kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Putin Kıbrıs'ta arabulucu
İran ve Suriye'den güvenlik önlemi
Ermenistan için devrede
Kremlin Sarayı'ndaki elmas müzesini gezdi

Putin'den Kıbrıs jesti

Rusya Devlet Başkanı sürpriz bir tutumla Annan'ı aradı ve 'KKTC tecridi adil değil' dedi.

Rusya lideri, Moskova gezisinin ikinci gününde Erdoğan'a Kıbrıs'ta istenen jesti yaptı. Görüşmeye ara verip BM Genel Sekreteri'ni aradı ve KKTC'nin tecridini eleştirdi.
Putin referandum öncesinde ambargonun kaldırılmasını veto ettiklerini, ancak Türkler'in Annan Planı'na evet demesiyle durumun değiştiğini söyledi.


Putin Kıbrıs'ta arabulucu

Başbakan Erdoğan'la görüşen Rusya Devlet Başkanı Putin, KKTC'ye uygulanan tecridin adil olmadığını söyledi. Görüşme sırasında Kofi Annan'ı arayan Rus lider, Annan sürecine destek çıktı.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelere Putin'den gelen sürpriz bir jestle Kıbrıs konusu damgasını vurdu. Putin, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde KKTC'ye yönelik ambargonun hafifletilmesi aleyhinde vetosunu kaldırma konusunda herhangi bir taahhütte bulunmazken, Rusya'nın önceki tutumuna göre, yumuşama sinyalleri verdi. KKTC'ye uygulanan tecridin adil olmadığını belirten Putin, BM Genel Sekreteri'nin çabalarını destekleyeceklerini, Güvenlik Konseyi'nde ise diğer üyelerin tavrına göre tutum belirleyeceklerini söyledi.

ANNAN'I TELEFONLA ARADI
Putin, Başbakan Erdoğan ile görüşmelerini sürdürdüğü sırada BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı telefonla arayarak, Ankara'ya beklenmedik bir jest yaptı. Rusya'nın Genel Sekreter'in ortaya koyacağı çabaları destekleyeceklerini söyleyen Putin, başbakanlık kaynaklarına göre, Başbakan Erdoğan'a da "Sayın Annan'ın adını taşıyan planı destekliyoruz. Bu planda, KKTC ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve uygulanan tecridin kaldırılması da var" dedi. Toplantı sırasında ve Türkiye gezisinde Başbakan Erdoğan, açık bir şekilde Putin'den, Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki tutumunu değiştirmesini istemişti.

HEYETTE KIBRIS TÜRK'Ü
Son 30 yıldır Kıbrıs Rum kesimini destekleyen Rusya'dan gelen jest, Başbakan ve beraberindeki heyet tarafından memnuniyetle karşılandı. Rus lider, Türk işadamlarının kendisine takdimi sırasında bir sürprizle karşılaştı. Türk tarafının isteği üzerine kürsüye çıkan KKTC Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar, KKTC'ye uygulanan ambargo konusunu gündeme getirdi. Tunar, "BM Güvenlik Konseyi üyesi bir devlet olarak Kıbrıs konusunda ortaya koyacağınız katkı hem bölge, hem de dünya barışına katkı sağlayacaktır" dedi. Putin, Kıbrıs ile ilgili çok sayıda soruyla karşılaşınca şunları söyledi: "Kıbrıs'ta yapılan referandum öncesinde biz taraflar üzerinde baskı oluşturmamak için ambargonun kaldırılması konusunda ret oyu verdik. Bu kararımızı Türk Dışişleri Bakanlığı'na bildirerek aldık. Referandumda, KKTC'li Türklerin çözüme hazır olduklarını gördükten sonra tecridin adil olmadığını düşünüyoruz." Kıbrıs konusunda çok hassas ve nazik hareket etmek gerektiğini belirten Putin, ilk etapta BM Genel Sekreteri Annan'ın planını destekleyeceklerini ve Konsey'e sunacağı rapora göre hareket edeceklerini söyledi. Putin, ambargoların kaldırılması konusunda Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerin tavrına göre hareket edeceklerini ve bu süreçte Türkiye ile işbirliği içinde olacaklarını da sözlerine ekledi.

GERİCİLİĞİN TANIMINI YAPTI
Erdoğan dün akşam katıldığı Finansbank tarafından düzenlenen yemekte Türkiye'nin ekonomik ve ticari gelişiminde emeği geçenlerin yanı sıra kapalı ülkeyi dünyaya açan geçmiş siyasilerinde emeği olduğunu belirterek "Onları da rahmetle anıyorum" dedi. Dünyadaki gelişmelere kapalı olan ülkeleri "gerici" olarak niteleyen Erdoğan şunları söyledi: "Biz dışarı kapalı bir toplum olarak büyümeye çalışıyorsak, böyle bir dünya yok işte bu gericiliğin ta kendisidir. Asırlar önce bunu ecdadımız yaptı. Tuttular kadırgalarla kumaştan yiyeceğe kadar ticaret yaptılar. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum dönemde Türkiye'yi tanımamaların utancını yaşadım. Bir uluslararası toplantıda İstanbul deyince tanındı Türkiye denince tanınmadı ama artık dünya gündeminde Türkiye var Rusya'nın da gündeminde artık Türkiye var."

Bülent AYDEMİR - MOSKOVA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Şüpheli komşunun esrarengiz intiharı
 İki kritik talep
 Veda gözyaşları
 'İnsani gelişme'de en ileri il Kocaeli, en geri Şırnak
 Soygun sırasında derin uykudaydılar
 CEO'nun villası da soyuldu
 Depremi hayal bile etmek istemiyorum
 Türk kadınının adı da yok resmi nikâhı da
 Yuvaya dönüş
 Rektörlük yarışında Hasan Yazıcı çekildi
 İran ve Muğla'da deprem paniği
ERDAL ŞAFAK
"Tehlikeli" virüs
Arap kralları, şeyhleri, emirleri bu...
UMUR TALU
Kurşun geçirmez imaj
Bir kentte önce bir profesörle 3...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Abizaid burada PKK sandıkta
CENTCOM Komutanı John...
Barış yolunda 3 adım
ABD Başkanı Bush, Filistin lideri seçilen Mahmud Abbas'ı Beyaz...
Yemin töreni defile gibi olacak
ABD Başkanı Bush'un ikinci dönem için yemin edeceği gecede karısı ve...
Asper'in intikamı: 4-6
Asper'in intikamı: 4-6
Beşiktaş, Malmö'ye penaltılarla yenilip elendi. Kartal, 2001-02'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu