kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sevdikleri için dua ediyorlar
Köpeğim huzur içinde uyuyor

Tuzla'daki "Havyan mezarlığı" her gün hüzünlü cenaze törenlerine ve mezar ziyaretlerine sahne oluyor. Bugüne kadar 200 kadar kedi ve köpeğin gömüldüğü bu bakımlı mezarlıkta ücret alınmıyor. Tek koşul mezarın başına bir ağaç dikmek.


Sevdikleri için dua ediyorlar

Tuzla'daki "hayvan mezarlığı" her gün hüzünlü cenaze törenlerine ve mezar ziyaretlerine sahne oluyor. Bu güne kadar 200 civarında kedi ve köpeğin gömüldüğü mezarlık son derece bakımlı.

Leydi Pelenk, kardeşinin biricik ablası, abacık, ablasının kuzusu badem gözlüm, pamuk prensesim beyazım aşkım, kızım, kızlar güzeli yavrum, seni çok seviyoruz bebeğim, canımın yarısını bıraktın döşcüm", "Kedilerin kralı Kocaoğlan kalbimizdesin", "Cennet hediyesi sevgili oğlumuzla tekrar kavuşuruz", "Toby seni çok özlüyoruz"... Mezar taşlarına kazınan bu duygu dolu kelimeler kedi ve köpeklerini toprağa vermiş olan hayvan dostlarına ait.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nce Tuzla'da 3 yıl önce açılan "Hayvan Gömü Yeri" hepsi birbirinden bakımlı mezarlarıyla dikkat çekiyor. 200 civarında hayvanın gömülü olduğu alanda, taze çiçeklerle süslenmiş, çimlendirilmiş, mermerle ya da ferforje demirlerle çevrilmiş çeşit çeşit mezar bulunuyor. Beyaz üzerine siyah beneklerle bezenmiş bir mezarda, Dük adında bir dalmaçyalı yatıyor. Bir başka mezarın üzerinde hayvanın en sevdiği oyuncağı duruyor.
Yer olarak epey sapa kalsa da buraya hayvanlarını gömenler küçümsenmeyecek bir ziyaretçi kalabalığı oluşturuyor. Bakırköy'den, Avcılar'dan bile her hafta gelenler olduğunu söyleyen mezarlık görevlileri, ziyarete gelenler arasında mezar başında Kuran okuyanların olduğunu da hatırlatıyor. Kalabalık gruplar halinde gelip siyahlar giyip cenaze töreni yapanlar dahi oluyormuş bu mezarlıkta.
İBB Veteriner İşleri Müdürü Hüner Öztürk, hayvanı ölenlerin, Büyükşehir Belediyesi'ne bir telefon açmasının yeterli olduğunu çok uzun bürokratik işlemlere gerek olmadığını söylüyor: "Buraya kendi imkanlarıyla getiriyorlar. Geldikten sonra, tutanak formlarımız var bunları dolduruyorlar. Bir nüshası bizde kalıp dosyalanıyor, bir nüshası da hayvan sahibine veriliyor. Daha sonra bizim görevlilerimiz yardımıyla defin işlemi gerçekleşiyor. Bir poşete konuyor ve üzerine kireç dökülüyor. Böylelikle mikrop saçması engelleniyor."
Tuzla Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yakınındaki 20 dönüm arazi üzerindeki hayvan mezarlığının etrafı tamamen tel örgülerle çevrili. Hüner Öztürk burayı hizmete sokmaktaki amaçlarını şöyle açıklıyor: "İnsanlar yıllarca beraber yaşadıkları hayvanlar ölünce sağa sola atamıyorlar, gömecek yer arıyorlar. Öncelikle bu ihtiyacı karşılamak için böyle bir yer düşündük. Ayrıca sağlık açısından da önemi var. Ölen hayvan bir hastalık sonucu da ölmüş olabilir. Rastgele bir yere bırakılırsa çevre kirliliğine veya bir hastalığa yol açabilir. Bu nedenle çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gömülmesi için gömü alanı oluşturduk."

BİR AĞAÇ DİKMEK YETERLİ

Tuzla Hayvan Gömü Yeri'nde verilen hizmetten bir ücret talep edilmiyor ancak tek bir şart var. Mezarın başına bir ağaç dikmek. Ayrıca mezar alanının ancak 3 yıllığına tahsis edilebildiğini söylüyor Hüner Öztürk: "Buradaki gömü alanları üç yıl tahsisli, gömü yapan kişiye biz buranın tapusunu vermiyoruz. İstanbul'da yer bulmak zor. Özellikle hayvanların gömülebileceği şartlara uygun yerler bulmak zor. Çünkü bunlar yerleşim alanı dışında olacak, su havzası dışında olacak. Çevre kirliliğine neden olmayacak, diğer hayvanlar tarafından eşilmesine neden olmayacak yerleri seçmek zorundasınız. İşte gerek görülürse, bunların üstüne tekrar gömü yapmak için kullanabiliriz diye en fazla üç yıllığına tahsis ediliyor." Öztürk ayrıca Avrupa Yakası'nda da uygun bir alan tespit edildiğinde bir hayvan mezarlığı açılacağını belirtiyor.

Neslihan Tunç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 2005'e imzanızı sigarayı bırakarak atın
 'Hayır' diyecek kadar param var
 Dışarı Çıkmadan Önce
 En meşhur New Yorklu'da Osmanlı geni
 Zıt kutupların aşkı
 Doğumgünü kutlanıyor
 Yeni Mekanlar Denemek İsteyenlere
 Boğaz'ın sevimli yunusları
 Taklit değil tiyatro yapıyoruz
 Kısa...kısa...kısa...
 Tokluğunuz ne kadar değil ne yediğinize bağlı
 Renk körlerine özel kontakt lens müjdesi
 Doğum kontrol hapları şişman kadınlarda etkisiz
 Dansın gücüyle enerjinizi artırın
 Bozulmayan araba, bebek cep telefonu ve bilgisayar
 Broadway'den İstanbul'a
 Gelenekselle modern buluşuyor
 Eski kürklerinizi değerlendirin
 Avrupa'nın ünlü markaları bir arada
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Taksim'de elinde valizle koşan kadın benim...
KENAN ONUK
Vengerov'un muhteşem konseri
Geçen yılın ülkemiz...
Yemekten önce özel bir kokteyl içmek ister misiniz?
Evde yemeğe hazırlama içkisi olarak ikram edilirdi kokteyl. Ama giderek bar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.