kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 
İş ararken evlendirildiler
ÖZ-DE-BİR korsan dershanelere savaş açtı

İş ararken evlendirildiler

Adapazarı'nda işsiz 5 arkadaş, 8 yıl önce bir kahvehanede otururken yanlarına gelen ve kendilerini yurt dışına götürebileceğine söyleyen bir kişiye, inanınca, isimlerini bile bilmedikleri Romen kadınlarla evlendirildiler. Bu evliliklerden ancak 2 yıl sonra haberleri olan arkadaşlar, tam 6 yıldır eşleri görünen kadınları arıyorlar.

Romanya'da işçi olacaklardı
Aynı mahallede yaşayan Hüsamettin Yıldız (31), Bayram İlan(28), Yılmaz Baştan(29), Murat Keske (26) ve Ali Özcan'ın(28) yolu 8 yıl önce işsiz oldukları için vakit geçirdikleri bir kahvehanede Mehmet Bayrak ile kesişti. Gençlerin uzun süre aramalarına rağmen iş bulamadıklarını öğrenen Bayrak, Ankara'da merkezi olan bir şirketin Romanya'da inşaat işi yapacağını ve bu ülkeye işçi götüreceğini söyledi. Bununla da yetinmeyen Mehmet Bayrak arkadaşlara, söz konusu ülkeye işçi olarak götüreceğine dair söz verdi.

Olacaklardan habersizdiler
İşsizliğin ve parasızlığın bunalttığı gençler de ailelerine söylemeden Mehmet Bayrak ile Ankara'ya gittiler. Başlarına geleceklerden habersiz, yurt dışında işçi olmanın hayallerini kuran gençler, şirket yetkilileri tarafından önce fotoğrafçıya götürüldüler. Kendilerine bir avukatın da eşlik ettiği gençler, daha sonra götürüldükleri noterde iş sözleşmesi diye kendilerine uzatılan vekaletnameye imza attılar.
Ardından da şirket yetkilileri ile Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'ne gittiler. Baştan, Yıldız, İlan, Keske ve Özcan burada da Sivrihisar Nüfus Müdürlüğü'ne tek tek alınıp, okumadıkları bir evrağa imza attılar.

Umutlarını yitirdiler
Tüm bunların ardından evlerine dönen 5 arkadaş, Mehmet Bayrak'tan gelecek telefonu beklemeye başladılar. Ancak aradan geçen 2 yıla rağmen Bayrak'tan bir haber alamadılar. Tüm umutlarını yitiren arkadaşlardan Yılmaz Baştan, evlenmeye karar verdi.
Nişan için hazırlıklar yapan Baştan, nüfus cüzdanını değiştirmek için Adapazarı Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduğunda ise beyninden vurulmuşa döndü. Çünkü, nüfus kütüğüne Romen uyruklu Simone Babriela Codıcarm ile 5 Mart 1996 yılında evlendiği kaydı düşülmüştü. Tuzağa düşürüldüklerini anlayan Yılmaz Baştan hemen arkadaşlarına haber verdi. Yaptıkları başvurular sonucunda da Hüsamettin Yıldız, Daniela Vancut Teddorescu ile, Murat Keske Jenelea Gheorghe ile , Ali Özcan Mihaela Pruse ile, Bayram İlan ise Mihaile Berceu ile evli olduklarını öğrendiler.
İş bulmak isterken yüzlerini bile görmedikleri kadınlarla evlendirildikle ortaya çıkan arkadaşların aynı gün imza atmalarına rağmen, evlilik tarihlerinin farklı olarak düzenlediği belirlenirken tuzağa nasıl düştüklerini de bir bir araştırmaya başladılar.

Lüks çeyiz kurbanları
İş ararken isimlerini bile bilmedikleri kadınlarla evlendikleri ortaya çıkan 5 arkadaşın çeyiz hakına kurban gittikleri ortaya çıtı. Yasaya göre Türk bir erkekle evelenen yabancı uyruklu bir kadının çeyiz olarak lüks otomobil ve kullanabilceği eşyaları gümrük vergisi ödemeden yurda sokabilmesinden faydalanan otomobil kaçakçılarının 5 genci kandırarak haberleri olmadan yabancı kadınlarla evlendirdikleri ve bu yolla yurda soktukları lüks otomobilleri sattıkları belirlendi.

Hâkim inanmayınca
Başlarına gelen korkunç olayın yabancı uyruklu kadınlar aracılığıyla yurt dışından getirdikleri otomobilleri ucuz fiyata satan bir çete tarafından organize edildiğini belirleyen arkadaşlar, hemen kadınlardan boşanmak için kolları sıvadılar. Ancak sadece isimlerini bildikleri kadınlara bir türlü ulaşamadılar. Bunun üzerine de ayrı ayrı 'şiddetli geçimsizlik' gerekçesiyle boşanma davası açtılar. Fakat, davaların görüldüğü mahkemelerin hakimlerini yaşadıklarına inandıramayınca boşanamadılar. Tam iki yıl süren davalar, bir de yanlış anlatımlarda bulunan şahitler eklenince aleyhlerinde sonuçlandı.

Kızı nüfusa kayıtlı değil
Bu süreçte Murat Keske, evlendi. Ancak boşanamadığı için eşine, resmi nikah kıyamadı. 2 yaşındaki kızını da nüfusuna geçiremedi. Murat Keske, yaşadıklarına hala inanamadığını söyleyerek, "Çetenin yaptıklarına kimseyi inandıramadık. Eşime nikah kıyamıyorum. Kızım okul çağına gelinceye kadar bu sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi.

Nüfus müdürü ceza aldı
Öte yandan Adapazarlı gençleri, Romen kadınlarla evlendirdiği ileri sürülen dönemin Sivrihisar Nüfus Müdürü İlhan Bakırcı'nın "çok sayıda usulsuz evlilik yaptırdığı" suçlamasıyla yargılandığı mahkeme tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Marka yaratan genç reklamcılar üzerine   / 11-01-2005
 Genç senarist genç yönetmen olurken!..   / 10-01-2005
 Katil adaylarına önemle duyurulur!..   / 09-01-2005
 'Filim' gibi bir olayın kahramanı Seher kız oldu!   / 08-01-2005
 Polisi suçla kurtul.. Oh ne alâ ne alâ!..   / 07-01-2005
 Foto muhabirinin gücü basının da gücüdür aslında   / 06-01-2005
 Takım oyununun gücü ve büyüsü üzerine...   / 05-01-2005
 Hacettepe Üniversitesi ve 'Kepsiz tabutlar!..'   / 04-01-2005
 Babası öldürülen bir genç kız bana mektup yazdı!..   / 03-01-2005
 Bravo Sakarya Jandarma bravo İstanbul Asayiş Büro...   / 02-01-2005
MANSUR FORUTAN
Sanatsevere bir hizmetimiz olsun!
Wannabe: (argo)...
MEHMET BARLAS
Kentlerin güvenliği, sınırların güvenliği kadar...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul 'kurban' ediliyor
Kurban Bayramı'na çok az...
SAVAŞ AY
İş ararken evlendirildiler
Adapazarı'nda işsiz 5...
REFİK DURBAŞ
Doğuş
Otizm ve Yaygın Gelişimsel Bozukluk, dünyada...
SAİT GÜRSOY
Kızılay afet bilincini oluşturuyor
Temelleri 11 Haziran...
HINCAL ULUÇ
Dünya saflarla dolu..
Bir yandan CHP'ye bakıyorum.. Bir...
EMRE AKÖZ
Terörist Türk ailesi
CNBC-e kanalında '24' adlı...
Asper'in intikamı: 4-6
Asper'in intikamı: 4-6
Beşiktaş, Malmö'ye penaltılarla yenilip elendi. Kartal, 2001-02'de...
Kartal'da rota Hollanda
Kartal'da rota Hollanda
Siyah-beyazlılar, şimdi de Hollandalı De Jong ve Van Bommel'in...
'Sıra size de gelecek'
Kavgalı geçen grupta Baykal, Erdoğan'ın, "Baykal benden medet...
CHP'ye yeni bir yönetim tarzı gerek
CHP'de 29 Ocak'ta yapılacak olağanüstü kurultayda genel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu