kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Kapalı rejim döküntüleri...

Dünkü gazeteler Türkiye'deki "eski rejimin" siyah-beyaz bir fotoğrafı gibiydi. Hangisini hangisinin önüne koyacağını bilemeyeceğin yolsuzluk iddiaları..
Cumhuriyet'i kuran parti, eski cumhurbaşkanının yeğeni, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Yargıtay Başkanı güzergahını izleyen bir tefrika.
İddialar genellikle "rüşvet" kavramı etrafında şekilleniyor. Örneğin, Cumhuriyet'i kuran parti olarak övünen "Kemalist" Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, genellikle partilerin görece daha saygın isimlerinden oluşturulan kendi partisinin "disiplin kurulunun" rüşvet aldığını da iddia ediyor. Rüşvet almakla suçlanan üye ise esas rüşvetçinin Genel Başkan olduğu kanaatinde.. Birbirlerine yönelik iddiaları kasetlerle ispatlama savaşı içindeler..


Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğenleri neredeyse tüm yaşamımızı kapsadı. Gençliğimde Yahya Demirel ünlüydü, şimdilerde ise Murat Demirel..
Batık Egebank'ın sahibi Murat Demirel yılbaşı gecesi, "yurtdışına çıkma yasağına" rağmen bir balıkçı teknesiyle Bulgaristan'a kaçtı. Yakalanınca oradaki polise "rüşvet" teklif etti.
Bulgaristan'daki mahkemenin kapısında elleri kelepçeli, yüzünü kaşkoluyla saklayan Murat Demirel'i görünce aklıma Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı iken Murat Demirel'in kayrılması için Azerbaycan Cumhurbaşkanı'na gönderdiği mektup geldi.
Devlet yönetiminde evveliyetle akrabaları akçeli işlerden uzak tutmak gerekirken, onları özendirmek bizde eski bir Osmanlı geleneği mi? Gene dünkü gazetelerin bomba haberlerinden biri, habercilik açısından ilk sıraya oturan ama artan rüşvet ve yolsuzluk haberlerini "protokol sırasına" koyunca üçüncülüğe gerileyen Kılınç Paşa olayı..
Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndaki yolsuzluk iddiasıyla tutuklu yargılanan müteahhit Ali Osman Özmen'in, eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'a 150 bin dolar borç verdiğini, Orgeneral Kılınç'ın da "aldığı borcu henüz kapatamadığını" açıklaması..
İşin garibi, 132 trilyonluk yolsuzluk davasında savcılık emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ı yolsuzlukla suçlamış ama zaman aşımı nedeniyle kendisine dava açılamamıştı. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri olan bir orgeneral neden "ihale verdiği" bir müteahhitle böyle bir ilişkiye girer? Sabah akşam "güvenlik" nutukları atıp, her daim ülkenin "dış tehlikelere açık olduğunu" hatırlatan bir zihniyet, kendi ilişkilerinde neden böylesine savruktur belli değil.
Ülkenin güvenliği konusunda saplantılı konuşmalar yapıp, kendi özel ilişkilerinde askeriyenin müteahhitleriyle sarmaş dolaş olmak gizli bir tutarlılık mı, yaman bir çelişki mi?


Doğrusu, müthiş bir pişkinlikle medyayı suçlayan eski Yargıtay Başkanı'nın maceraları polis dinlemeleri yayınlandıkça uzayan bir tefrika halinde..
Üstelik polisin dinlediği telefonlardaki konuşmalar başka, eski Yargıtay Başkanı'nın aynı konularla ilgili olarak televizyon kameralarına söyledikleri başka..
AB istikametinde hızla değişen "eski rejimin" yaşamsal metabolizmasını ortaya çıkaran bir fotoğraftı dünkü gazetelerdeki rüşvet iddialarıyla ilgili haberler..
Bu iddialarda adı geçenlerin Türkiye'de bulundukları noktaları ve Türkiye'ye söylediklerini yeniden bir hatırlayın.. Her şey daha da netleşir.
Açık rejim iyidir. "Eski rejimin döküntüleri" sergileniverir. Halkını ve devletini soymaya ayarlanmış iç sömürgeci bir zihniyetten, paranın piyasadan kazanılacağı üretime dayalı sağlıklı bir aşamaya geçiyoruz.
Döküntüleri böyle değerlendirin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Küreselleşmenin global vicdanı...   / 03-01-2005
 Hey! Yabancı...   / 01-01-2005
 Allahuekber...   / 27-12-2004
 Askerler de yargılanır...   / 25-12-2004
 Geri vitessiz...   / 20-12-2004
 Metronom..   / 18-12-2004
 Sükûnet..   / 13-12-2004
 Avrupalılar hangi soruları cevaplamalı?..   / 11-12-2004
 Brüksel'den...   / 06-12-2004
 Medya ile oyun..   / 04-12-2004
ERDAL ŞAFAK
Yeni TCK ve yargı
Türkiye Barolar Birliği...
ALİ KIRCA
Bilgisayarlar düşünebilir mi?
Henüz iki binli yılların...
MEHMET ALTAN
Kapalı rejim döküntüleri...
Dünkü gazeteler Türkiye'deki...
Filistin yeni bir sayfa açıyor
Filistin, ölen lideri Arafat'ın yerine gelecek ismi belirlemek için...
Ölüm tarlaları
Güney Asya'yı vuran yüzyılın en büyük depreminde ölü sayısı...
Dortmundbahçe
Dortmundbahçe
Sadettin Saran, Borussia Dortmund'un yüzde 5 hissesini alıp, kulübün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu