kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filistin, iki uluslu tek devlet fikrine alışıyor


Bu görüş, Filistin Siyaset ve Kamuoyu Araştırma Merkezi yöneticisi Shikaki'ye ait. Shikaki, Ebu Mazen'in desteğe ihtiyacı olacağı görüşünde. Ebu Mazen, halkı indinde Arafat değil. Olamaz da....

Filistin yönetimi Ramallah'taki Kültür Sarayı'nda mükemmel bir basın merkezi kurmuş. Bu binanın 8 milyon dolarlık maliyetini Japonlar yüklenmiş. Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü de inşaatı yapmış. Bu nedenle binanın bulunduğu sokağın adı 'Tokyo Sokağı'. Ses düzeninden sorumlu Muhannad, Filistinli ud üstadı Simon Shahin'in burada verdiği konserden parçalar çalıyor. Gazetecilere ayrılan oda tam teçhizatlı ve Filistinli gençler herkese bilgisayar problemleri çıktığında yardımcı oluyor. Seçim genelde gayet iyi geçiyor. Tıpkı 1976'daki yerel seçimde olduğu gibi bu kez de Arap dünyasındaki en özgür seçim, işgal ve bunun getirdiği zorluklara rağmen, Filistin'de yapılıyor. Sonuçlar aşağı yukarı belli olduğundan her milletten gazetecinin asıl merakı katılım oranı.

İNTİHAR EYLEMLERİNE DESTEK
Filistin Siyaset ve Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin (www.pcpsr.org) saygın yöneticisi Dr. Halil Shikaki Cumartesi günü konuştuğumuzda seçime katılımın yüzde 60'ın altına düşmesi halinde meşruiyet sıkıntısı yaşanacağını söylemişti. Filistin'e gelen herkesin uğrak yeri olan merkezde Shikaki, Filistin seçimi ve bunun arkasındaki siyasi durumun analizini yapıyor. Filistinliler'in üç ana tercihi var: Hamas, Mervan Barguti'nin temsil ettiği El Fetih içindeki genç kuşak milliyetçiler ve Ebu Mazen'in (Mahmud Abbas) temsil ettiği eski kuşak El Fetih/FKÖ yöneticileri. Bunlardan ilk ikisi seçimde yok. Ancak Barguti eski toprak liderlerden, 1989'dan beri yapılmayan El Fetih kurultayını ağustosta toplama sözü aldı. Cumartesi günü meclis seçiminin tarihi de 17 Temmuz olarak saptandı. Shikaki'ye göre asıl mesele seçmenlerin tercihlerinde ortaya çıkıyor. Filistinliler'in yüzde 80'i müzakerelerin başlamasını, ateşkes ilan edilmesini ve İsrailliler'le nihayet uzlaşmayı istiyor. Ebu Mazen'in bu sonucu elde edebileceğine de inanıyorlar. Ancak şiddetin yanlış seçim olduğunu baştan beri söyleyen Ebu Mazen'e karşın Filistinliler'in büyük çoğunluğu şiddetin yarar getirdiğini, İsrail'in Gazze'den çekilmesinin ancak böyle gerçekleştiğini söylüyor. İntihar saldırılarını onaylayanlar 1996'da yüzde 20 iken, bugün yüzde 60'larda. Hem bu tezat, hem de çok yakın zamana kadar Filistinliler'in Ebu Mazen'e çok az güven duyması kendisinin tam anlamıyla bir geçiş dönemi siyasetçisi olacağını gösteriyor. Cuma gecesi basın toplantısında izlediğim Ebu Mazen, bu sorumluluğun bilincinde, gayet ağırbaşlı ve sorumlu bir görüntü veriyordu.

MUHALEFET PARTİSİ HAMAS
Shikaki'ye göre de Ebu Mazen'in oynayacağı rol çok önemli ancak yardıma ihtiyacı olacak. Onun pembe senaryosunda seçimlerden bir ay sonra Filistin-İsrail arasında ateşkes ilan edilir, altı ay içinde güvenlik güçlerinin yeniden yapılanması tamamlanır, İsrailliler anlayışlı davranır, milisler silahsızlandırılır, seçimler yapılır ve meclise de giren Hamas normal bir muhalefet partisi haline gelir. Bu senaryonun gerçekleşme şansını ise yüzde 0'dan fazla, 50'den az görüyor. Gerekçesi de Şaron'un gerçekten hakkaniyetli bir çözüm istediğine inanmaması. Ancak Şimon Peres'in hükümetteki varlığının bir fark yaratabileceği fikrini yabana atmıyor. Geçenlerde bir konferansta karşılaştığımızda Shikaki, Filistinliler'in giderek iki uluslu tek devlet fikrini daha ciddiye almaya başladıklarını söylemişti. Bunu sorduğumda Arafat'ın ölümünden sonra iki devletli bir çözümün yeniden tercih edilir hale geldiğini söyledi. Ancak Filistinliler'in kendilerine çeki düzen verme çabalarına rağmen dünya kamuoyunun da yardımıyla müzakerelere dönülemezse bu talebin yeniden ve daha ciddi şekilde gündeme gelebileceğini söyledi. Ebu Mazen, Filistinliler'e yeni ve daha geniş bir siyaset yapma alanı açmaya çalışıyor. Arafat'ın yöntemlerinden de üslubundan da uzak, ağzından çıkan sözün arkasında duracak birisi. Ama halkı indinde Arafat değil. Olamaz da. Gene de kendisiyle aynı fikirde olmayan Filistinliler dahi çabasını olumlu görüyorlar ve kendilerini daha iyi yönetmeleri gerektiğinin farkındalar. En azından demokratik olgunluklarını göstererek İsrail'in elinden bir mazereti almak istiyorlar. Bu demokratik olgunluğu göstermek sanki tüm toplumun tarihi görevi haline gelmiş.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İsrail onunla masaya oturmaya hazırlanıyor
 Avrupa'yı sel aldı
 Altı ay boyunca yemek dağıtılacak
 'Felaket, Allah'ı unuttuk diye oldu'
 İki hafta sonra sağ kurtuldu
 En acı ders zili çaldı
 100 bin çocuk kimsesiz
 Vatikan 'Harlem' gibi
 Tavuklar 'Schindler'ini arıyor
 Evliliği 'Alo Angelina' hattı bitirdi
 'Ayrılık' için altılı ganyan
 Eastwood 'Oscar'a hazırlanıyor
 'Churchill' genliler daha uzun yaşıyor
Vey-Cell kapsadı
Vey-Cell kapsadı
Beşiktaş, Efes Cup'ta Hollanda'nın vasat ekibi Vitesse önünde 2 kez...
Ver Carew'i al Boskovic'i
Ver Carew'i al Boskovic'i
Beşiktaş'a Fransız kulübü PSG'den sürpriz teklif... Siyah-beyazlı...
CHP'de bir ilk daha yaşandı
CHP'de bir ilk daha yaşandı
Baykal, "şeref ve onur meselesi" diye uyardı, CHP Parti Meclisi bir...
Aşkta başarılıyım ilişkilerde kötüyüm
Kalbini ve evini ilk kez Sabah'a açtı dedik. Dün gazetenin birinci...
'Aslan kral' tahttan indi
Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı kazandığı dönemdeki başkanı olarak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu