya resmi ziyaretindeki temasları konusunda bilgi verirken, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü, ağırlıklı olarak bölgedeki siyasi gelişmeleri ve enerji konularını ele aldıklarını ifade etti. 'Gerçekten çok çok faydalı görüşme oldu'' diyen Erdoğan, görüşmelerde ağırlıklı olarak, Irak, Ortadoğu, Kıbrıs ve Ermenistan konularının müzakere edildiğini, Ortadoğu ve bölgede müşterek neler yapılabileceğinin üzerinde durduklarını bildirdi. Başbakan Erdoğan, ''İkili ilişkilerimizi uluslararası ve bölgesel olarak ele almak suretiyle BM Güvenlik Konseyi boyutunda da bizim kendilerinden bazı ricalarımız oldu. İzolasyonun adil olmadığını, hazırlanacak Annan Planı konusunda kendisinin destekleri olacağını da orada ifade ettiler ve bu konuda her türlü çabayı göstermeye hazır olduğunu yine çok açık net ifade ettiler'' diye konuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ

İki ülke arasında 11 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacimini 2005'te 15 milyar, 2007'de 25 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, bu konuda her iki ülkede de siyasi iradenin mevcut olduğunu gördüklerini dile getirdi.

Rus yetkililerin müşterek bazı yatırımlar yapmak istediklerini, üçüncü ülkelerde ve özellikle de Irak'ta bazı yatırımlara müşterek girmenin söz konusu olduğunu ifade ettiklerini kaydeden Erdoğan, 'Rusya'daki kamu projelerinde Türk müteahhitlerinin yeni ve önemli işler üstlenmelerinin de mümkün olduğu müjdesini kendilerinden bizzat aldık' dedi.

Erdoğan, Moskova'da açılışını gerçekleştirdiği Türk Ticaret Merkezi ile Boyner mağazasının, Türk işadamlarının Rusya'da farklı bir konuma geldiğini gösterdiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, Rus yetkililerinin, özellikle, Türk müteşebbislerine karşı tavırlarının çok olumlu olduğunu gördüklerini, bunun, gelişmelerin hangi istikamette olacağını gösterdiğini vurguladı. Erdoğan, iki ülke arasındaki münasebetlerin bakanlar, işadamları ve sivil toplum örgütleri arasında devamlı olması yönünde de kararlar aldıklarını söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP YDK toplanamadı
 "Estağfurullah, cenaze işimiz var!"
 Sarıgül demokratik ve açık kurultay istedi
 Baykal çekilirse restorasyon başlıyor
 Ağar: Abizaid'in talepleri vahim
 AKP'liler'den Nazım'a 'Fatiha'
 Meclis 40 vekile yine dokunmadı
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul Rize hattı
Doğu Karadeniz'in şirin ili Rize...
YAVUZ DONAT
Kurultay salonunda teftiş
Çarşamba, saat 12.00...
'Pırlanta gibi çocuklardı
Sarıyer katliamının planlayıcısı olduğu iddia edilen ve intihar eden...
Bilanço her yıl kabarıyor
Romatizma her yıl eklenen 16 bin yeni vaka ile en sık rastlanan...
Türk baba ve iki oğlu şüpheli yangında öldü
Türk baba ve iki oğlu şüpheli yangında öldü
Anvers kenti yakınındaki evde sabaha karşı çıkan yangında Süleyman...
İncirlik formülü şoförleri kurtarır
İncirlik formülü şoförleri kurtarır
Afganistan'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan ABD Merkez Kuvvet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu